DEH

DEH

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Δύο μνηστήρες στην τελική ευθεία για τον ΑΔΜΗΕ

Το πλάνο προβλέπει να έχει αναδειχθεί ο πλειοδότης του διαγωνισμού έως τις 31 Οκτωβρίου και έως 28 Φεβρουαρίου του 2017 να του έχει μεταβιβαστεί το 24%.
Κόντρα Γάλλων - Ιταλών αναμένεται να κυριαρχήσει στον διαγωνισμό για τη διάθεση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε επενδυτή.
Ως γνωστόν, η πρώτη προθεσμία για τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 24% της θυγατρικής της ΔΕΗ λήγει μεθαύριο Τρίτη στις 26 Ιουλίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον οι υποψήφιοι επενδυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη φάση αυτή το «παρών» αναμένεται να δώσουν ο ιταλικός διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας TERNA και ο αντίστοιχος γαλλικός διαχειριστής RTE. Η τελευταία είναι θυγατρική της εταιρείας ηλεκτρισμού EdF.
Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να είναι και οι μόνες ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στον διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ. Κι αν όχι, μάλλον είναι τα δυνατά φαβορί για τη συμμετοχή τους μέχρι το τέλος του διαγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό του Διαχειριστή είχε συμμετάσχει η ιταλική TERNA, η οποία φαίνεται να επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον της.
Η διεθνής πρόσκληση-εκδήλωση ενδιαφέροντος χωρίζεται σε δύο φάσεις, την πρώτη που είναι το στάδιο προεπιλογής με καταληκτική ημερομηνία την 26η Ιουλίου και τη δεύτερη όπου όσοι προκριθούν καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Σκοπός και σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης είναι έως τις 31 Οκτωβρίου να έχει αναδειχθεί ο πλειοδότης και έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2017 να έχει μεταβιβαστεί το 24% στον επενδυτή.
Προϋποθέσεις
Μία από τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη του αγοραστή είναι να πρόκειται για Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέλος του ENTSO-E (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών) ή Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που συμμετέχει σε Διαχείριση Συστήματος Μεταφοράς που είναι μέλος του ENTSO-E ή κοινοπραξία στην οποία τουλάχιστον ένα μέλος αυτής είναι Διαχειριστής.
Για να αποκτήσει ενδιαφερόμενος δικαίωμα συμμετοχής θα πρέπει τα ίδια κεφάλαιά του στην τελευταία τριετία να είναι τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της κοινοπραξίας ο διαγωνισμός δεν αποκλείει και τη συμμετοχή fund ή εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου (private equity) αρκεί να έχει ενεργά, διαθέσιμα και μη επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

http://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/dyo_mnistires_stin_teliki_eutheia_gia_ton_admie-64421595/

Δεν υπάρχουν σχόλια: