DEH

DEH

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Στα 221 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Στα 221 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για το 24% του ΑΔΜΗΕ
Χθες υπήρξαν μια σειρά από εκπλήξεις στη διαδικασία της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ στο διαγωνισμό που διενεργεί η ΔΕΗ. 
Καταρχάς ενώ είχε προεξοφληθεί από πολλές πλευρές (ακόμη και από διαρροές από το υπουργείο ενέργειας) ότι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες θα δώσουν το παρόν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, τελικά εμφανίστηκαν 4, με τις δύο εξ αυτών να προέρχονται από την Κίνα. Το σκεπτικό όσων είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσουν το παρόν εταιρείες εκτός ΕΕ, βασιζόταν στους όρους του διαγωνισμού: στις τεχνικές προδιαγραφές προβλέπεται ο διαγωνιζόμενος να είναι μέλος του δικτύου των Ευρωπαίων διαχειριστών μεταφοράς ENTSO-E. 
Τώρα από τις δύο κινεζικές εταιρείες που πράγματι εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον, μόνο η μία πληροί το συγκεκριμένο όρο, η China State Grid, η οποία έχει αποκτήσει από το 2012 το 25% της πορτογαλικής REN, εταιρείας που είναι μέλος του ENTSO-E. Γνώστες των ευρωπαϊκών θεμάτων είχαν επισημάνει ότι οι όροι του διαγωνισμού όπως αποτυπώθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος αφήνουν περιθώριο για συμμετοχή μη κοινοτικών εταιρειών που όμως συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ευρωπαϊκών εταιρειών που διαχειρίζονται δίκτυα. Αντίθετα η δεύτερη κινεζική εταιρεία Southern Power Grid δεν εμφανίζεται – τουλάχιστον σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες – να μετέχει σε κάποια εταιρεία μέλος του ENTSO-E και επομένως οδηγείται εκτός κούρσας, εκτός και εάν συνεργαστεί με κάποια άλλη εταιρεία, εξέλιξη που δε φαίνεται πιθανή. Μάλιστα το γεγονός ότι προφανώς η συγκεκριμένη κινεζική εταιρεία δεν πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού, οδήγησε στην αρχική πληροφορία που δημοσιεύτηκε ότι οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι 3 και όχι 4. 
Πάντως και μόνο η παρουσία της China State Grid φαίνεται να ανατρέπει τα δεδομένα που μέχρι πρόσφατα ήθελαν την ιταλική Terna να έχει προβάδισμα για το διαγωνισμό. Θυμίζουμε ότι στην πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ οι Ιταλοί είχαν βρεθεί πίσω, εξαιτίας απόφασης του ΔΣ να μη δοθεί προσφορά πάνω από 300 εκατ. ευρώ στο διαγωνισμό. Τότε μάλιστα, είχαν γίνει προσπάθειες ώστε να κατατεθεί κοινή προσφορά με κάποιο από τα funds που επίσης είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στην τρέχουσα διαδικασία ωστόσο, τα 300 εκατ. ευρώ ήταν ένα ποσό που υπερκαλύπτει το ύψος της αποτίμησης του ΑΔΜΗΕ
Ποια είναι η αξία
Το Capital.gr αποκαλύπτει σήμερα την τελευταία αποτίμηση που είχε γίνει στον προηγούμενο διαγωνισμό, βάσει της οποίας η αξία του ΑΔΜΗΕ ανερχόταν στα 921 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτή τη λογιστική αποτίμηση το ΔΣ της ΔΕΗ δεν μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε προσφορά για το 24% του ΑΔΜΗΕ που θα είναι μικρότερη από τα 221 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το προηγούμενο ΔΣ της ΔΕΗ στο διαγωνισμό για το 66% δεν θα μπορούσε να δεχθεί προσφορά κάτω από τα 607 εκατ. ευρώ.
Βάσει της εμπειρίας αλλά και των διεργασιών της προηγούμενης ανολοκλήρωτης πώλησης, οι Κινέζοι θεωρούνται το μεγάλο φαβορί, εφόσον τελικά αποφασίσουν να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι της διεκδίκησης του 24% του ΑΔΜΗΕ. Αντίθετα οι Ιταλοί με δεδομένα και τα γενικότερα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος της γείτονος (σημειωτέον βασικός μέτοχος της TERNA είναι το ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, ενώ στο πολύπλοκο μετοχικό σχήμα μετέχει εμμέσως και η State Grid) μάλλον εξελίσσονται σε αουτσάιντερ.
Άγνωστος Χ της διαδικασίας πάντως είναι η γαλλική RTE, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να κοντράρει στα ίσια τους Κινέζους. Ωστόσο στην περίπτωση των Γάλλων υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο εμπλοκής σε επίπεδο Κομισιόν, με δεδομένο ότι η RTE είναι θυγατρική της αντίστοιχης ΔΕΗ της Γαλλίας, δηλαδή της EdF. Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΔΜΗΕ θα φύγει από τον έλεγχο της ΔΕΗ με το σχέδιο απόσχισης, για να καταλήξει στον έλεγχο μιας άλλης καθετοποιημένης εταιρείας, η οποία μάλιστα εμμέσως έχει και παρουσία στην ελληνική αγορά παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Θυμίζουμε ότι η πλευρά της Κομισιόν ήταν εκείνη που είχε επιμείνει για την αλλαγή του σχήματος στην εταιρεία του ελληνικού δικτύου ηλεκτρισμού, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά. 
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τον Οκτώβριο όταν και θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές, αφού προηγουμένως υπάρξει συμφωνία επί των διαδικαστικών και κυρίως επί των συμφώνων αγοραπωλησίας και μετόχων, που θα αποτελέσουν και τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η παρουσία του στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ. 

(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr, 27/7/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια: