DEH

DEH

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Οι σκόπελοι που έχουν να ξεπεράσουν Ιταλοί και Γάλλοι για να διεκδικήσουν τον ΑΔΜΗΕ - η "έκπληξη" των Κινέζων

Με τη διαδικασία για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ να είναι στον αέρα, μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης από τη ΔΕΗ, έχουμε ήδη περάσει και επίσημα στη φάση των διερευνητικών επαφών με πιθανούς επενδυτές. Και αυτό διότι επαφές είχαν ξεκινήσει με πιθανούς μνηστήρες και το προηγούμενο διάστημα, με δεδομένο ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και δεν υπάρχει άνεση χρόνου για μακρόσυρτες διαδικασίες.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στον ΑΔΜΗΕ στελέχη της ιταλικής Terna η οποία και είχε ενδιαφερθεί στην προηγούμενη διαδικασία για το 66%. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν δεδομένη τη συμμετοχή της ιταλικής εταιρείας, στο διαγωνισμό για το 24% του ΑΔΜΗΕ, ενώ πηγές της αγοράς παρατηρούν ότι η επιλογή να πουληθεί το συγκεκριμένο ποσοστό, συμπίπτει θεωρητικά με την απόφαση που είχε λάβει παλαιότερα το ΔΣ της Terna να βάλει όριο τα 400 εκατ. ευρώ σε πιθανή προσφορά για την απόκτηση μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Η ιταλική εταιρεία το Φεβρουάριο του 2015 μετά τις εκλογές είχε δηλώσει ότι αποσύρεται από τον προηγούμενο διαγωνισμό.
Το βασικότερο πρόβλημα για τους ιταλούς πάντως δεν είναι το αν έχουν ή όχι ενδιαφέρον, αλλά οιπιθανές δυσκολίες που θα δημιουργηθούν από την κρίση των ιταλικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι βασικός μέτοχος της Terna είναι το αντίστοιχο ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δεδομένου ότι η πρόθεση των Ιταλών προκύπτει από στρατηγικές επιλογές επέκτασης εκτιμάται ότι δεν θα επηρεαστούν από την τραπεζική κρίση, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει τι θα γίνει εαν οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ο δεύτερος μνηστήρας είναι η γαλλική RΤΕ θυγατρική της EdF. Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι και οι γάλλοι παρατηρούν από κοντά τις εξελίξεις, έχοντας συστήσει και εκείνοι ομάδα εργασίας που παρακολουθεί τα της ελληνικής πώλησης, έχουν ήδη κάει συναντήσεις με τους επιτελείς της ελληνικής κυβέρνησης. Για τους Γάλλους που βρίσκονται σίγουρα σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τους Ιταλούς, το πρόβλημα είναι άλλο και είχε εντοπιστεί και στο παρελθόν όταν η RTE είχε βολιδοσκοπήσει το έδαφος για να συμμετάσχει στον προηγούμενο διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα η γαλλική εταιρεία είναι 100% θυγατρική της EdF και η Γαλλία είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο διαχωρισμού (ΙΤΟ) που η Κομισιόν θεώρησε ότι δεν εξασφάλισε συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ζητώντας την πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι εκτός από την Ελλάδα και τον ΑΔΜΗΕ, ασκούνται πιέσεις και στη Γαλλία για αλλαγή του μοντέλου διαχωρισμού EdF και RTE.
Εκτός από τα δύο φαβορί πάντως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χωρίς επί του παρόντος αυτά να φαίνονται ικανά να τους αποτρέψουν από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, μια ακόμη υποψηφιότητα από τα παλιά εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ταράξει τα νερά του διαγωνισμού. Ο λόγος για την State Grid of China Corporation, η οποία είχε συμμετάσχει στο διαγωνισμό για το 66% του ΑΔΜΗΕ ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπήρχε η εντύπωση ότι δε θα συμμετάσχει στην τρέχουσα διαδικασία αφού ως εταιρεία που προέρχεται από χώρα εκτός ΕΕ, δεν έχει την απαραίτητη πιστοποίηση διαχειριστή από τις ευρωπαϊκές αρχές. Η εντύπωση αυτή είναι ωστόσο λανθασμένη αφού η SGCC συμμετέχει ήδη με 25% στην πορτογαλική REN, την οποία απέκτησε το 2012 και άρα δεν έχει κώλυμα να συμμετάσχει και στον ελληνικό διαγωνισμό. Επί του παρόντος πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες περί επαναδραστηριοποίησης, πέραν του γενικότερου ενδιαφέροντος κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΟΛΠ στην Cosco. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: