DEH

DEH

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Στον απόηχο της ημερίδας για τον λιγνίτη: Άρθρο Βετεράνων Λιγνιτορύχων και Εργασθέντων στην παραγωγή λιγνιτικής Ηλεκτρικής Ενέργειας

Αποτέλεσμα εικόνας για λιγνιτορυχοι
Εάν Δεχθούμε ως σωστή και οικονομικά αποδεκτή την μειωμένη συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα καυσίμων που χρησιμοποιείται στη χώρα μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την εξ αυτής αύξηση της τιμής παραγόμενης λιγνιτικής κιλοβατώρας, τότε θα συνταχθούμε όλοι στην άποψη ότι ο λιγνίτης καταρρέει ως ενεργειακό καύσιμο συμπαρασύροντας την οικονομία όχι μόνο της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και ολόκληρης της χώρας. 
Είναι όμως έτσι;
Η μαζική εξόρυξη και καύση του λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι οργανωμένη και εξοπλισμένη με μεγάλα και ακριβά μηχανήματα κατάλληλα και ικανά να ανταποκριθούν με το αντίστοιχο εκπαιδευμένο προσωπικό στις απαιτήσεις της παραγωγής που έχουν προσδιοριστεί και προγραμματιστεί για την μεγάλη αυτή δραστηριότητα. Το κόστος παραγωγής εξαρταται από την παραγόμενη ποσότητα. Όσο μειώνεται η παραγόμενη ποσότητα, τόσο αυξάνεται το κόστος παραγωγής. Με βάση αυτά μειώνοντας τη συμμετοχή του λιγνίτη που είναι και το κύριο Εθνικό μας καύσιμο, αυξάνουμε το κόστος της λιγνιτικής κιλοβατώρας και κατ’ επέκταση το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικης ενέργειας στη χώρα μας. 
Ποια είναι τα αίτια της αντιοικονομικής αυτής ενέργειας και ποιος ευθύνεται για την μείωση της λιγνιτικής παραγωγής;
1)Η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ και μάλιστα με επιδότηση του κράτους. Γέμισε σε πολύ λίγα χρόνια η Ελλάδα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα παρά το υψηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με την λιγνιτική ενέργεια. Δεν έπρεπε να υποταχθεί η Ελλάδα στις κατευθύνσεις και μάλιστα με τόσο γρήγορο ρυθμό των κρατών που παράγουν τα μηχανήματα αυτά (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία κ.α.). Υπερθεμάτισε η Ελλάδα χωρίς να μελετήσει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας που σχετίζεται άμεσα με τις επενδύσεις αυτές.
2) Η αντιοικονομική χρήση του Φ.Α. στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το Φ.Α. είναι κυρίως για οικιακή χρήση (μαγείρεμα, ζεστά νερά, θέρμανση) ως και την παραγωγή θερμικής ενέργειας που χρειάζονται ορισμένες χημικές βιομηχανίες. Η χρήση του για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιείται. Οι αρχικές συμβατικές δυσχέρειες ως προς την κατανάλωση Φ.Α. στην χώρα μας έπρεπε  να μην επιλυθούν μόνο με τη χρήση Φ.Α. για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ανεξήγητη είναι και η απόφαση του Υπουργού κ. Σκουρλέτη για την αφαίρεση του φόρου από το Φ.Α. ενώ διατηρείται το ειδικό τέλος εξόρυξης λιγνίτη.
3) Η επικράτηση της άποψης ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωτοπόρος στους αγώνες για τη σωτηρία του πλανήτη.
Είναι πολλοί αυτοί, κυβερνητικοί και μη που εμφανίζονται ως σωτήρες του πλανήτη αδιαφορώντας για την οικονομική καταστροφή της χώρας μας. Μόνο η άγνοια ως προς το τι συμβαίνει στη χώρα μας θα μπορούσε να δικαιολογήσει την φανατική αυτή συμπεριφορά τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό από τον καθένα μας ότι η Ελλάδα συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου μόνο κατά 0,27% περίπου, άλλοι είναι αυτοί που ρυπαίνουν τον πλανήτη με τις μεγάλες εκπομπές CO2. Εκείνο που προέχει σε εμάς είναι να σώσουμε την Ελλάδα και την περιοχή μας και μετά να ασχοληθούμε με την σωτηρία του πλανήτη.
Το άμεσα ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η παραγωγή φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας που θα στηρίξει την ανάπτυξη και αυτή μπορούμε να την έχουμε μόνο από τον λιγνίτη χρησιμοποιώντας και επενδύοντας στην τελευταία αντιρρυπαντική τεχνολογία για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής μας. Αυτό κάνουν πολλές χώρες που στηρίζουν την οικονομία τους, αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς. Κανείς από τους φίλους που μας επιβάλλουν τις απόψεις τους δεν συμπαραστέκεται στο οικονομικό μας έλλειμμα.
Με την κρίση που βιώνουμε και την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας η κατάσταση επιδεινώνεται και η ανάγκη για φτηνή ηλεκτρική ενέργεια γίνεται πιο επιτακτική. Διερωτόμαστε: Ποιες είναι επιτέλους οι τόσο ισχυρές δυνάμεις που αντιτίθενται στον λιγνίτη και στην ανάπτυξη της χώρας μας, ποιοι είναι αυτοί που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Είναι δυνατόν να δρουν ανενόχλητοι με την απλή επίκληση της προστασίας του πλανήτη; Αντί να γίνονται ακτιβιστές ας υπερασπιστούν μαζί μας τα συμφέροντα της χώρας ως λογικά σκεπτόμενοι πολίτες. Είναι δυνατόν να γίνεται αυτό λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των πολιτών και απουσίας της όποιας αντίδρασης; 
Καταρρέοντας ο λιγνίτης διερωτόμαστε ακόμη τι θα γίνει με τον επενδεδυμένο εξοπλισμό, τι θα γίνει με τα εναπομένοντα αποθέματα λιγνίτη που θα εγκαταλειφθούν, τι θα γίνει με την αποκατάσταση του χάσματος που θα έχει δημιουργηθεί σε κάθε λιγνιτωρυχείο, θα εγκαταλείψουμε σεληνιακό τοπίο;
Όλα αυτά πρέπει να ταυτίζονται με ένα στρατηγικό σχέδιο που θα αναπτύσσεται στην πορεία του. Υπάρχει; Εφαρμόζεται; Τροποποιείται; Προσαρμόζεται; Ποιες θα είναι οι συνέπειες της εγκατάλειψης;
Ποιο είναι εν κατακλείδι το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας; Είναι απαράδεκτο να κλείνουν λιγνιτωρυχεία και σταθμοί παραγωγής και να στηρίζεται το σύστημα (ισοζύγιο) σε εισαγωγές ενέργειας από γειτονικές χώρες που εξάγουν ρύπους και ραδιενέργεια στην Ελλάδα;
Ακούσαμε ότι στόχος της σημερινής διοίκησης της ΔΕΗ είναι η σταθεροποίηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο 35% του μίγματος καυσίμων για την μειωμένη βέβαια παραγωγή. Αυτό αντιστοιχεί στις μισές θέσεις εργασίας από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Έτσι με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου (Συνδικαλιστικός νόμος, απελευθέρωση απολύσεων κ.α.) είναι ορατός ο κίνδυνος μαζικών απολύσεων. 
Εδώ αξίζει να θυμηθούμε και να επισημάνουμε αυτό που έγινε στην Καβάλα και τη Θάσο όταν η ξένη εταιρεία εκμετάλλευσης των εκεί πετρελαιοπηγών γνωστοποίησε την αποχώρηση  για λόγους μείωσης των κερδών της . Η τοπική κοινωνία για να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να στηρίξει την οικονομία της, συνέστησε δική της εταιρεία (με τον εξοπλισμό, την τεχνογνωσία και το προσωπικό που εργαζόταν εκεί) η οποία συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα  διατηρώντας τις θέσεις εργασίας στην περιοχή. 
Μήπως πρέπει να εξεταστεί και από την δική μας κοινωνία κάτι παρόμοιο πριν καταρρεύσει ολοσχερώς η οικονομία της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: