DEH

DEH

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Γνωμοδότηση για τη νομιμότητα του διορισμού προέδρου και αντιπροέδρου αναθέτει η ΡΑΕ


Τη σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με το κατά πόσον είναι νόμιμος ο διορισμός του σημερινού προέδρου και αντιπροέδρου της ΡΑΕ ανέθεσε σε δικηγορική εταιρεία η Αρχή. Η απόφαση ελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου και η παράδοση της γνωμοδότησης έχει οριστεί για σήμερα 1 Μαρτίου.
Η πρώτη αντίδραση της διοίκησης της ΡΑΕ όταν υπήρξαν δημοσιεύματα (δείτε εδώ ), σύμφωνα με τα οποία ο διορισμός του προέδρου και του αντιπροέδρου της Αρχής πάσχει επειδή δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ήταν ότι «η επικρατούσα νομική άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται απόλυτη αλλά σχετική πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να εγκριθεί ο διορισμός της διοίκησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας».
Παρόλα αυτά τώρα, με τον κίνδυνο προφανώς να κριθούν μη νόμιμες οι αποφάσεις που λαμβάνει η ΡΑΕ, προχωρά στην ανάθεση της γνωμοδότησης «σχετικά με την εφαρμογή του πέμπτου και του έκτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του Νόμου 4001/2011» όπως σημειώνεται, δηλαδή των εδαφίων που αναφέρουν:
  • Σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής, τα συγκεκριμένα τρία (3) μέλη που έχουν προταθεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις θέσεις του Προέδρου, του Α΄ Αντιπροέδρου και του Β΄ Αντιπροέδρου διορίζονται στην αντίστοιχη θέση με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.
  • Τα λοιπά μέλη για τα οποία έχει γνωμοδοτήσει θετικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ρητά ότι οι επιτροπές της Βουλής αποφασίζουν με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τρίτο του όλου αριθμού των μελών τους.
Ωστόσο ο διορισμός των Νίκου Μπουλαξή και Σωτήρη Μανωλκίδη στις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου αντίστοιχα δεν είχε συγκεντρώσει στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την απόλυτη πλειοψηφία αλλά μόνον τη σχετική.
Σε σχετική επιστολή της η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τον τότε Υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναφέροντας ότι  «ως προς τους προτεινόμενους για διορισμό στις θέσεις του προέδρου και α΄ αντιπροέδρου της ΡΑΕ κ.κ. Νικόλαο Μπουλαξή και Σωτήριο Μανωλκίδη αντιστοίχως δεν διαμορφώθηκε γνώμη της απόλυτης πλειψηφίας των παρόντων (8 θετικές γνώμες, 7 αρνητικές και 2 δηλώσεις «παρών») και συνεπώς σας ανακοινώνεται η ακριβής καταγραφή της διατύπωσης γνώμης των μελών της Επιτροπής».
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έγινε στις 5 Ιουνίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: