DEH

DEH

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Έντονο παρασκήνιο στις διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά. (Του Χάρη Φλουδόπουλου)

Τα δύο ραντεβού που είχαν οριστεί για την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και των στελεχών του υπουργείου ενέργειας, τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η συνάντηση της Τρίτης του Π. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, άφησε εκκρεμότητες.
Για την ακρίβεια στον τομέα των ενεργειακών υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον δύο βασικά κεφάλαια ανοιχτά, ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, εξερχόμενος της
συνάντησης είχε στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους εμφανιστεί εξαιρετικά καθησυχαστικός, εκπέμποντας βεβαιότητα ότι από τα ενεργειακά δεν μπορεί να προκύψει κάποια εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Πράγματι, σύμφωνα με την εικόνα της περασμένης Τρίτης για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται βέβαιη για το εφικτό της λύσης που έχει προτείνει (από 100% μετάβαση σε ένα σχήμα 51% Δημόσιο, 20% στρατηγικός επενδυτής και 29% free float στο χρηματιστήριο). Προς επίρρωση της βεβαιότητας αυτής, επρόκειτο να παρουσιαστεί η μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία συμβούλων Lazard μαζί με το ΣΟΛ και η οποία κατά το ΥΠΕΝ δίνει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί επί της διαδικασίας. Μάλιστα όπως διέρρευσε από την πλευρά του υπουργείου ο διεθνής σύμβουλος έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τους διεθνείς επενδυτές που έχουν επενδύσει στη ΔΕΗ και οι οποίοι πιθανόν να εξέφραζαν αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα παραχωρηθεί ένα τόσο σημαντικό πάγιο της εταιρείας (θυμίζουμε ότι η διαδικασία που έχει προταθεί δεν προβλέπει κάποια άμεση αποζημίωση για την ΔΕΗ και τους μετόχους της, παρά μόνο τη σε βάθος χρόνου εκχώρηση των μερισμάτων που αναλογούν στο δημόσιο).
Τελικά η συνάντηση για την παρουσίαση της μελέτης δε θα γίνει ποτέ, αφού την ερχόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της Lazard θα έχουν τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, προκειμένου να την ενημερώσουν για τα βασικά σημεία του feasibility study. Η πλευρά της κυβέρνησης δεν κρύβει την αισιοδοξία της και αφήνει να διαρρεύσει ότι η Lazard τεκμηριώνει με την εργασία της ότι είναι εφικτό το πλάνο για τον ΑΔΜΗΕ
Οψόμεθα, διότι όπως τόνισε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μάρος Σέφτσοβιτς, στη συνέντευξή του στο Capital.gr η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ αποτελεί βασικό παραδοτέο της τρέχουσας αξιολόγησης και άρα θα πρέπει και οι Βρυξέλλες να έχουν την ίδια άποψη με τον κ. Σκουρλέτη.
Ένα άλλο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σέφτσοβιτς στη συνέντευξη στο Capital.gr αφορά στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, για το άνοιγμα της αγοράς. Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι σε περίπτωση που το μέτρο αποτύχει τότε θα πρέπει να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα όπως αυτά περιγράφονται στη συμφωνία.
Αυτό το σημείο, υπό μία έννοια εξηγεί και τη σπουδή της κυβέρνησης να φέρει με δική της πρωτοβουλία στη συνάντηση της Τρίτης με την τρόικα, ένα πρώτο draft των πλάνων για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει η ΔΕΗ να χάσει σε πρώτη φάση (2017) μερίδιο 25% και σε δεύτερη (2020) να μην ξεπερνά το 50%. Βραχυπρόθεσμα λοιπόν το σχέδιο είναι το μερίδιο της ΔΕΗ να μειωθεί από τις δημοπρασίες. Εδώ όμως δημιουργείται εν δυνάμει αδιέξοδο καθώς η ΔΕΗ επικαλούμενη την αναποτελεσματική λειτουργία της, φουσκώνει τα κόστη παραγωγής και φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει τιμές που οδηγούν τη διαδικασία των δημοπρασιών σε αδιέξοδο. Εάν συμβεί αυτό επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη της αποτυχίας του μέτρου και της επαναφοράς της μικρής ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να παίζει το τελευταίο της χαρτί με τις συμπράξεις ΔΕΗ – ιδιωτών.
Και για την περίπτωση των συμπράξεων όμως οι πληροφορίες θέλουν τα πιθανά σχήματα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, να μην δείχνουν την ίδια "ζέση" με την κυβέρνηση για την πρόταση όπως έχει διατυπωθεί από τη ΔΕΗ (που προσφέρει μόνο παλιές λιγνιτικές ή κοινοπραξίες για την κατασκευή καινούριων μονάδων). Σε κάθε περίπτωση ακόμη και εάν τα joint ventures γίνουν πιο ελκυστικά πχ με την εισφορά υδροηλεκτρικών μονάδων, ένα τέτοιο εγχείρημα θα πάρει πολύ χρόνο. Και σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται στο βαθμό ωριμότητας που θέλει να παρουσιάζει η κυβέρνηση, προφανώς ως αντίβαρο στις πιέσεις της τρόικας.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι χειρισμοί του αρμόδιου υπουργείου θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, με τους δανειστές να έχουν στείλει σαφές μήνυμα ότι το ενεργειακό πακέτο βρίσκεται στο κέντρο του προγράμματος προσαρμογής και επομένως δεν χωρούν εκπτώσεις ή αναβολές σε βασικά παραδοτέα, όπως πιθανόν να ήλπιζαν κάποιοι στον 6ο όροφο της Μεσογείων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: