DEH

DEH

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Τα πέντε κλειδιά της νέας ρύθμισης

Τα πέντε κλειδιά της τολμηρής νέας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανακοίνωσε η ΔΕΗ και θέτει σε ισχύ από την 1η Απριλίου, παρουσιάζει το “Business Energy”.
του Χρήστου Κολώνα

Τα πέντε κλειδιά της τολμηρής νέας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανακοίνωσε η ΔΕΗ και θέτει σε ισχύ από την 1η Απριλίου, παρουσιάζει το “Business Energy”.
Όπως προκύπτει από το πρόγραμμα διακανονισμών κερδισμένοι είναι οι οφειλέτες που θα υποβάλλουν αιτήσεις από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου καθώς ουσιαστικά θα μπορούν να αποπληρώνουν χωρίς προκαταβολή και ελάχιστο ποσό τα χρέη τους μέχρι 36 δόσεις, αλλά κι εκείνοι που θα υπαχθούν από την 1η Αυγούστου θα καταβάλλουν μειωμένη προκαταβολή 5% και δόσεις από 18 έως 36.
Καμία ευνοϊκότερη ρύθμιση δεν προβλέπεται για τις περιπτώσεις των ρευματοκλοπών.
Αναλυτικά τα πέντε σημεία της νέας ρύθμισης της ΔΕΗ, έχουν ως εξής:
Από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 31 Ιουλίου όλοι οι οφειλέτες (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημοτικές εταιρίες, εποχικές εταιρίες κλπ.) μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή. Το ίδιο μπορούν να πράξουν και όσοι ήδη βρίσκονται σε διακανονισμό με βάση το ισχύον σύστημα. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση των διακανονισμών.
Όσοι οικιακοί και επαγγελματικοί πελάτες της ΔΕΗ δεν υπαχθούν στη νέα διαδικασία κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα και επιλέξουν να το κάνουν μετά την 1η Αυγούστου θα είναι λιγότερο ευνοημένοι σε σχέση με εκείνους που θα κάνουν την αίτηση στο τετράμηνο Απριλίου – Ιουλίου. Αλλά θα βγουν κερδισμένοι συγκριτικά με το τρέχον πρόγραμμα διακανονισμού.
Για την ακρίβεια θα καλούνται όσοι δεν έχουν επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά (π.χ. μπαίνουν για πρώτη φορά σε ρύθμιση) να δίνουν προκαταβολή ίση με το 5% του ύψους της οφειλής, να κανονίζουν τρόπο πληρωμής από 18 έως 36 μηνιαίες δόσεις αλλά το ανώτατο ύψος του ποσού που θα καταβάλλουν κάθε 30 μέρες θα ισούται με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση, μηνιαίου λογαριασμού.
Για εκείνους με αντισυμβατική συμπεριφορά το ύψος της προκαταβολής θα είναι 15%.
Για τους επαγγελματικούς πελάτες με εποχική δραστηριότητα που θα επιλέξουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα διακανονισμού από την 1η Αυγούστου και μετά θα ισχύουν οι σημερινές ρυθμίσεις. Δηλαδή, ανάλογα με το αν είναι στη χαμηλή ή μέση τάση και το βαθμό συνέπειας τους θα δίνουν προκαταβολή από 10% έως 40% και μέγιστες δόσεις 8 ή 18, εξαρτάται από τις προηγούμενες προϋποθέσεις.
Σε περίπτωση, κατά την οποία λόγω αδυναμίας κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί μια δόση ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα. Σε περίπτωση μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός ενός ημερολογιακού έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων –πλην μίας- των οφειλομένων δόσεων. Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση ισχύος του διακανονισμού είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.
Για όσους έχουν εντοπιστεί να κλέβουν ρεύμα εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες ρυθμίσεις. Δηλαδή θα δίνουν προκαταβολή 50% έναντι της συνολικής οφειλής και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού μέχρι τέσσερις μηνιαίες δόσεις.  

http://www.businessenergy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: