DEH

DEH

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΟΟΣΑ-Κάντε ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια



ΟΟΣΑ: Κάντε ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια 

 Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το νέο μοντέλο για τον ΑΔΜΗΕ θα διαχωρίσει περισσότερο το διαχειριστή του δικτύου από τον κυρίαρχο προμηθευτή (ΔΕΗ) ωστόσο υπάρχει ακόμη σημαντική συγκέντρωση στην αγορά, τόσο τη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική, από τη ΔΕΗ και οι σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ διαφόρων κατηγοριών πελατών μειώνουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν τις τιμές, σημειώνει μεταξύ άλλων για τον τομέα της ενέργειας η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας. Η έκθεση διαπιστώνει
μάλιστα ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας, φέρουν μεγάλο μέρος ευθύνης για το γεγονός ότι η εσωτερική υποτίμηση είχε περιορισμένη συνεισφορά στην ενίσχυση των εξαγωγών. 
Ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητη η λειτουργική και οικονομική ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Στον αντίποδα για την αγορά του αερίου, οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται, έχουν αυξήσει τα δικαιώματα των πελατών για επιλογή προμηθευτή. 
Η έκθεση επισημαίνει ότι το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για τον ηλεκτρισμό βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο των κρατών μελών του οργανισμού ενώ σύμφωνα με τον οργανισμό υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να ρυθμιστούν καλύτερα οι αγορές. Ειδικότερα ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι υπάρχει υψηλός βαθμός περιοριστικής νομοθεσίας τόσο στην αγορά του ηλεκτρισμού όσο και στην αγορά του φυσικού αερίου και υπογραμμίζει ότι η απελευθέρωση των συγκεκριμένων κλάδων και οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση του ΟΟΣΑ ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας που υπάρχουν στη χώρα μας για τη βιομηχανία αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. 
Στα θετικά, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή μπορεί να ενισχύσει τον περιορισμένο ανταγωνισμό στον ενεργειακό τομέα, ενώ ο οργανισμός σημειώνει ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού βελτιώνεται ως προς τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα. Το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σταθερά αυξήθηκε από 5% σε 23% το 2013 ενώ το εθνικό σχέδιο που επεξεργάστηκε το 2010 με βάση την οδηγία για τις ΑΠΕ δίνει το περίγραμμα για τις πολιτικές και τα μέτρα που χρειάζονται για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους για τις ΑΠΕ . 
Τρόικα – Σέφκοβιτς
Χθες εξάλλου o  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό ενέργειας, την ηγεσία της ΡΑΕ καθώς επίσης με το ΣΕΒ και την ΕΒΙΚΕΝ (βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας) και είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που αφορούν στην Ενεργειακή Ένωση.
Σήμερα έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων του ΥΠΕΝ με τα τεχνικά κλιμάκια για την ενέργεια, ενώ πιθανόν την επόμενη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης θα συναντηθεί με την τρόικα για τα ανοιχτά θέματα του τομέα (ΑΔΜΗΕ, δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ΡΑΕ, νόμος για τις ΑΠΕ, μέτρα για τον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: