DEH

DEH

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΝΟΜΕ: Με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος οι τιμές εκκίνησης στις δημοπρασίες της ΔΕΗ ( της Μανταλένας Πίου)


 

Οι δημοπρασίες ηλεκτρισμού είναι ένα μεταβατικό μέτρο για την απελευθέρωση της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% ως το 2018 και στο 50% της αγοράς ως το 2020.

Mε βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού θα διαμορφώνονται οι τιμές εκκίνησης στις
δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας που θα διεξάγει η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μοντέλου ΝΟΜΕ για την πρόσβαση τρίτων παικτών στη φθηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή ηλεκτρισμού.
Η τιμή εκκίνησης μάλιστα θα είναι χαμηλότερη από την ΟΤΣ, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας που έχει τεθεί στο τραπέζι της  διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό.
Το πακέτο της δημοπρασίας εκτός από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή μπορεί να περιλαμβάνει και ηλεκτρισμό από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ, καθώς η συμφωνία που έχει υπογραφεί στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου αναφέρεται γενικώς σε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργεια, χωρίς να κατονομάζει τα καύσιμα που χρησιμοποιεί η επιχείρηση.
Οι δημοπρασίες ηλεκτρισμού είναι ένα μεταβατικό μέτρο για την απελευθέρωση της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% ως το 2018 και στο 50% της αγοράς ως το 2020, χωρίς να χρειαστεί η επιχείρηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να πουλήσει παραγωγικές μονάδες, μεμονωμένες ή στο μοντέλο της “μικρής ΔΕΗ”. Η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την εφαρμογή του μέτρου, με τη ΔΕΗ να ζητεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τιμή ( κόστος παραγωγής συν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους) και τους τρίτους παίκτες ( προμηθευτές και μεγάλοι καταναλωτές για ιδιοκατανάλωση) να επιδιώκουν τη χαμηλότερη δυνατή τιμή.
 Σε περίπτωση που οι δανειστές δεν πειστούν για την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών,  τότε υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πιέσουν άμεσα για την επαναφορά του σχεδίου “μικρή ΔΕΗ”. Πρόκειται για το μοντέλο της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο  προέβλεπε την πώληση του 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της επιχείρησης.
Ωστόσο και το ΥΠΕΝ φαίνεται να αναγνωρίζει  πλέον πώς μόνον οι δημοπρασίες δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν μία βιώσιμη λύση, βάσει  των υποχρεώσεων της χώρας προς την ΕΕ για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται παράλληλα οι συμπράξεις της ΔΕΗ με τρίτες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη και τη λειτουργία νέων και υφιστάμενων μονάδων. Η επιχείρηση βρίσκεται ήδη σε επαφές με άλλες εταιρίες, όπως η ιταλική Edison αλλά και κάποιες ρωσικές για τη δημιουργία νέων σχημάτων. Το ‘παραγωγικό πακέτο”, το οποίο συζητεί η ΔΕΗ με τους υποψηφίους περιλαμβάνει συνεργασία όχι μόνον στον λιγνίτη αλλά και στα υδροηλεκτρικά, τα οποία μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν “ταμπού” για την επιχείρηση. Στη περίπτωση δε, που περπατήσει το σχήμα   με τους Ρώσους, (πράγμα που πολύ δύσκολα θα το αποδεχόταν η ΕΕ) είναι πιθανόν η συνεργασία να περιλαμβάνει και μονάδα φυσικού αερίου. 
Το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται φέτος να πέσει κάτω από το 50%. Αντίθετα, στη λιανική αγορά η ΔΕΗ, παρότι το ποσοστό της βαίνει μειούμενο παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης με μερίδιο άνω του 93%. Με τις δημοπρασίες και τις συμπράξεις, που θα δώσουν στους ανταγωνιστές της πρόσβαση σε φθηνά καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής, το μερίδιο της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα μειωθεί δραστικά.

www.businessenergy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: