DEH

DEH

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Με ελκυστικά πακέτα προσφορών «αλιεύουν» πελάτες από τη ΔΕΗ.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
ΣΕ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΕΣ
Με ελκυστικά πακέτα προσφορών «αλιεύουν» πελάτες από τη ΔΕΗ
Της Μανταλένας Πίου

Με προσφορές και εκπτώσεις προσπαθούν οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος να προσελκύσουν τους πελάτες της ΔΕΗ και σταδιακά αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά λιανικής. Τον Φεβρουάριο ενίσχυσαν την παρουσία τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πλέον οι επτά εναλλακτικοί πάροχοι
μοιράζονται το 6,53% της αγοράς, ποσοστό χαμηλό μεν. αλλά με σταθερή ανοδική τάση.
Παρότι το τελευταίο τρίμηνο, οι τιμοκατάλογοι με τις ονομαστικές χρεώσεις δεν παρουσίασαν ουσιαστική μεταβολή, σοβαρές είναι οι ενδείξεις ότι οι χρεώσεις ρεύματος προς τους μεγάλους καταναλωτές έχουν αλλάξει, όπως εκτιμά το παρατηρητήριο τιμών της αγοράς ηλεκτρισμού allazoreyma.gr. Στη Μέση Τάση, από την οποία τροφοδοτούνται βιομηχανίες και μεγάλοι εμπορικοί και επαγγελματικοί καταναλωτές, οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν αποκτήσει το 18% της αγοράς, προφανώς επειδή προσφέρουν εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές.
Στη Μέση Τάση δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τα τιμολόγια ρεύματος.
Αλλά και στην Χαμηλή Τάση, οι εναλλακτικοί πάροχοι, ιδιαίτερα προς τους μεγάλους καταναλωτές της κατηγορίας αυτής (τιμολόγιο Γ22) φαίνεται ότι δίνουν προσφορές, πέραν των τιμοκαταλόγων. Οι προσφορές αυτές έχουν συνήθως τη μορφή των εκπτώσεων όγκου, των ομαδικών συμφωνιών και των δημοπρασιών.
Εκπτώσεις
Στις εκπτώσεις όγκου ορισμένοι πάροχοι τιμολογούν με κλίμακα όγκου, που σημαίνει ότι ο καταναλωτής πληρώνει σε χαμηλότερη τιμή όταν καταναλώνει περισσότερο. Οι πάροχοι δίνουν επίσης τη δυνατότητα σε καταναλωτές με πολλές παροχές να μπορούν να κάνουν συγκεντρωτικές συμφωνίες, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές, Εξάλλου, το allazoreyma.gr έχει ξεκινήσει διαδικασίες δημοπρασιών για μεγάλους καταναλωτές στη Χαμηλή Τάση, που διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή προσφορά από τους παρόχους, μέσω μίας διαφανούς διαδικασίας.
Οι προσφορές, που αφορούν και στα οικιακά τιμολόγια, επηρεάζουν σημαντικά την ελκυστικότητα του πακέτου που προωθεί κάθε εταιρεία.
Από τα στοιχεία που παραθέτει το Παρατηρητήριο για κάθε εταιρεία, με βάση τα πακέτα που είχαν διαμορφωθεί στις 18 Μαρτίου, προκύπτει:
«Elpedison»: Η εταιρεία δίνει έκπτωση 20% στους πρώτους έξι λογαριασμούς στα οικιακά προγράμματα plus για νέους πελάτες που θα την επιλέξουν ως τις 31 Μαρτίου. Επίσης δεν ζητά εγγύηση (μηδενική εγγύηση) όταν η πληρωμή του λογαριασμού γίνεται μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής.
«Ηρων»: Επιστροφή του 25% της συνολικής προκαταβολής με τη συμπλήρωση κάθε έτους συνεργασίας, εφόσον δεν υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές και επιβράβευση της συνέπειας εξόφλησης λογαριασμού με επιπλέον έκπτωση 1% επί του επίσημου τιμοκαταλόγου των εμπορικών προγραμμάτων, για όσους πελάτες επιλέξουν την εξόφληση του λογαριασμού τους μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής. Στα τιμολόγια Γ21 και Γ23 η εταιρία δίνει επιπλέον έκπτωση 1% επί του επίσημου τιμοκαταλόγου για κατανάλωση 5.000kWh το τετράμηνο.
«Protergia»: Στο τιμολόγιο Γ 22 η εταιρεία επιβραβεύει τους πελάτες που εξοφλούν με συνέπεια τον λογαριασμό τους με έκπτωση 25% επί της χρέωσης ισχύος. Για τους καταναλωτές στα τιμολόγια Γ 21 και Γ 23 προσφέρει 20% έκπτωση για τους πρώτους έξι μήνες (μέχρι 31/3/16).
Στους οικιακούς της πελάτες η εταιρεία προσφέρει έκπτωση 50% του παγίου εφόσον είναι συνεπείς στις πληρωμές τους, ενώ για νέους πελάτες ως τις 31/3/2016 δίνει νυχτερινή χρέωση για όλο το 24ωρο για τους τέσσερις πρώτους μήνες. Η προσφορά ισχύει για ελάχιστη διάρκεια σύμβασης 18 μηνών, ενώ σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης ο καταναλωτής θα πρέπει να επιστρέψει ολόκληρο το ποσό της έκπτωσης. Τέλος, όσον αφορά στην εγγύηση (ανεξαρτήτως τιμολογίου) παρέχεται έκπτωση 30% στο ποσό της εγγύησης με την εμπρόθεσμη καταβολή του πρώτου λογαριασμού.
«NRG»: Η εταιρεία προσφέρει μείωση τιμής για μηνιαία κατανάλωση μεγαλύτερη των 2.500 kWh στα τιμολόγια Γ21, ενώ στα τιμολόγια Γ 22 δίνει κλιμακωτή μειούμενη χρέωση για μεγαλύτερες καταναλώσεις (5 κλίμακες από 0,0795 μέχρι 5.000 Kwh/μήνα ως 0,0755/kwh για καταναλώσεις μεγαλύτερες από 20.000 Kwh/μήνα. Στα επαγγελματικά της τιμολόγια η εταιρεία προσφέρει ειδική τιμή, εκτός τιμοκαταλόγου για πολλαπλές παροχές.
«Watt+ Volt»: Μείωση της εγγύησης κατά 30% στην περίπτωση πληρωμής με πάγια εντολή, μειωμένη τιμή για νέους οικιακούς πελάτες (ως 30/04/16) που πληρώνουν με πάγια εντολή τον λογαριασμό τους. Η τιμή είναι σταθερή για ένα ή δύο χρόνια.
Από τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού, προκύπτει ότι τα μερίδια των επτά ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο ως εξής:
ELPEDISON: 1,75% (με ποσοστό0,89% στη Xαμηλή Tάση και 0,85 στη Mέση και 0,01% στην Yψηλή, προφανώς από ιδιοκατανάλωση).
ΗΡΩΝ: 1,94% (με ποσοστό 0,58% στη Xαμηλή Tάση, υψηλότερο ποσοστό 1,35% στη Μέση και 0,01% στην Υψηλή, πιθανότατα από ιδιοκατανάλωση).
PROTERGIA: 1,39% (με μικρό ποσοστό 0,37% στη Χαμηλή Τάση και ποσοστό 1,01% στη Μέση Τάση και 0,01% στην Υψηλή Τάση).
Οι τέσσερις μικρότερες εταιρείες μοιράζονται συνολικό μερίδιο 1,41% της αγοράς, με την NRG Trading να έχει το 0,46% (0,14% στη Χαμηλή Τάση και μεγαλύτερο ποσοστό 0,32% στη Μέση Τάση. Ακολουθούν η Green με μερίδιο 0,33% (0,18% στη Χαμηλή Τάση και 0,15% στη Μέση Τάση), η Vοlterra με 0,31% στη Μέση Τάση και η WATT + VOLT επίσης με 0,31% και μερίδιο 0,28% στη Χαμηλή Τάση και μόλις 0,03% στη Μέση Τάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: