DEH

DEH

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Τρεις ορφανές ιδιωτικοποιήσεις αναζητούν την τύχη τους - Βγαίνει προς το παρόν το πωλητήριο από τα ΕΛΠΕ

Την ώρα που κάποιες αποκρατικοποιήσεις όπως του ΟΛΠ και των αεροδρομίων ταλαιπωρούνται από το κατενάτσιο υπουργών, άλλες όπως των ΕΛΠΕ, της ΔΕΗ, πιθανώς και της ΔΕΠΑ, αποσύρονται εντελώς από τη λίστα, τουλάχιστον την κυβερνητική.
Στο στρατηγικό ωστόσο σχέδιο αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ που αποτελούσε παράρτημα του 3ου Μνημονίου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο στη Βουλή, η διάθεση του 35% των ΕΛΠΕ ήταν μια από τις 23 ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Το ίδιο ισχύει για το 17% της ΔΕΗ, και τη ΔΕΠΑ.
Αυτή ακριβώς είναι και η αντίφαση. Στη περίπτωση των ΕΛΠΕ για παράδειγμα, ο εποπτεύων υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Π. Σκουρλέτης φέρεται αποφασισμένος να τα εξαιρέσει από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων. Το περιβάλλον του υπουργού, ο οποίος την Τετάρτη συναντήθηκε με την ηγεσία των ΕΛΠΕ, διαμηνύει ότι δεν υφίσταται θέμα πώλησης των ελληνικών διυλιστηρίων, και πως το συγκεκριμένο παράρτημα που συνόδευε το Μνημόνιο αφορούσε ένα παλαιό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που δεν έχει πλέον βάση. Ούτε το περιβόητο νέο Ταμείο των 50 δισ. ευρώ, τα προαπαιτούμενα για το οποίο πρέπει να τρέξουν εντός Οκτωβρίου, θα συμπεριλάβει ως περιουσιακό του στοιχείο τα ΕΛΠΕ, προκειμένου να αξιοποιηθούν με κάποιο τρόπο στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: