DEH

DEH

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Σε ημερίδα για τα εργατικά ατυχήματα συμμετείχε το Σωματείο «Σπάρτακος»

 
spartakos Στις εργασίες της ημερίδας που πραγματοποιούν σήμερα, στο αμφιθέατρο της ΣΤΕΠΟ, η Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και η Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία συμμετέχει το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και έχει ως θέμα «Μηδέν ατυχήματα στους χώρους των Ορυχείων».
Τις εργασίες χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:
 «Μηδέν ατυχήματα στους χώρους εργασίας των Ορυχείων».
Αυτό ήταν και αυτό παραμένει το ζητούμενο.
Αυτό ήταν και παραμένει στην προμετωπίδα των αγώνων του συνδικάτου.
Αυτό ήταν πάντα και η «ευχή» των εργαζόμενων/οικογενειών που δυστυχώς βίωσαν τη δύσκολη στιγμή ενός εργατικού ατυχήματος.
Στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ (και με το δεδομένο ότι υπάρχει τεράστιο εύρος στο είδος και το αντικείμενο εργασίας), το κεφάλαιο «Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία – Εργατικά ατυχήματα» έχει δυστυχώς γραφτεί με πολύ μελανά γράμματα (χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από το 2011 ως σήμερα έχουν καταγραφεί 25 σοβαρότατα εργατικά ατυχήματα).
Το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, γι´ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είχε και έχει το ζήτημα αυτό στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών του. Οι θέσεις μας σταθερές και αδιαπραγμάτευτες στηρίχθηκαν πάντα σε αυτό που σήμερα έφθασε να αποτελεί το μότο του Σωματείου: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ.
Εξάλλου, η ιστορία και τα όσα καθημερινά βιώνουμε μας έχουν διδάξει ότι σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, όπου τηρούνται και όπου εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής, οι εργαζόμενοι αποκτούν διαφορετική ψυχολογία και εργασιακή φιλοσοφία, είναι περισσότερο αποδοτικοί και κατά συνέπεια αποφέρουν περισσότερα οφέλη για όλους.
Η «Ασφάλεια» αναφέρεται στην εκτέλεση της εργασίας υπό τέτοιες συνθήκες, ώστε να μην υφίσταται κανένας κίνδυνος ατυχήματος (ή να υπάρχει μέχρι ενός επιπέδου) για τους χειριστές και το περιβάλλον της εγκατάστασης.
Η «Υγιεινή» αναφέρεται στην εξασφάλιση τέτοιων συνθηκών στο εργασιακό περιβάλλον ώστε να μην υφίστανται κίνδυνοι (ή να υπάρχουν μέχρι ενός αποδεκτού ορίου) για την υγεία των εργαζομένων.
Η Υγεία λοιπόν και η Ασφάλεια, θα πρέπει να διαχυθούν σε όλο το φάσμα των δράσεων της Επιχείρησης. Θα πρέπει να ενισχυθούν σαν έννοιες αλλά και αξίες. Θα πρέπει να αποτελούν, καθημερινά, βασικό κομμάτι της ατζέντας, γιατί ίσως έτσι φθάσουμε στο προσδοκώμενο που δεν είναι άλλο από  το «Μηδέν ατυχήματα στους χώρους εργασίας των Ορυχείων».
Κυρίες και Κύριοι. Αγαπητοί Συνάδελφοι.
Η υγεία και η ασφάλεια δεν είναι απλά ένα ζητούμενο, είναι η απόλυτη αναγκαιότητα που υπάρχει σε όλους τους εργασιακούς χώρους και για να επιτευχθεί, δεν είναι αρκετή ούτε μία εβδομάδα αλλά ούτε μόνο η ευαισθητοποίηση από την πλευρά των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: