DEH

DEH

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Το Δημόσιο αναζητά χρήματα για την κρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Το μετοχικό χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου σε ενεργειακές και μη επιχειρήσεις «ξεσκονίζει» το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να στηρίξει το αποδεκτό ισοδύναμο της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ από τους πιστωτές. Η εναλλακτική αυτή πρόταση προβλέπει τη μεταφορά του ΑΔΜΗΕ σε τρίτη εταιρεία που θα ελέγχεται σε ποσοστό 51% από το ελληνικό Δημόσιο και όπως προέκυψε από τις τελευταίες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, προκειμένου να διασφαλισθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των παγίων, η εποπτεία αυτής της εταιρείας θα περάσει από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο υπουργείο Οικονομικών. Ανάλογο μοντέλο εφαρμόζεται και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., καθώς το δίκαιο περί ανταγωνισμού επιβάλλει η εποπτεία των δικτύων να μην ελέγχεται από τα υπουργεία Ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση όλων των παικτών στην αγορά.
«Οχι απλώς αναζητούμε, αλλά έχουμε συμφωνήσει σε εναλλακτικό ισοδύναμο σχέδιο, αν αναφέρεστε στον ΑΔΜΗΕ. Αυτό έχει συμφωνηθεί εδώ και δύο εβδομάδες. Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς είναι ακριβώς σε αυτή την εναλλακτική κατεύθυνση» δήλωσε χθες σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Σκουρλέτης. Η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση αυτής της πρότασης, είναι το πώς το ελληνικό Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ που θα κληθεί να αγοράσει από τη ΔΕΗ, δεδομένης της δημοσιονομικής στενότητας. Με βάση προηγούμενη αποτίμηση, η αξία του ΑΔΜΗΕ υπολογίζεται περί το 1,2 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει για το 51% ποσό άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Οι προσπάθειες, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Μία υποτίμηση της αξίας των παγίων του ΑΔΜΗΕ ώστε να περιοριστεί το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο παράλληλα με την αναζήτηση μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε άλλες εταιρείες για να δοθούν στη ΔΕΗ. Η δεύτερη αυτή περίπτωση έχει τις δικές της δυσκολίες, δεδομένου ότι μετοχές που έχουν κάποια σημαντική αξία έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ και έχουν συνυπολογιστεί στο χαρτοφυλάκιο του προβλεπόμενου από το μνημόνιο Ταμείου Αξιοποίησης Δημοσίου Πλούτου. Ενας πρόσθετος προβληματισμός που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η αποδοχή μιας τέτοιας λύσης από τη ΔΕΗ, δηλαδή της ανταλλαγής μετοχών έναντι ρευστού, αφού πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία στην οποία συμμετέχουν και μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές.

Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν φαίνεται να έχει συναινέσει στην πρόταση. Αντιθέτως έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη στήριξη του αρχικού ισοδυνάμου που πρότεινε η ελληνική πλευρά και απορρίφθηκε από τους πιστωτές που προβλέπει παραμονή των παγίων του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ και μεταφορά του Κέντρου Κατανομής Αγ. Στεφάνου σε τρίτη εταιρεία που θα συμμετέχει και το ελληνικό Δημόσιο (ΛΑΓΗΕ). Στο πλαίσιο αυτό αλλά και της συνολικότερης στήριξης των θέσεων της ΔΕΗ για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα τις Βρυξέλλες, όπου και είχε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε. κ. Ντομινίκ Ριστορί. Αναφερόμενος στον ΑΔΜΗΕ, ο κ. Παναγιωτάκης υποστήριξε ότι η ιδιωτικοποίηση προωθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση (Σαμαρά) για δημοσιονομικούς λόγους και όχι για το άνοιγμα της αγοράς και σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση, η λύση που θα δοθεί, εφόσον επιμείνουν οι θεσμοί στις απόψεις τους, πρέπει όπως έχει συμφωνηθεί, να εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό, να παράγει ισοδύναμα οικονομικά αποτελέσματα για τη ΔΕΗ και να μην οδηγήσει την επιχείρηση σε κρίση σε βάρος της κοινωνίας, του Δημοσίου και των άλλων μετόχων της».

Έντυπη.

Πηγή  http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: