DEH

DEH

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές βλέπουν οι Γάλλοι που φέρνει μαζί του ο Ολάντ

Σαφές επενδυτικό χρώμα έχει η διήμερη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή και θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Μαζί με το Γάλλο Πρόεδρο, στην Αθήνα θα βρεθεί και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, από κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας όπως Vinci, EdF, GdF Suez, Veolia και Total, γεγονός που υπογραμμίζει την οικονομική διάσταση της γαλλικής επίσκεψης. Άλλωστε στη χώρα μας υπάρχει πληθώρα γαλλικών εταιρειών, που είναι ήδη εγκατεστημένες και έχουν ισχυρή παρουσία, ενώ άλλες προσβλέπουν στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να αποκτήσουν παρουσία.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και εταιρείες του γαλλικού δημοσίου όπως η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Γαλλίας SNCF, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στις αποκρατικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προσβλέπει η GdF Suez η οποία μάλιστα ήδη αποκτήσει μετοχικό μερίδιο στις δύο εταιρείες .
Παράλληλα το γαλλικό ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό για τα έργα υποδομών και οδικών δικτύων, τον κλάδο των logistics, για project χαρτογράφησης της χώρας, το κτηματολόγιο, τον τουρισμό αλλά και την αμυντική βιομηχανία.
Στον τομέα της ενέργειας το γαλλικό ενδιαφέρον είναι διπλό και αφορά τόσο τον τομέα των υδρογονανθράκων όσο και την αγορά του ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα η γαλλική πετρελαϊκή Total έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες σε περιοχές του Ιονίου καταθέτοντας μάλιστα προσφορά στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι. Αντίστοιχα η γαλλική EdF έχει παρουσία στην Ελλάδα στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και μέσω της θυγατρικής της Edison στο χώρο της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής. Στο παρελθόν η EdF θεωρείτο ως ένας από τους πιθανούς μνηστήρες σε περίπτωση αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, η οποία ωστόσο έχει αποσυρθεί από το τραπέζι από τη σημερινή κυβέρνηση, που προκρίνει τη διατήρηση της ΔΕΚΟ υπό κρατικό έλεγχο.
Υπενθυμίζεται ότι οι βάσεις για την ελληνογαλλική συνεργασία σε επιχειρηματικό επίπεδο τέθηκαν ήδη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΣΕΒ στο Παρίσι, με επικεφαλής το Θ. Φέσσα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στην τότε συνάντηση οι τομείς στους οποίους φάνηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασίες ήταν οι κλάδοι της μεταποίησης, των κατασκευών, της πληροφορικής και επικοινωνιών, της ενέργειας, των τραπεζών, της ασφάλειας, της  αμυντικής βιομηχανίας, των φαρμάκων, του λιανικού εμπορίου, των βιομηχανικών προϊόντων, κ.α. Σε εκείνη τη συνάντηση, που επισφραγίστηκε με την υπογραφή κοινής διακήρυξης μεταξύ ΣΕΒ και MEDEF (ο γαλλικός εργοδοτικός σύνδεσμος) αποφασίστηκε να εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την ενθάρρυνση επενδυτικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι το διμερές εμπόριο Ελλάδας Γαλλίας, ανέρχεται περίπου στα 3 δις ευρώ ενώ περισσότερες από 120 γαλλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχοντας επενδύσει τα τελευταία χρόνια ποσό της τάξης των 3 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: