DEH

DEH

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Αναδεικνύοντας την “άλλη” πλευρά μιας μονοδιάστατης ανάπτυξης: Η ταυτότητα της Κοζάνης ως ενεργειακού κέντρου – Παρουσίαση στο 4ο πανελλήνιο συνέδριο πολεοδομίας, χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης (του Λάζαρου Μαλούτα)


maloutassΑντιγράφουμε από το προσωπικό προφίλ στο facebook, του πρώην δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα: “Η εισήγησή μου, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας με την συνάδελφο Ρούλα Δαβιδοπούλου , ενσωματώνει και εξειδικεύει τις πολιτικές που εκπονηθήκαν τα προηγούμενα χρόνια της παρουσίας μας στο Δήμο Κοζάνης , στην κατεύθυνση ανατροπής της αρνητικής εικόνας της περιοχής , και δημιουργίας ταυτότητας όπου η παραγωγή Ενέργειας δεν
θα είναι πλέον το «αρνητικό αποτύπωμα» της περιοχής για περιβαλλοντικούς λόγους. Η παραγωγή ενέργειας θα αναδειχθεί σε βιομηχανική και πολιτιστική κληρονομιά, εκπαιδευτική διαδικασία, αναγνωρίσιμο τοπόσημο, τουριστικό προϊόν, αναπτυξιακό πυλώνα. Θα αναδειχθεί σε πόλο Έρευνας και Τεχνολογίας.
Ο Δήμος Κοζάνης, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ενεργειακός δήμος της χώρας. Στην επικράτειά του παρατηρείται μια σημαντική συγκέντρωση ενεργειακών πόρων και πηγών, όπως επίσης υψηλή συγκέντρωση ανθρώπινου δυναμικού που άμεσα ή έμμεσα δραστηριοποιείται στον τομέα της Ενέργειας και μια διάχυτη «ενεργειακή κουλτούρα». Η εικόνα και η ταυτότητα της περιοχής σήμερα ταυτίζεται με την παραγωγή ενέργειας, τον λιγνίτη και υποβαθμισμένο περιβάλλον. Βασίζεται σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο το οποίο δεν μπορεί να «συντηρήσει» την τοπική οικονομία και επιβάλλεται να αλλάξει.
Στην εισήγηση εξετάζονται τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα ώστε να ανατραπεί το αρνητικό αυτό μοντέλο και να μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα, μοχλό και πόλο για την αλλαγή της ταυτότητας και την ανάπτυξη της περιοχής.
Εξετάζεται η στρατηγική ώστε η παραγωγή ενέργειας να αναδειχθεί ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπαιδευτικής διαδικασίας, αναγνωρίσιμο τοπόσημο και brand, ως μέρος του τουριστικό προϊόντος και ως αναπτυξιακό πυλώνα της Κοζάνης. Έμφαση δίνεται και στη σημασία του μάρκετινγκ τόπου (ο Δήμος Κοζάνης εκπονεί σχετική μελέτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), εξειδικεύοντας και εκπονώντας δράσεις επιχειρησιακού σχεδιασμού.
Δείτε όλη την εισήγηση και τα την παρουσίαση σε power point στην διεύθυνση :
http://enotitakozani.gr/synedrio-poleodomias/ “
 
11225181_778667262258870_1927085532709174744_n

- See more at: http://www.kozan.gr/post/226672#sthash.eznxL2uE.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: