DEH

DEH

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Εγκαταλείπουν την Τουρκία οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί με φυσικό αέριο

Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικό αέριο
Αρκετοί Τούρκοι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποσύρουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, καθώς δεν είναι πλέον κερδοφόρες στη συγκεκριμένη αγορά λόγω των απωλειών της τουρκικής λίρας και της πτώσης των τιμών του ρεύματος.
Όπως αναφέρει η Χουριέτ, επιλέγουν να μεταφέρουν τις εν λόγω γεννήτριες και τον σχετικό εξοπλισμό σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως στην Αφρική.
Όπως εξηγεί πηγή της εφημερίδας από το περιβάλλον της ρυθμιστικής αρχής ενεργειακών αγορών (EPDK), «οι τιμές του αερίου είναι υψηλές και κατ΄ επέκταση, δεν μπορούν οι μονάδες να καλύψουν το λειτουργικό τους κόστος, οπότε οι επενδυτές αναγκάζονται να τις μεταφέρουν στο εξωτερικό. Ορισμένες αφρικανικές χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για τέτοιες μονάδες. Επίσης, είναι μια βιώσιμη επιλογή η μεταφορά τους στο Ιράν, καθώς οι τιμές του αερίου είναι φθηνές εκεί».
Πρόκειται για ένα θέμα με σοβαρές προεκτάσεις για την τουρκική αγορά, καθώς το 44% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας προέρχεται από το φυσικό αέριο. Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Sarempet Enerji, Αλί Ριζά Ονέρ, «δεν υπάρχει περίπτωση για μονάδες συνδυασμένου κύκλου με αποδοτικότητα κάτω από 58% να είναι κερδοφόρες όλο το χρόνο, εκτός από κάποιους μήνες όταν οι τιμές είναι ψηλότερες, όπως τον χειμώνα. Ενώ οι ανεξάρτητοι παραγωγοί κάνουν τους οικονομικούς υπολογισμούς τους με βάση 7.200 ώρες τουλάχιστον, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 2.500 ώρες την τελευταία διετία. Πολλοί ιδιοκτήτες, λοιπόν, τείνουν να μεταφέρουν τις μονάδες στο εξωτερικό, στο Ιράν, στο Καζακστάν και στη Δυτική Αφρική, εν μέσω ακριβού αερίου και φθηνού ρεύματος στην Τουρκία. Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν ενεργειακές ελλείψεις και οι εγγυήσεις αγοράς συνιστούν βάλσαμο για τις μονάδες αυτές».
Παράλληλα, οι Τούρκοι παραγωγοί επισημαίνουν ότι «σε αντίθεση με την Τουρκία, οι μηχανισμοί ισχύος στην Ευρώπη διατηρούν ζωντανούς κάποιους σταθμούς σε περίπτωση που χρειαστούν στο μέλλον. Στην Τουρκία δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πολλοί σταθμοί συνδυασμένου κύκλου στην Τουρκία, που περιλαμβάνουν γεννήτριες με αέριο. Αυτές που έχουν χαμηλότερη αποδοτικότητα σχεδόν δεν λειτουργούν πλέον. Η τιμή του ρεύματος θα είναι φέτος 14 κουρους/KWh έναντι κόστους των μονάδων 17 κουρους. Οι μονάδες αυτές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κλείσουν και είναι πιο βιώσιμο να μεταφερθούν στο εξωτερικό, ιδίως στην Αφρική, όπου προσφέρονται εγγυήσεις αγοράς ενέργειας έως 85%. Αυτό σημαίνει ότι τα κόστη ισχύος πληρώνονται ακόμα και αν τεθούν εκτός λειτουργίας».

http://energypress.gr/news/egkataleipoyn-tin-toyrkia-oi-anexartitoi-ilektroparagogoi-me-fysiko-aerio

Δεν υπάρχουν σχόλια: