DEH

DEH

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Οι ιδιαιτερότητες των ασφαλισμένων της ΔΕΗ

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που διέπουν το ασφαλιστικό των εργαζομένων στη ΔΕΗ, περιέγραψε χθες η ΓΕΝΟΠ, σε συνάντηση που πραγματοποίησε με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επισήμαναν στον υπουργό ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδότη φτάνει το 60% (24,5% εργαζόμενοι + 35% εργοδότης). Συνεπώς, τυχόν εφαρμογή ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών για όλους, στη βάση του ΙΚΑ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση εισφορών για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, την ώρα που στα υπόλοιπα ταμεία (πχ ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) θα προκαλούσε σημαντική αύξηση εισφορών.
Επίσης, η ΓΕΝΟΠ παρατήρησε ότι με βάση το 3ο μνημόνιο, υπάρχουν εργαζόμενοι, οι οποίοι συμπλήρωσαν 35αετία λίγες ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου (ν.4336/2015 – έναρξη 19 Αυγούστου 2015), συνεπώς κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στην εργασία τους άλλα 11 χρόνια. Σε μια τέτοια ακραία περίπτωση, θα υπάρξουν εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να δουλέψουν έως 46 χρόνια, πριν βγουν στη σύνταξη…
Ο κ. Κατρούγκαλος από την πλευρά του ανέλυσε τη δυσμενή κατάσταση, που βρίσκονται σήμερα τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τόνισε ότι στόχος είναι στο μέλλον να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών, όπως αυτές αναδείχθηκαν στο πόρισμα που κατατέθηκε στον υπουργό Εργασίας πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «τεχνοκρατικό σενάριο το οποίο δεν δεσμεύει την κυβέρνηση».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: