DEH

DEH

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Κλείνουν οι ενεργειακές εκκρεμότητες

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης και του υπηρεσιακού υπουργού κ. Γ. Γκόλια είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις σε σχέση με τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της πρόσφατης συμφωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπηρεσιακός υπουργός εξετάζει το πακέτο των εκκρεμοτήτων ώστε να μην υπάρξει κάποια υπέρβαση χρονικής προθεσμίας και να υπογραφούν όλες οι αποφάσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία, για το προσεχές 15θήμερο.
Συγκεκριμένα σε σχέση με τις ενεργειακές υποχρεώσεις του νέου μνημονίου έχουμε τις εξής εκκρεμότητες:

Πρώτον εντός του Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει θεσπιστεί το νέο μόνιμο σύστημα πληρωμών δυναμικότητας για τους ηλεκτροπαραγωγούς, δηλαδή τα γνωστά ως ΑΔΙ.

Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση αναπροσαρμογής των κανόνων της αγοράς ώστε οι ηλεκτροπαραγωγοί να μην υποχρεούνται να λειτουργούν κάτω του μεταβλητού κόστους καθώς και η υποχρέωση θέσπισης σαφών κανόνων για τον συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του λειτουργού της αγοράς.
Επίσης εντός του Σεπτεμβρίου θα πρέπει σε συνεργασία με την ΕΕ να προχωρήσει ο σχεδιασμός του συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, για την παραχώρηση από τη ΔΕΗ σε τιμή κόστους κομματιού της δικής της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, με στόχο να ανοίξει η αγορά της λιανικής στο ρεύμα. 
Όχι μέχρι το Σεπτέμβριο αλλά μέχρι τον Οκτώβριο επιβάλλεται να έχει οριστικοποιηθεί το μοντέλο διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, να επανεξεταστεί η φορολόγηση της ενέργειας και να έχει θεσπιστεί η ανεξαρτησία της ΡΑΕ.
Αυτές είναι και οι πιο άμεσες εκκρεμότητες, αφού το μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από προβλέψεις για την αγορά του φυσικού αερίου και την εφαρμογή των ρυθμίσεων για το άνοιγμα της διανομής καθώς και προβλέψεις για την αλλαγή του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ, που όμως θα πρέπει να εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση και το νέο αρμόδιο υπουργό που θα αναλάβει. 
Τέλος για τη νέα κυβέρνηση υπάρχει και η εκκρεμότητα της υπογραφής της απόφασης για την εφαρμογή της διακοψιμότητας, η οποία αφορά άμεσα το σύνολο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, δηλαδή τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: