DEH

DEH

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Το μήνυμα της τρόικας για τα ΝΟΜΕ: Θέλουμε τις δημοπρασίες αλλά δεν μπαίνουμε στο θέμα της τιμής

Τις προθέσεις της τρόικας γύρω από τη συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες για το θέμα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και τις πιθανότητες επιτυχίας που θα έχει το εγχείρημα, αποκαλύπτουν πηγές του EnergyPress που βρίσκονται κοντά στους δανειστές.
Το μήνυμα που στέλνει η τρόικα , με την Κομισιόν να είναι εκείνη που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα της ενέργειας που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο,  είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι δημοπρασίες κανονικά. Η ίδια πηγή ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι στις προθέσεις των δανειστών, ούτε πρόκειται να παρέμβουν στη διελκυστίνδα για τον καθορισμού του κόστους της ΔΕΗ. Είναι μια εταιρεία με μετόχους πλην το δημόσιο και ιδιώτες, δεν μπορούμε ούτε να πούμε εμείς ποιο είναι το κόστος, αλλά ούτε βέβαια να τεθεί θέμα βέλτιστων πρακτικών (benchmarking).
Τι κρύβει η στάση αυτή των δανειστών;
Μια πρώτη επιφανειακή ανάγνωση θα μπορούσε να σταθεί στο γεγονός ότι η τρόικα δεσμεύεται από τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού και στο γεγονός ότι πράγματι η ΔΕΗ δεν μπορεί να υποχρεωθεί να πουλάει τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική της ενέργεια σε τιμή κάτω από το κόστος της.
Ωστόσο στο σημείο αυτό έχουν επισημανθεί μια σειρά από παρατηρήσεις και προβληματισμούς που αφορούν στο πως προσδιορίζεται αυτό το κόστος αλλά και στο ποια θα είναι η βάση κόστους πάνω στην οποία και θα στηριχθούν οι δημοπρασίες. Το γεγονός ότι η τρόικα δε φαίνεται διατεθειμένη να μπει σε αυτή τη συζήτηση μπορεί να σημαίνει ότι επιδιώκει με την αποτυχία του ΝΟΜΕ να τεθεί σε εφαρμογή το plan B που δεν είναι άλλο από την περίφημη μικρή ΔΕΗ.
Πράγματι να θυμίσουμε ότι στις παρεμβάσεις που έχουν κατά καιρούς γίνει από την πλευρά κυρίως της Κομισιόν, έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν είναι ένα μόνιμο μέτρο που θα δημιουργήσει μόνιμες συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά. Αντίθετα οι δημοπρασίες αντιμετωπίζονται ως ένα μεταβατικό μέτρο, το οποίο θα δημιουργήσει το έδαφος ώστε να πάμε σε ένα πιο μόνιμο μοντέλο απελευθερωμένης αγοράς με μόνιμα μέτρα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση τρίτων στο φθηνό καλάθι καυσίμου της ΔΕΗ. Και σε αυτήν την κατεύθυνση η καλύτερη λύση, σύμφωνα πάντα με την τρόικα, παραμένει η μικρή ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: