DEH

DEH

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Παλαιολιθικό «σφαγείο ελεφάντων» στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη

Oλόκληρος σχεδόν ο σκελετός ενός ελέφαντα, ο οποίος ανήκει σε εξαφανισμένο πλέον είδος, αποκαλύφθηκε στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Δίπλα του βρέθηκαν τα λίθινα εργαλεία με τα οποία είχες τεμαχιστεί, λένε οι ερευνητές.
Τα ευρήματα στη θέση «Μαραθούσα 1», τα οποία περιλαμβάνουν ακόμα οστά τρωκτικών, πτηνών, αμφιβίων και ερπετών, μαζί με τεμάχια ξύλου και καρπούς, χρονολογήθηκε προκαταρκτικά στην Κατώτερη Παλαιολιθική Περίοδο, 300 με 600 χιλιάδες χρόνια πριν.
Η ανασκαφή έφερε στο φως σχεδόν όλο τον σκελετό ενός προϊστορικού ελέφαντα. (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αρκετά από τα οστά του ελέφαντα, ο οποίος ανήκε στο είδος Elephas antiquus, έφεραν ίχνη κοπής, εύρημα που υποδηλώνει ότι η Μαραθούσα 1 αποτελεί μία «θέση σφαγής» μοναδική στα Βαλκάνια.
Τα εργαλεία πάντως δεν είναι δυνατό να κατασκευάστηκαν από τον Homo sapiens, αφού ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε πολύ αργότερα στην Αφρική. Θα μπορούσαν θεωρητικά να κατασκευάστηκαν από τους Νεάντερταλ που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στην Ευρώπη.
Τα λίθινα εργαλεία δεν μπορεί να κατασκευάστηκαν από σύγχρονους ανθρώπους. (Φωτογραφία: Eurokinissi)
Την Κατώτερη Παλαιολιθική Περίοδο η θέση βρισκόταν στις παρυφές αβαθούς λίμνης, σε περιοχή με πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων. Η ταχεία κάλυψη των αρχαιολογικών καταλοίπων με λιμναία ιζήματα συνέβαλε στην εξαιρετική διατήρησή τους.
Τα ίχνη κοπής, εύρημα που υποδηλώνει ότι η Μαραθούσα 1 αποτελεί μία «θέση σφαγής» μοναδική στα Βαλκάνια. (Φωτογραφία: Eurokinissi)
Η ανασκαφή διενεργείται από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρ Ελένης Παναγοπούλου, με τη συμμετοχή της παλαιοανθρωπολόγου καθηγήτριας Κατερίνας Χαρβάτη και πλειάδας επιστημόνων συναφών ειδικοτήτων.
Η διεθνούς φήμης Δρ Χαρβάτη, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν στη Γερμανία, είναι γνωστή μεταξύ άλλων για την ανακάλυψη οστών Νεάντερταλ στην Πελοπόννησο και για μελέτες σχετικά με την έξοδο του Homo sapiens από την Αφρική.
 
από το ArcadiaPortal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: