DEH

DEH

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σενάρια για σύμπραξη της ΔΕΗ με ιδιώτες φέρνει το αλυσιτελές του NOME

 

 Οι συμπράξεις ή κοινοπρακτικά σχήματα της ΔΕΗ με ιδιώτες, πρακτικές που περιλαμβάνονται και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια, φαίνεται ότι αποτελούν την εναλλακτική λύση μέσω της οποίας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το τρίτο μνημόνιο (άμεση μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική κατά 25%), χωρίς να υποχρεωθεί να εφαρμόσει την παλιά και «αποδιοπομπαία»
συνταγή της «μικρής ΔΕΗ». Όλα αυτά βέβαια, στο βαθμό που, όπως φαίνεται και όπως έχει γράψει το energypress (Διαβάστε εδώ περισσότερα), οι δημοπρασίες τύπου NOME δεν μπορούν να υπηρετήσουν το στόχο της πραγματικής απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα πάντα θα κριθούν στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και θα κληθεί η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει στους δανειστές τα ισοδύναμα μέτρα που προκρίνει για να υπάρξει άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, μείωση του μεριδίου αγοράς και ουσιαστικός ανταγωνισμός τόσο στην παραγωγή όσο και στην λιανική, όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία του Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ορατό ενδεχόμενο αποτυχίας στην επίτευξη του στόχου για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική κατά 25%, έχει κινητοποιήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και την ΔΕΗ, που καταλαβαίνουν ότι το επόμενο βήμα είναι να επανέλθει η λύση της «μικρής ΔΕΗ» εκτός εάν υπάρξει άλλη εναλλακτική. Φαίνεται λοιπόν ότι η εναλλακτική αυτή αναζητείται σε ένα μείγμα συμπράξεων με ιδιώτες σε μεμονωμένες μονάδες λιγνίτη ή ακόμη και υδροηλεκτρικά, με συμμετοχή των ιδιωτών σε ποσοστό 49% σε δύο, τρεις ή και περισσότερες μονάδες της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ φέρεται να θεωρεί ρεαλιστική υπό προϋποθέσεις μια τέτοια προοπτική. Το σχέδιο δεν αποκλείει ακόμη και συμπράξεις με ιδιώτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά ηλεκτρισμού, που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά το τοπίο και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού.
 
Η λύση αυτή θεωρείται καλύτερη από την πώληση του πακέτου της «Μικρής ΔΕΗ» για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θα αποφευχθεί η εφάπαξ διάθεση μεριδίου 30% στη λιανική αγορά, όπως προέβλεπε το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ». Ο δεύτερος, ότι θα αποφευχθεί η πώληση μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, η ανταγωνιστικότητα των οποίων συνεχώς βελτιώνεται έναντι των λιγνιτικών, και ο τρίτος, ότι δεν θα χρειαστεί να εκχωρήσει κανένα πάγιο περιουσιακό στοιχείο. Στα θετικά του σεναρίου αυτού είναι επιπλέον ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποκομίσει σημαντικά έσοδα, που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των νέων επενδύσεων αλλά και για να μειωθεί ο δανεισμός της εταιρείας.
Μνηστήρες
Σε αντίθεση με τη μικρή ΔΕΗ, για την οποία είχε εκδηλωθεί πολύ μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον, το “placement” σε μεμονωμένες μονάδες εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κινητοποιήσει όλους τους ενεργούς παίκτες της ελληνικής αγοράς (Elpedison, Ήρων, Protergia) και όχι μόνο. Στο παρελθόν ενδιαφέρον για εμπλοκή στην ελληνική αγορά είχαν εκδηλώσει τόσο γερμανικές εταιρείες όπως η RWE και η Eon όσο και γαλλικές (EdF) αλλά και ιταλικές εταιρείες (Edison και Enel). Εφόσον αποκρυσταλλωθούν οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης , τότε απομένει να φανεί εάν υπάρχουν ακόμη ενδιαφερόμενοι ξένοι αγοραστές για τα assets της ΔΕΗ.
http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: