DEH

DEH

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η πολωνική αντιπολίτευση απειλεί με αποχώρηση από το σύστημα εμπορίας εκπομπών

Η πολωνική αντιπολίτευση απειλεί με αποχώρηση από το σύστημα εμπορίας εκπομπών
Οι απειλές από την αντιπολίτευση της Πολωνίας να εγκαταλείψει το σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ETS) εάν επικρατήσει στις εκλογές του Οκτωβρίου είναι πολιτικές τοποθετήσεις και είναι απίθανο να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες δράσεις, τονίζουν αναλυτές.
Μια τέτοια απόφαση από το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, που αναμένεται να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα, θα απομονώσει επίσης τη μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο της ΕΕ, προσθέτουν οι αναλυτές.
«Δεδομένου ότι η συμμετοχή στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ είναι υποχρεωτική για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, μια ενδεχόμενη έξοδος θα συνεπαγόταν πιθανώς την επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών», δήλωσε ο αναλυτής του Thomson Reuters, Marcus Ferdinand.
«Φαίνεται ένα υποθετικό σενάριο και μάλλον ακούγεται σαν προεκλογική παραφορά παρά μια ρεαλιστική επιλογή».
Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ υποχρεώνει πάνω από 12.000 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εργοστάσια και τις αεροπορικές εταιρείες να έχουν άδεια για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν.
Ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία ως το κύριο εργαλείο της ΕΕ για την μετάβαση προς ενεργειακές πηγές χαμηλότερες σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η Πολωνία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ρυπογόνο άνθρακα, έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στις μεταρρυθμίσεις του συστήματος που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της τιμής των αδειών ρύπανσης. Μια συζήτηση για εκ βάθος μεταρρυθμίσεις στους νόμους που διέπουν το ETS είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στις Βρυξέλλες.
Οι πολέμιοι λένε οι αλλαγές αυτές θα επιβαρύνουν το κόστος της ενέργειας και να υπονομεύσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ.
«Ο άνθρακας πρέπει να είναι η βάση της βιομηχανίας ενέργειας της Πολωνίας», είπε η υποψήφια πρωθυπουργός του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Beata Szydlo.

EurActiv με Reuters
*φωτογραφία [Kris Duda/Flickr]
http://www.euractiv.gr/thematikes-katigories/poloniki-antipolitefsi-apili-apochorisi-apo-sistima-emporias-ekpompon/

Δεν υπάρχουν σχόλια: