DEH

DEH

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Η μείωση του αργού ροκανίζει στα 100 εκατ. ευρώ τα ΥΚΩ για το 2015

Χαμηλότερα απ’ ότι άλλες χρονιές θα είναι φέτος τα βάρη των ΥΚΩ που θα επωμιστούν οι καταναλωτές, και αυτό λόγω ακριβώς του πετρελαίου.
Δεδομένης της μεγάλης βουτιάς του αργού όλους τους προηγούμενους μήνες, εκτιμάται ότι θα λείψουν τελικά από το φετινό λογαριασμό των ΥΚΩ περίπου 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται το έλλειμμα να είναι ακόμη μικρότερο.
Πάλι καλά, θα πει κάποιος. Διότι η ΔΕΗ έχει ακόμη παλιούς ανοικτούς λογαριασμούς με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), διόλου ευκαταφρόνητους. Ούτε λίγο ούτε πολύ πρόκειται για τις καθυστερούμενες διαφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ των ετών 2012, και 2013. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες η ιδέα μιας γενναίας μείωσης φέτος στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος.
Το πρόβλημα έχει ως εξής: Οι παλαιές οφειλές από τις ΥΚΩ  έχουν αναγνωριστεί και βεβαιωθεί (τουλάχιστον για το ΄12 και το ΄13), αλλά η ΔΕΗ δεν τα έχει ακόμη εισπράξει.
Κι αυτό διότι τα ποσά αυτά πρέπει να ανακτηθούν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά οι υπουργοί ΠΑΠΕΝ, από την εποχή ακόμα του Γιάννη Μανιάτη απέφευγαν για ευνόητους λόγους να προωθήσουν τη νομοθετική ρύθμιση για την κατανομή των οφειλόμενων προς τη ΔΕΗ ΥΚΩ.
Οι ΥΚΩ είναι ως γνωστόν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας μέσω των οποίων καλύπτεται το αυξημένο κόστος για την ηλεκτρική κάλυψη των νησιών αλλά και των ευνοϊκών τιμολογίων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Το κόστος αυτό το πληρώνουν οι υπόλοιποι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος που περιλαμβάνουν και την «επιβάρυνση ΥΚΩ».
Ενώ μέχρι το 2014, το ύψος και η κατανομή της επιβάρυνσης των ΥΚΩ προσδιοριζόταν από τη ΡΑΕ και στη συνέχεια έβγαινε υπουργική απόφαση, μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ η διαδικασία έχει αλλάξει.
Η ΡΑΕ προσδιορίζει το κόστος των ΥΚΩ και στη συνέχεια το υπουργείο Ενέργειας φέρνει νομοθετική ρύθμιση για την κατανομή τους.
Έτσι, τον Ιούλιο του 2014, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσδιόρισε το κόστος των ΥΚΩ ως εξής: για το 2012 στα 811 εκατ. ευρώ και για το 2013 στα 819 εκατ. ευρώ.
Το προηγούμενο ύψος των ΥΚΩ (το οποίο και εισπράττεται μέχρι σήμερα) ήταν 670 εκατ. ευρώ το χρόνο. Συνεπώς έχει προκύψει ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 290 εκατ. ευρώ από τις χρονιές 2012 και 2013 που εκκρεμεί και πρέπει να εισπραχθεί από τη ΔΕΗ μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Αντίστοιχο ποσό (περίπου 150 εκατ. ευρώ) είναι η διαφορά και για το 2014.
Συγκεντρώνεται με άλλα λόγια ένα ποσό περί τα 450 εκατ. που οι… καταναλωτές χρωστούν στη ΔΕΗ.
Εδώ βρίσκεται και η εξήγηση για την απόφαση της ΔΕΗ να μην υιοθετήσει μια πολιτική μεγαλύτερης και πιο οριζόντιας μείωσης στα τιμολόγια ρεύματος, παρότι θα το επέτρεπε η μείωση στο κόστος παραγωγής της.
Η διοίκηση της επιχείρησης προχώρησε σε ένα συμψηφισμό. Ένα συμψηφισμό με τα ποσά που «χρωστούν» οι καταναλωτές για τα παλιά υπόλοιπα των ΥΚΩ, ενώ παράλληλα υιοθέτησε και μια αμυντική πολιτική έναντι των διογκωμένων ανείσπρακτων λογαριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: