DEH

DEH

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Κάτω από την Τιμή της Διαιτησίας το Ηλεκτρικό για την Αλουμίνιον

Τιμή μικρότερη της διαιτησίας θα διεκδικήσει από τη ΔΕΗ ο όμιλος Μυτιληναίος για την Αλουμίνιον. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φερώνυμου ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση των μελετών που κάνει ο ΣΕΒ και η ΔΕΗ για το ενεργειακό κόστος θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, με στόχο η τιμή ηλεκτρικού ρεύματος για την Αλουμίνιον να πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά στην τιμή της διαιτησίας. Σήμερα, για τις ανάλογες εταιρίες η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη φθάνει περίπου στα 30 ευρώ/ MWh, έναντι περίπου 40 ευρώ/ MWh που έδωσε η διαιτησία μεταξύ Αλουμίνιον και ΔΕΗ.
«Έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία να δεχθούμε μια δεκάρα παραπάνω από την τιμή της διαιτησίας», είπε ο κ. Μυτιληναίος. Ο ίδιος εξέφρασε «ελπίδα και προσδοκία» ότι έχει αποσυρθεί πλέον η πολιτική της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ, υπό τον Αρθούρο Ζερβό, δεδομένης και της ισχυρής βούλησης της κυβέρνησης, όπως πρόσθεσε, να μειώσει το ενεργειακό κόστος. «Νομίζω ότι θα πάμε πλέον σε πιο ήρεμα νερά», υπογράμμισε.
Ο κ. Μυτιληναίος επικαλέστηκε τις πάνω από 20 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ως τώρα και στο εσωτερικό και στις Βρυξέλλες για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον. «Μας έχουν δικαιώσει όλες», είπε. Ο ίδιος καταφέρθηκε κατά της πολιτικής Ζερβού, την οποία χαρακτήρισε «αδιέξοδη, χωρίς κανένα αποτέλεσμα».
Αναφερόμενος στην τελευταία απόφαση της DG Comp για το θέμα αυτό ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι δεν επιδέχεται ερμηνείας.
Προηγουμένως, στην ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στην έναρξη της κρίσης, που είχε ως μήτρα την κατάρρευση της Lehman Brothers, στις προσπάθειες που ξεκίνησαν από τον όμιλο Μυτιληναίος από το 2008 «ώστε να προστατεύσουμε τα νώτα μας» και οι οποίες απέδωσαν, όπως τόνισε. Αφού κατοχυρώθηκε η άμυνα του ομίλου, στράφηκε στην ενεργητική διαχείριση της κρίσης, αντιμετωπίζοντας και προβλήματα, όπως, η μη αποδοχή εγγυητικών ύψους περί τα 650 εκατ. ευρώ, με τη δημοσιοποίηση της εισόδου της Ελλάδος στο Μνημόνιο, το 2010. «Αιχμή του δόρατος ήταν η Μέτκα, αλλά και οι επενδύσεις στην ενέργεια», είπε. 
Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στις «καταλυτικές», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες του ομίλου, για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, όταν έφερε για πρώτη φορά φορτίο LNG, τον Ιανουάριο του 2010, το οποίο δεν ξεφορτώθηκε από το ΔΕΣΦΑ. Για τη συμφωνία με την Motor Oil και την κοινή εταιρία που ιδρύθηκε, την M& M, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι ήταν «μια εξαιρετική συμμαχία για τον όμιλο, από πάσης πλευράς». Για τη συμμετοχή της Fairfax στον όμιλο είπε είναι και ουσιαστική και συμβολική, γιατί έδωσε σήμα σε πάρα πολλούς ξένους επενδυτές να κάνουν το ίδιο.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ομίλου Γιάννης Μυτιληναίος εξήγησε γιατί αποφασίσθηκε η επανάκαμψη της Μέτκα στην ελληνική αγορά. Τρεις λόγους επικαλέστηκε. Πρώτον, ότι οι άνθρωποι της εταιρίας δικαιούνται μια ανάπαυλα από έργα που γίνονται σε δύσκολες περιοχές, όπως, το Ιράκ, τη Συρία και την έρημο της Αλγερίας. Έχουμε την υποχρέωση οι άνθρωποι μας να επανέρχονται στη χώρα, όπου έχουν την οικογένεια τους». Δεύτερον, γιατί η εταιρία πιστεύει ότι δικαιούται να πάρει ένα μέρος από τις δημόσιες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας. Και τρίτον, γιατί η χώρα αλλάζει και η εμπειρία της εταιρίας μπορεί να συνεισφέρει, ώστε να γίνει αυτή η αλλαγή ευνοϊκή για το κόστος των έργων. 
Ο κ. Μυτιληναίος πρόσθεσε ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι η Μέτκα δεν έχει πάρει ακόμη προκαταβολή από το δημόσιο έξι μήνες μετά την υπογραφή ανάθεσης για το σιδηροδρομικό έργο Κιάτου-Ροδοδάφνης, συνεχίζει κανονικά την κατασκευή του. «Το θεωρούμε ως συνεισφορά στη χώρα μας», είπε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η παρουσία της Μέτκα στην Ελλάδα «θα είναι λελογισμένη και μετρημένη».
Στα θέματα της γενικής συνέλευσης συμπεριλαμβανόταν και η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με παράλληλη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, ώστε να επιστραφούν μετρητά στους μετόχους. Το θέμα αυτό τελικά δεν συζητήθηκε, γιατί δεν συμπληρώθηκε η απαραίτητη απαρτία των 2/3 των μετόχων και παραπέμπεται για την α’ επαναληπτική συνέλευση, στις 18 Μαΐου. «Η κατάσταση της χώρας», είπε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, «είναι εξόχως δυσμενέστατη σε σχέση με τον περσινό Μάιο και δεν θα έπρεπε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας να προτείνει επιστροφή κεφαλαίου. Επιλέξαμε να ανταμείψουμε τους μετόχους μας για την εμπιστοσύνη τους. Ας διαφοροποιηθούμε από το συνολικό καταθλιπτικό σκηνικό».
 
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου http://www.energia.gr/article.asp?art_id=93502

Δεν υπάρχουν σχόλια: