Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ, η οποία σημειωτέον εξορύσσει πάνω από 60 εκατ. μτ λιγνίτη ετησίως (65,6 εκατ. μτ το 2008) συνολικής αξίας περί τα 800 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται από την πλευρά της ΔΕΗ είναι εάν εμπίπτει στην πρόβλεψη του νέου μεταλλευτικού κώδικα ή όχι.
Τα επιχειρήματα από την πλευρά της εταιρείας είναι δύο: Καταρχάς το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την παραχώρηση και εκμετάλλευση του λιγνίτη από την εταιρεία. Βάσει του νομοθετικού διατάγματος 4029/1959 και του νόμου 134/1975, η Ελληνική Δημοκρατία έχει παραχωρήσει στη ΔΕΗ Α.Ε. τα δικαιώματα αναζητήσεως και εκμεταλλεύσεως του λιγνίτη για ορυχεία, των οποίων τα κοιτάσματα ανέρχονται σε περίπου 2.200 εκατομμύρια τόνους.
Για τις παραχωρήσεις όλων αυτών των κοιτασμάτων ισχύει ειδική εξαίρεση, για απαλλαγή της ΔΕΗ από τα royalties για το λιγνίτη που εξορύσσεται και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεύτερον το γεγονός ότι η ΔΕΗ ήδη καταβάλει σημαντικά ποσά ιδιαίτερα μετά την επιβολή του ειδικού τέλους λιγνίτη. Υπολογίζεται με το τέλος που σήμερα αντιστοιχεί στο πέντε τοις χιλίοις του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΔΕΗ από το σύνολο των πωλήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας, καταβάλλονται ετησίως περί τα 50 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική αξία του εξορυσσόμενου λιγνίτη δεν ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι στη ΔΕΗ έχει παραχωρηθεί το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης λιγνιτικών κοιτασμάτων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 63% των εκμεταλλεύσιμων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας. Το 5% έχει εκμισθωθεί με μακροχρόνια συμβόλαια σε ιδιώτες (σήμερα ωστόσο δεν λειτουργούν λόγω προβλημάτων τα ιδιωτικά ορυχεία) και το υπόλοιπο 32% δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί ή εκμισθωθεί για εκμετάλλευση.
http://www.energypress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου