DEH

DEH

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

M.TΩΜΑΔΑΚΗΣ:Οι κάκιστες επιλογές της Διοίκησης περιόρισαν τον κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ

Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΩΜΑΔΑΚΗΣ ΜΕΜΦΕΤΑΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΖΕΡΒΟΥ
Άστοχοι χειρισμοί έφεραν τις αυξήσεις στο ρεύμα
* Κάκιστες επιλογές περιόρισαν τον κοινωνικό της ρόλο, ενώ ταυτίστηκε και με αντιλαϊκές πολιτικές
Συνέντευξη στην Άννα Σταυράκη
(εφημερίδα "Ελευθερία Λάρισας")
Οι τεχνικοί της ΔΕΗ λένε όχι στην τιμολογιακή πολιτική του Οργανισμού και στο χαράτσι, ό,τι όνομα και αν έχει αυτό, με όσες δόσεις και αν αποπληρώνεται. Ο εργαζόμενος της ΔΕΗ δείχνει να συμμερίζεται σε πόσο δεινή θέση έχει περιέλθει ο Ελληνας καταναλωτής και συμπαραστέκεται στις δύσκολες ώρες της ελληνικής κοινωνίας. Αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα που στέλνει εκ βάθους καρδίας ο νέος γενικός γραμματέας της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ κ. Μανώλης Τωμαδάκης. Ο κ. Τωμαδάκης υποστηρίζει ότι είναι δικαιολογημένη η οργή του κόσμου, και πως αν έχει παθητικό σήμερα ο Οργανισμός οφείλεται καθαρά στους κάκιστους χειρισμούς και στην αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων χρόνων, που ακύρωσε δράσεις πολλών προηγούμενων ετών. Η αδράνεια και η αδυναμία της διοίκησης ν΄ αρθεί στο ύψος των περιστάσεων οδήγησε τον Οργανισμό στον σημερινό του μαρασμό και την κοινωνική του απαξίωση. Ο κ. Τωμαδάκης δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις και υποστηρίζει την εκμετάλλευση του λιγνίτη ως μόνο φτηνό προϊόν για παραγωγή ενέργειας, κάτι σαν βαρύ πυροβολικό της Ελλάδας.
Η συνέντευξη
* Σαν ενεργό μέλος του σωματείου των εργαζομένων στην ΔΕΗ πώς εκλαμβάνετε την αντίδραση του κόσμου απέναντι στον Οργανισμό;
- Φυσικά και είναι δικαιολογημένη η οργή και ο θυμός του κόσμου αφού εκατομμύρια ελληνικές οικογένειες λόγω του
χαρατσιού και άλλων χρεώσεων (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ) έχουν εκτοξεύσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ στα ύψη και αδυνατούν να τον εξοφλήσουν.

* Τι γνώμη έχετε για τους χειρισμούς της μέχρι τώρα διοίκησης όσον αφορά στο κοινωφελές μέρος του Οργανισμού;
- Η σημερινή διοίκηση έχει κάνει κάκιστους χειρισμούς και δυστυχώς με τις ενέργειές της έχει «βοηθήσει» ώστε να περιοριστεί αρκετά ο κοινωνικός ρόλος της επιχείρησης. Το χειρότερο όμως είναι ότι έχει ταυτιστεί με τις αντιλαϊκές πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων.
* Θεωρείτε δικαιολογημένη την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και κυρίως το γεγονός ότι είμαστε προ των πυλών νέων αυξήσεων;
- Το σωματείο μας η «Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ» εδώ και πολλά χρόνια με ανακοινώσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στο αρμόδιο υπουργείο αλλά και με δράσεις (μοίρασμα φυλλαδίων σε πολίτες) ήταν κατά των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Πάντα φωνάζαμε «ρεύμα φθηνό, ΔΕΗ για τον λαό» αφού ο λιγνίτης ως εθνικό καύσιμο, βοηθούσε ώστε να έχουμε τα προηγούμενα χρόνια χαμηλό κόστος. Όμως οι άστοχοι χειρισμοί της διοίκησης Ζερβού, την ανάγκασαν να οδηγηθεί σε αλλεπάλληλες αυξήσεις για να μπορεί να μην καταρρεύσει οικονομικά.
* Είσαστε υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και τι γνώμη έχετε για τον κατακερματισμό της;
- Σίγουρα είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης όμως και αυτός ο μύθος έχει καταρρεύσει διότι αυτή τη στιγμή στον όμιλο της ΔΕΗ δουλεύουν πάνω από είκοσι χιλιάδες κόσμος που ανήκουν σε εργολάβους (δηλ. ιδιώτες) και επίσης η αγορά ενέργειας έχει απελευθερωθεί την τελευταία δεκαετία και οι ιδιώτες που επιχείρησαν να εμπορευθούν το ρεύμα αποδείχτηκαν αναξιόπιστοι σε σημείο κάποιοι από αυτούς να έχουν καταλήξει σήμερα στη φυλακή. Εμείς δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό και την ιδιωτικοποίηση που ήδη εφαρμόζεται απλά θέλουμε ίσους όρους μεταχείρισης από το κράτος. Ο κατακερματισμός της επιχείρησης σε θυγατρικές δύσκολα θα δώσει ορθές λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και του Ελληνα καταναλωτή.
* Το ότι κάθε μήνα 30.000 νοικοκυριά κόβουν την παροχή ρεύματος σας ανησυχεί ή πιστεύετε ότι είναι κι αυτό σκοπιμότητα για να περιέλθει ο Οργανισμός μια ώρα αρχύτερα σε ιδιωτικά χέρια;
- Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σκοπιμότητα, αλλά αδράνεια και αδυναμία της διοίκησης να αντιμετωπίσει τις κυβερνητικές πιέσεις με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να λειτουργεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
* Το χαράτσι που εισπράττεται από τη ΔΕΗ θα μπορούσε να καταργηθεί αν το σωματείο σας έφερνε αντίρρηση;
- Εμείς στην ΕΤΕ-ΔΕΗ αγωνιστήκαμε εξ αρχής μαζί με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ώστε να μην εφαρμοστεί αυτό το απαράδεκτο φορολογικό μέτρο με καταλήψεις, διαμαρτυρίες και απεργίες. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να έρθει ένα θετικό αποτέλεσμα για τους Ελληνες πολίτες μιας και δεν υπήρξε η ανάλογη συμπαράσταση από άλλους φορείς και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης δεν στήριξαν αυτή την κινητοποίηση. Αυτό που μπορέσαμε να πετύχουμε ήταν μετά τη λαϊκή κατακραυγή να αναγκάσουμε τη διοίκηση να εφαρμόσει το κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες.
* Τι λέτε για τις οικονομικές ατασθαλίες που μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο σωματείο των εργαζομένων;
- Όλα αυτά έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης με δική μας πρωτοβουλία. Είμαστε υπέρ της διαφάνειας, της νομιμότητας και της τιμωρίας όσων έχουν διαπράξει πράξεις που δεν τιμούν τη λειτουργία ενός ιστορικού σωματείου.
ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΥΣΙΜΟ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ
 * Τι γίνεται με την ανάπτυξη παραγωγής ηλεκτρισμού από τον λιγνίτη της Ελασσόνας;
- Η θέση μας είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια όπου πρέπει τα συγκεκριμένα κοιτάσματα στην περιοχή της Ελασσόνας να εκμεταλλευτούν από τη ΔΕΗ όπως και στη Δράμα. Επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο, είναι φθηνό και μπορεί ακόμη και σήμερα να βοηθήσει στον αναπτυξιακό ρόλο της επιχείρησης με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.
* Πώς πρέπει να γίνει η ενεργειακή θωράκιση της χώρας και πώς να υπάρξει απεξάρτηση από εισαγόμενες πρώτες ύλες;
- Οι ίσοι όροι ανταγωνισμού και δικαιώματα της ΔΕΗ με τους ιδιώτες οι οποίοι επιδοτούνται από το κράτος, η ανάπτυξη του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο μακρόχρονος ενεργειακός σχεδιασμός, μπορούν να δώσουν τις απαραίτητες λύσεις, για να μην έχουμε ενεργειακές εξαρτήσεις. Επίσης πρέπει να υπάρξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τη ΔΕΗ που θα καλύπτει και θα διασφαλίζει την ηλεκτρενέργεια της χώρας, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως τον δημόσιο και εθνικό ρόλο, τον αναπτυξιακό χαρακτήρα στην ελληνική κοινωνία και την κοινωνική αλληλεγγύη για τις ευπαθείς ομάδες πολιτών ως κοινωνικό αγαθό.
* Τι θα συζητήσετε στο επερχόμενο γενικό συμβούλιό σας;
Στο επερχόμενο γενικό συμβούλιο που έχουμε σε λίγες μέρες είναι κυρίως εκλογοαπολογιστικό αλλά θα συζητηθούν εργασιακά, ασφαλιστικά, ενεργειακά και συνδικαλιστικά ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του. Το πρόγραμμα δράσης, ο απολογισμός, οι ζυμώσεις για νέες θέσεις, η δημιουργία ρεαλιστικών προτάσεων, οι προσλήψεις, η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και η αυτοκριτική θα περιλαμβάνονται στη θεματολογία του γενικού συμβουλίου μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ είναι πάρα πολλά. Εκτός από τις τεράστιες μισθολογικές περικοπές υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα με τη μείωση του προσωπικού αφού και σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν αλλά και το μέσο όρο ηλικίας έχει φτάσει στα 49 έτη σε τεχνικούς τομείς, στα εργοστάσια, στα ορυχεία που σημαίνει ότι μεγαλώνει και η επικινδυνότητα της δουλειάς μας. Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί και η εργολαβοποίηση του Ομίλου ΔΕΗ (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, Ανανεώσιμες) αφού και κακή ποιοτική δουλειά προσφέρουν και το κόστος τελικά είναι τεράστιο. Τέλος εκείνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα συνεχίσουμε τη μαχητική μας δράση προς όφελος των εργαζομένων με μοναδικό στόχο να έρθουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και με την ελπίδα να ανακτήσουμε ξανά όσα μας στέρησαν οι πολιτικές του μνημονίου ενώ το Συνδικαλιστικό Κίνημα πρέπει να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι αγωνίζεται και για τα δικά του συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: