DEH

DEH

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ανατροπές πολλών MW στη ΔΕΗ


του Μιχάλη Αγραφιώτη

Η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει άρδην το τοπίο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης, ενώ οι ανατροπές έχουν ήδη γίνει στα συνδικαλιστικά δεδομένα, αλλά και την επόμενη μέρα για τις επενδύσεις. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μπορεί να είναι ένα εύκολο παιχνίδι για την κυβέρνηση, όχι όμως και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που τα εμπόδια είναι ανυπέρβλητα. Στο συνδικαλιστικό κομμάτι τη στιγμή που η ΠΑΣΚΕ εξαϋλώθηκε, η ΔΑΚΕ πρέπει να υπερβεί εαυτόν για να αντιμετωπίσει τα δύσκολα που έρχονται. Το φαινόμενο ντόμινο θα επηρεάσει και τα σωματεία με κέντρο ενδιαφέροντος το «Σπάρτακο» που προβλέπονται καταιγιστικές εξελίξεις.
Όσο και αν σκέφτονται οι επιτελείς του ΥΠΕΚΑ πως θα πραγματοποιήσουν, το δυνατότερο ανώδυνα το διαχωρισμό της επιχείρησης, δεν μπορούν να βγάλουν άκρη. Γιατί
θέλουν από τη μια να διασφαλίσουν τα εγχώρια συμφέροντα, από την άλλη να ικανοποιήσουν την τρόικα αλλά και να μη χάσουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα. Το εγχείρημα της «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή της «καλής ΔΕΗ» και πιο σωστά της «χρυσής ΔΕΗ» δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα εύκολα γιατί υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για να επιτευχθεί. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ποιος στρατηγικός επενδυτής θα μπει στην «υπόλοιπη ΔΕΗ» ή στην «κακή ΔΕΗ» χωρίς τα φιλέτα της «μικρής»; Κανείς δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί. Και δεν πρόκειται να προχωρήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση μιλά εδώ και μήνες γι’ αυτό το σενάριο μέσω των ενεργειακών συμφερόντων της χώρας και των προσκείμμενων ΜΜΕ, αλλά δεν προχωρά. Δεν είναι χαζή η RWE να αγοράσει την κακή ΔΕΗ και να αφήσει τα φιλέτα για τους εντόπιους… Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να «βάλει χέρι» τη ΔΕΗ για πολλούς λόγους, άλλο ΟΠΑΠ, άλλο ΔΕΗ.

Στα συνδικαλιστικά δεδομένα οι ανατροπές αποτυπώθηκαν στις τελευταίες εκλογές. Η ΠΑΣΚΕ προφανώς την επόμενη φορά ίσως να μην υπάρχει, η ΔΑΚΕ ναι μεν αλλά, θα πρέπει να συγκρουστεί σφοδρά με την κυβέρνηση, έτσι όπως σχεδιάζονται οι εξελίξεις, ενώ οι αντιμνημονιακές δυνάμεις ανεβαίνουν σταθερά και όταν θα βρεθούν στην κορυφή ίσως να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συνθήκες που θα διαμορφωθούν και να αναγκαστούν σε υποχώρηση των θέσεων τους. Εκεί που μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται μεγάλες ανατροπές είναι το σωματείο του «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ» που όπως φαίνεται η ηγεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, ειδικά τα στελέχη πράσινης αποχρώσεως. Δεν φταίνε οι ανίερες συμμαχίες, αλλά οι συμπεριφορές που καταδικάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: