DEH

DEH

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Να προσέλθουμε στις κάλπες – Να επιλέξουμε τους καταλληλότερους

Του Χαράλαμπου Ταγάρα
Στις 24 και 25 Απριλίου 2013 θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε.
Είναι δεδομένο ότι αυτές οι εκλογές γίνονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της επιχείρησης, για τους εργαζόμενους, και ειδικά για την περιοχή μας.
Στην ΔΕΗ Α.Ε. η απαξίωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος λόγου του τρόπου λειτουργίας του για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στα πρόσωπα Φωτόπουλου, Κατσαρού, Ρίζου και όσων άλλων, είναι ένας από τους λόγους που πάρα πολλοί εργαζόμενοι έχουν γυρίσει την πλάτη στα Συνδικάτα ή είναι σήμερα ασυνδικάλιστοι.
Υπάρχει θυμός, πίκρα, και οργή διότι προσβάλουν την νοημοσύνη μας.
Πολλοί εργαζόμενοι θα ήθελαν να «τιμωρήσουν» με την αποχή τους κάθε υποψηφιότητα συνδικαλιστών, αφού τους θεωρούν συνυπεύθυνους για την «κατάντια μας».
Ο σκοπός όμως αυτών των εκλογών είναι τελείως διαφορετικός από τον σκοπό των εκλογών για την ανάδειξη μελών ενός Διοικητικού Συμβουλίου Συνδικαλιστικού οργάνου.
Συνάδελφοι
Είμαστε λίγο πριν την διάλυση του ασφαλιστικού μας.
Είμαστε λίγο πριν από το ξεπούλημα της επιχείρησης.
Η απαξίωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος δεν θα πρέπει να
μεταφερθεί σε καμία περίπτωση ειδικά σ αυτές τις εκλογές και να απέχουμε δείχνοντας έτσι τον θυμό και την αποστροφή μας στο Συνδικαλιστικό Κίνημα.
Πρέπει οι εργαζόμενοι να προσέλθουμε στις κάλπες και να επιλέξουμε τους καταλληλότερους, αλλά παράλληλα να απομονώσουμε αυτούς που φαίνεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαχείρισης.
Πρέπει οι εργαζόμενοι να «εκμεταλλευτούμε» την μεγάλη ευκαιρία που μας δίνουν αυτές οι εκλογές.
Πρέπει όμως στις εκλογές αυτές τα κριτήρια επιλογής να είναι πολύ αυστηρά και σκληρά.
Η διάθεση της προσφοράς, ο ζήλος στο καθήκον, η ικανότητα, η σοβαρότητα, η γνώση των προβλημάτων και η εμπειρία ειδικά για την συγκεκριμένη περίοδο επιβάλλεται να είναι στοιχεία τα οποία πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι.
Οι υποψήφιοι επίσης θα πρέπει να μας πείσουν για την φερεγγυότητά τους και την αξιοπιστία του λόγου τους.
Να μας ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες και να μας διατυπώσουν τις όποιες ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις τους.
Να μας πουν αν είναι υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα μιας πλήρως εκσυγχρονισμένης και ανταγωνιστικής ΔΕΗ Α.Ε.
Να μας πουν αν είναι υπέρ ή κατά μιας αποτελεσματικής αξιοποίησης των εγχώριων πηγών ενέργειας, και παράλληλα η προστασία του περιβάλλοντος.
Να μας πουν για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων του προσωπικού που πιθανά θα προκύψουν κατά την διαδικασία του εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ Α.Ε.
Θα πρέπει να δημιουργήσουν θετικές προσδοκίες στους εργαζόμενους.
Άραγε ποιους θα πρέπει να εμπιστευτούμε και ποιους να αποκλείσουμε;
Αυτούς που θα πρέπει να εμπιστευτούμε, κατά την άποψή μου, πρέπει να είναι από την παραγωγή και να είναι και από την περιοχή μας.
Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αποκλείσουμε αυτούς που συνεργάσθηκαν με τις καρέκλες εξουσίας.
Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αποκλείσουμε τα «απομεινάρια μια άλλης εποχής» και τους «ιδεολόγους παρακμής».
Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αποκλείσουμε τους υποκριτές.
Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αποκλείσουμε τους αλαζόνες.
Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αποκλείσουμε τους συμβιβασμένους ψευτοσυνδικαλιστές.
Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αποκλείσουμε αυτούς που στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ διχοτόμησαν παρατάξεις για την «καρέκλα», και σήμερα πατρονάρονται από διασπαστές αλλά «κολλητούς» τους απλά και μόνο για εναλλαγή θέσεων.
Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αποκλείσουμε αυτούς που με τις πράξεις τους πιστεύουν ότι «πολλά καρπούζια μπορούν να χωρέσουν σε μια μασχάλη» .
Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αποκλείσουμε όσους ξεπούλησαν τα εργασιακά δικαιώματά μας.
Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αποκλείσουμε αυτούς που προσπαθούν να χειραγωγήσουν την σκέψη και την κρίση μας.
Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αποκλείσουμε αυτούς που παίζουν θέατρο σκιών.
Ναι σ αυτούς που θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο στην επιχείρηση, στους εργαζόμενους και στην περιοχή μας.
Ναι σ αυτούς που πιστεύουν στην σωστή διαχείριση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και σε πλαίσιο μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής και στρατηγικής.
Ναι σ αυτούς που πιστεύουν στην διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε.
Αυτοί που θα εκλεγούν ας γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα είναι εκτεθειμένοι καθημερινά στην καλόπιστη κριτική μας.
Κάθε καλή ενέργεια και δράση θα την επιβραβεύσουμε όλοι μας.
Τα πολύ σοβαρά θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτοί που θα εκλεγούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε., να εξετάζονται διεξοδικά, οι αποφάσεις να είναι οι πιο αποτελεσματικές και να υποχωρούν όλες και όποιες άλλες σκοπιμότητες. Με σύγχρονες παρεμβάσεις που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του σήμερα.
Να είναι μεταρρυθμιστές και να εξαντλούν όλες τις δυνατότητες με στόχο την εργασιακή και κοινωνική συναίνεση.
Να ανοίξουν νέους ορίζοντες και ευοίωνες προοπτικές στους εργαζόμενους, στην επιχείρηση, στην κοινωνία.
Η ανάπτυξη της ΔΕΗ Α.Ε., η αύξηση της απασχόλησης και όχι το πάγωμα των προσλήψεων, η στήριξη του εθνικού καύσιμου, είναι κάποια θέματα τα οποία θα πρέπει να τα βάλουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε.
Να ξεκαθαρίσουν την θέση τους για το δάνειο των 500.000 € που ζήτησε και πήρε η ΓΕΝΟΠ.
Να ξεκαθαρίσουν την θέση τους για τα 300.000 € που δόθηκαν για ταξίδια των συνδικαλιστών (διενεργείται δικαστική έρευνα).
Με δεδομένο ότι η 5η μονάδα Πτολεμαϊδας έχει σίγουρα αναπτυξιακό χαρακτήρα, να μας πουν δημόσια αν έχει και κοινωνικό ρόλο και αν έχει και χρήσιμο χαρακτήρα και για την περιοχή μας.
Να ξεκαθαρίσουν αν είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν με πιθανά συμφέροντα.
Να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους για το ασφαλιστικό μας, την κατάργηση των υπηρεσιών υγείας (ΠΕΚΑ), την αντιμετώπιση των συχνών ατυχημάτων στους εργαζόμενους.
Τι τελικά προτείνουν για ν αλλάξουν καταστάσεις και ν απαλλαγούμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος;
Οι εργαζόμενοι και η κοινωνίες των περιοχών εξόρυξης λιγνίτη, πιστεύουν ότι ο λιγνίτης μπορεί να χρησιμοποιείται παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος. Να ξεκαθαρίσουν οι υποψήφιοι την δική τους θέση και πως αυτό μπορεί να γίνει πράξη.
Αυτούς που τελικά θα ψηφίσουμε, θα πρέπει να είναι από την περιοχή της παραγωγικής δραστηριότητας της ΔΕΗ και να είναι γνώστες των Ορυχείων, των Σταθμών Παραγωγής, και της αξίας Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσα από τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ειδικά στους Σταθμούς Παραγωγής και στα Λιγνιτικά Κέντρα Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
Ας μας απαντήσουν στα ερωτήματά μας και τότε να είναι σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε καλά το τι πρέπει να κάνουμε και ποιους να επιλέξουμε για εκπροσώπους μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε.
 
ΤΑΓΑΡΑΣ ΝΙΚ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΛΚΔΜ/ΚΗ-ΜΥ/ΤΣΠΕ/ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΚΑΔΩΝ

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΜΑΣ, ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ.
ΩΣΤΕ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΗΓΑΓΑΝ ΤΟ ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟ ΣΕ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ.
ΟΧΙ ΠΙΑ ΑΛΛΟΣ ΑΕΡΑΣ.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΑΛΛΟΣ ΑΕΡΑΣ.
ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ.
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΤΕΡΜΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ.