DEH

DEH

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

«Βουτιά» στη ζήτηση ηλεκτρισμού - Στα ύψη η παραγωγή από ΑΠΕ

Νέα υποχώρηση κατά 8% σημειώθηκε στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Ωστόσο η υποχώρηση της κατανάλωσης, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι στην πραγματικότητα μικρότερη καθώς στα μεγέθη που καταμετρώνται δεν περιλαμβάνεται η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές (κυρίως φωτοβολταϊκά) που συνδέονται στο
δίκτυο χαμηλής τάσης, που έχουν παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη ειδικά τον τελευταίο χρόνο.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στο τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε κατά 7,99% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τον μήνα Μάρτιο η πτώση ήταν 7,69%.
Στις αξιοσημείωτες εξελίξεις περιλαμβάνεται επίσης η εντυπωσιακή αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, κυρίως λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή των υδροηλεκτρικών στο τρίμηνο είναι τριπλάσια από πέρυσι, ενώ τον μήνα Μάρτιο πενταπλασιάστηκε.
Αυξημένη κατά 32% σε σχέση με πέρυσι ήταν η παραγωγή και των λοιπών ανανεώσιμων πηγών (αιολικά, μεγάλα φωτοβολταϊκά). Οι ΑΠΕ υποκατέστησαν την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτες, που μειώθηκε κατά 19% και φυσικό αέριο (-33%) με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την κατάρρευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην ημερήσια αγορά χονδρικής.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: