DEH

DEH

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

"Δεν συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο σχήμα όχι σωτηρίας της ΔΕΗ αλλά σωτηρίας της πρώην ΠΑΣΚΕ και της ΣΑΔ"


Γράφει ο ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Η κατάσταση στα συνδικαλιστικά δρώμενα της ΔΕΗ έχει εξοκείλει εντελώς. Η ριζοσπαστική αριστερά εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο χώρο της ΔΕΗ έχει να επιδείξει μόνο «περίεργες» διαδρομές με την ανοχή της συνδικαλιστικής ηγεσίας.
Η παράταξη η οποία υποτίθεται πως όλα αυτά τα χρόνια υπηρετούσε τον χώρο μας, η ΣΑΔ, ήταν από τους πρωτεργάτες της μετοχοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού το 2000 με συνέπεια να ανοίξει «περήφανα» τον δρόμο του ξεπουλήματος δίπλα στην ΠΑΣΚΕ που έδινε σάρκα και οστά στις εντολές της τότε κυβέρνησης παραχωρώντας μάλιστα ολόκληρο το αποθεματικό του ασφαλιστικού των εργαζομένων της ΔΕΗ.
Και αυτό το έγκλημα ήταν μόνο η αρχή, στα χρόνια που πέρασαν έως τα σήμερα, πάντα δίπλα στις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.
Το αποκορύφωμα ήρθε τον Οκτώβρη του 2010 στο έκτακτο Συνέδριο, το 34ο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Σκοπός αυτού του Συνεδρίου δεν ήταν άλλος από την ψήφιση η όχι του γνωστού πλέον διαχωρισμού - κατακερματισμού της ΔΕΗ με δύο θυγατρικές, μια εκείνη της
Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και μια της Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) που άνοιξε το δρόμο για τη διάλυση της Ενιαίας και κάθετης λειτουργίας της Επιχείρησης η οποία θα άνοιγε τον δρόμο και θα εξυπηρετούσε όλα τα επίδοξα κοράκια που ήθελαν να έχουν ένα κομμάτι στην ηλεκτρική ενέργεια.
Στο Συνέδριο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατέστησε σαφές πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Επιχείρηση την ίδια μα για ολόκληρη τη χώρα και τον λαό, πράγμα που βιώνουμε απολύτως σήμερα και σαν εργαζόμενοι αλλά και σαν λαός γιατί η ενιαία - κάθετη στη λειτουργία της, 100% δημόσια λόγω του στρατηγικού χαρακτήρα της ΔΕΗ επιβάλλεται να έχει τον σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του τόπου και παράλληλα να διασφαλίζει το ρεύμα ως αγαθό, φθηνό, στην υπηρεσία του λαού και της χώρας κι όχι ένα προϊόν προς εκμετάλλευση ή φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αυτό που δηλαδή έγινε στις μέρες μας, με τα ολέθρια αποτελέσματα λαϊκών νοικοκυριών χωρίς ρεύμα, έρμαια του αδίστακτου μηχανισμού που λειτούργησαν έκτοτε οι εθελόδουλες κυβερνήσεις.
Πράγματα τα οποία είχε προβλέψει με ακρίβεια λίγους μήνες νωρίτερα, το Γενάρη του 2010 και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο χαιρετισμό του στο 33ο Εκλογικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Παρά όμως τις προβλέψεις του σ. Λαφαζάνη και την ομιλία του σ. Προέδρου και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υπερψήφισε τον διαμελισμό της μεγαλύτερης περιουσίας του ελληνικού λαούκαι μάλιστα με το απίστευτο γεγονός πως, ελάχιστοι είναι η αλήθεια μα υπήρξαν, συνδικαλιστές των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ δεν δέχθηκαν την γραμμή ξεπουλήματος των κομμάτων τους και καταψήφισαν αυτή την κατάπτυστη υπόθεση διαχωρισμού-διαμελισμού σε αντίθεση με την ΣΑΔ του Ρίζου και της ομάδας του που το υπερψήφισαν χωρίς ούτε μια απώλεια.!
Όσοι - μέλη και φίλοι - του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε από το 2004 μια διαφορετική συνδικαλιστική έκφραση από την ΣΑΔ, σ’ αυτό το Συνέδριο επιλέξαμε στα πλαίσια των πολιτικών μας, επιλέξαμε τηδημιουργία μιας κίνησης «Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τον διαχωρισμό της ΔΕΗ».
Μετά τη λήξη του Συνεδρίου και το άνοιγμα των διαδικασιών για το διαμελισμό της ΔΕΗ, στα τέλη του 2010 με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ και στις αρχές του 2011 είχαμε σωρεία αποκαλύψεων σε τηλεοπτικές εκπομπές για τον Γραμματέα της συνδικαλιστικής παράταξης ΣΑΔ, Ρίζο Ρίζο, παρουσιάζοντας διάφορα στοιχεία από τα έργα και τις ημέρες του. Οι κατηγορίες είναι σοβαρότατεςκαι ο Γραμματέας του ΣΥΝ σ. Δ. Βίτσας στο άκουσμα τους επενέβει στην εκπομπή και διέγραψε τον συνδικαλιστή από το Κόμμα δημόσια στον «αέρα». Και σωστά έπραξε κατά την γνώμη μας.
Η συνέχεια βέβαια αφορά τα δικαστήρια και δεν είναι θέμα δικό μας.
Σήμερα που καταθέτουμε αυτές τις σκέψεις βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική εξέταση με νέα στοιχεία παρακολουθώντας αυτές τις μέρες την εξέταση στον Ανακριτή των Ζερβού - Αθανασόπουλου και εν αναμονή Ν. Φωτόπουλου.
Όμως παρ' όλα αυτά ο κ. Ρίζος Ρίζος συνέχισε το θεάρεστο συνδικαλιστικό του έργο και το συνεχίζει έως σήμερα ανενόχλητος στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ του και η παράταξή του συνεχίζει την δράση της κανονικά.
Και όταν λέμε κανονικά και εξηγούμαστε.
Ο επικεφαλής της ΣΑΔ, στην ΕΤΕ/ΔΕΗ ο πιο στενός συνεργάτης του Ρίζου σ. Μιχαλάτος είχε τη θέση του Ταμία στο μεγαλύτερο από τα Σωματεία που απαρτίζουν τη ΓΕΝΟΠ. Κατά τον έλεγχο που έγινε στο ταμείο της Ένωσης Τεχνικών/ΔΕΗ στις αρχές του 2012 από την Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή διαπιστώθηκε πως ούτε το Απεργιακό ταμείο είχε χρήματα, ούτε το Αλληλοβοηθείας, ούτε το Κεντρικό.
Ταυτόχρονα υπήρχαν αποδείξεις πλαστογραφημένες στο όνομα συναδέλφων οι οποίοι δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή τους για δήθεν περιοδείες ανά την επικράτεια που δεν έγιναν ποτέ. Σωρεία μικρό-αποδείξεων απ’ ότι μπορεί κανείς να φανταστεί, χρεωμένες εκτυπώσεις μηνιαίου περιοδικού που ποτέ δεν εκδόθηκε.
 
Και μετά από πρόταση μομφής της ΠΑΣΚΕ της ΕΤΕ/ΔΕΗ υπήρξε παραίτηση του Προέδρου της ΕΤΕ/ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ) και είχαμε και την παραίτηση του Ταμία και την ανάληψη της θέσης του Οργανωτικού Γραμματέα της ΕΤΕ/ΔΕΗ.
 
Έτσι, τόσο απλά διευθετήθηκε αυτό το συμβάν. Αυτά και άλλα τόσα, έκαναν τον πολιτικό μας χώρο τόσα χρόνια αποκρουστικό στις 22.000 εργαζόμενους της ΔΕΗ.
Όσοι - μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ - δεν έχουμε από το 2004 συνταχθεί με την λειτουργία και τη δράση της ΣΑΔ είχαμε ήδη ξεκινήσει να βάζουμε θεμέλια για νέα παράταξη στο χώρο της ΔΕΗ.
Την «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» στη ΔΕΗ.
 
Πρώτο και κύριο της παράταξης αυτής ήταν η προάσπιση και υπεράσπιση της καθαρότητας της αριστεράς που τόσο δεινοπάθησε στο χώρο της ΔΕΗ. Έχουμε καταφέρει να συσπειρώσουμεαποστασιοποιημένους συνάδελφους του χώρου μας και συνενώνοντας και άλλα κομμάτια της αριστεράς που ανήκουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ, και συναδέλφους που έως τα σήμερα ήταν στην ΠΑΣΚΕ.
Στις 24 και 25 Απρίλη γίνονται εκλογές στη ΔΕΗ για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ.
Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος απεύθυνε κάλεσμα προς όλες τις παρατάξεις και όλους τους συνδικαλιστές για τη δημιουργία ενός κοινού ψηφοδελτίου.
 
Στο κάλεσμα αυτό είχαν ήδη προσυμφωνήσει Φωτόπουλος και ΣΑΔ. Η ΔΑΚΕ, η ΕΣΚ (ΠΑΜΕ) και το κομμάτι της ΠΑΣΚΕ που εξ' αρχής για τους δικούς του ο κάθε ένας λόγους δεν συμμετείχαν. Εμείς ως «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» πήγαμε για να ακούσουμε και να καταθέσουμε την δική μας θέση.
Η γενικολογία και οι λεκτικές αγωνιστικές διακηρύξεις τόσο του προέδρου της ΓΕΝΟΠ όσο και του Ρίζου - ακόμη και κατά του διαμελισμού της ΔΕΗ - ακούσαμε η αντιμνημονιακή τους έπαρση και αναγκαιότητα δήθεν για κοινό ψηφοδέλτιο φάνηκε πως δεν ήταν τίποτα άλλο από το να θέλουν να μας εντάξουν κι εμάς και να γίνουμε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ γι’ αυτούς. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν είναι δυνατόν να παίξουμε έναν τέτοιο ρόλο και ως εκ τούτου δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο σχήμα. Ένα σχήμα όχι σωτηρίας της ΔΕΗ και του λαού αλλά σωτηρίας της πρώην ΠΑΣΚΕ και της ΣΑΔ.
Το αποτέλεσμα είναι πως δεν είναι δυνατόν να παίξουμε έναν τέτοιο ρόλο και ως εκ τούτου δεν μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο σχήμα. Ένα σχήμα όχι σωτηρίας της ΔΕΗ και του λαού αλλά σωτηρίας της πρώην ΠΑΣΚΕ και της ΣΑΔ.
Σε ποιο όργανο συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο ; Με ποιους;
Με συνδικαλιστικό κίνημα δέσμιο καταστροφικών επιλογών των τελευταίων ετών (μετοχοποίηση, θυγατροποίηση, κατάσταση συνδικάτων στη ΔΕΗ και την ΓΕΝΟΠ) και «υπόδικο» για κακουργηματικές πράξεις πώς θα δώσουμε τις μάχες της επόμενης περιόδου στην πιο κρίσιμη περίοδο για την Επιχείρηση και τη χώρα;
 
Να σταματήσουμε να συνεχίσει η ΣΑΔ των μέχρι τώρα επιλογών της και δράσης.
Θεωρώ αναγκαίο και επιβεβλημένο να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία νέας συνδικαλιστικής Κίνησης που να συμμετέχουν το σύνολο των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με τις εξής προϋποθέσεις:
· Την άμεση οργανωτική, συνδικαλιστική, πολιτική απεμπλοκή από τον βασικό υπεύθυνο της διαπλοκής και του συνδικαλιστικού εκφυλισμού τον Ρίζο Ρίζο από τις διαδικασίες της νέας Κίνησης
· Την συζήτηση και το ξεκαθάρισμα και με όποιον ακόμη συμμετείχε σε τέτοιες πρακτικές.
· Τη εκπόνηση πλαισίου διακήρυξης και αρχών λειτουργίας της νέας Κίνησης μέσω Πανελλαδικής Σύσκεψης.
Δεν μπορεί να συνεχίσουμε να συνδέουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με συνδικαλιστές και παράταξη που συνέβαλε στην μετοχοποίηση της ΔΕΗ, στον διαχωρισμό της - επιταγή των μνημονίων της τρόϊκα - στη διάλυση του ασφαλιστικούκαι τόσα άλλα που ήταν και είναι και πρέπει να μείνουν κόκκινη γραμμή για τον χώρο μας.
Θα συμβάλουμε να πάμε μπροστά το κίνημα και τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ.
Σε νεκραναστήσεις πάντως δεν πρόκειται να συμβάλουμε.

 

http://assedei.blogspot.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: