DEH

DEH

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Γιώργος Κασαπίδης βουλευτής Ν.Δ νομού κοζάνης


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Ανδρέα Λοβέρδο

ΘΕΜΑ: Αβεβαιότητα και αγώνας επιβίωσης για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, εξαιτίας της μη καταβολής του εφάπαξ και της μη κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης, το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ, και τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της Δ.Ε.Η. εξαιτίας του γεγονότος αυτού, επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης. Με αφορμή τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης
φαρμάκων στους ασφαλισμένους της Δ.Ε.Η. και την καθυστέρηση καταβολής του εφάπαξ σε εκατοντάδες δικαιούχους της Π.Ε. Κοζάνης ο βουλευτής προέβη στην κίνηση αυτή.

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη η καθυστέρηση στη χρηματοδότηση του ταμείου της ΔΕΗ συνέβαλε στην υπέρμετρη καθυστέρηση των πληρωμών του ΤΑΥΤΕΚΩ προς τα φαρμακεία. Έτσι, από τον Αύγουστο του 2011 οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ και τα μέλη των οικογενειών τους είναι υποχρεωμένοι να προμηθεύονται με δική τους δαπάνη τα αναγκαία φάρμακα για την υγεία τους, ενώ δε λαμβάνουν καμία διαβεβαίωση για την επιστροφή της συμμετοχής των χρημάτων που δικαιούνται.

Παράλληλα, ο κ. Κασαπίδης αναφέρεται και στο πρόβλημα της μη καταβολής του εφάπαξ σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τις 1-1-10 και της μη καταβολής του υπόλοιπου 10% σε αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2008 και έπειτα.
Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Ανδρέα Λοβέρδο

ΘΕΜΑ: Αβεβαιότητα και αγώνας επιβίωσης για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, εξαιτίας της μη καταβολής του εφάπαξ και της μη κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Στη σημερινή δυσμενή κατάσταση στο χώρο της υγείας προστίθεται και η διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους της ΔΕΗ. Αιτία η υπέρμετρη καθυστέρηση των πληρωμών του ΤΑΥΤΕΚΩ προς τα φαρμακεία. Εξαιτίας αυτού, έντονες είναι οι αντιδράσεις χιλιάδων ασφαλισμένων της ΔΕΗ στην Π.Ε. Κοζάνης.
 Τόσο οι ίδιοι (εργαζόμενοι και συνταξιούχοι), όσο και τα μέλη των οικογενειών τους από τον Αύγουστο του 2011 προμηθεύονται εξολοκλήρου με δική τους δαπάνη τα αναγκαία φάρμακα για την υγεία τους. Παράλληλα κανείς δεν τους διαβεβαιώνει για την επιστροφή της συμμετοχής των χρημάτων που δικαιούνται από το ταμείο της ΔΕΗ. Επίσης, οι δαπάνες ιατρικών επισκέψεων καθώς και οι δαπάνες για νοσοκομεία και παρακλινικές εξετάσεις δεν καλύπτονται.
Παράλληλα το ταμείο δεν καταβάλει το εφάπαξ σε όσους βγήκαν στη σύνταξη από τις 1-1-10 και το υπόλοιπο 10% σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν από το 2008 και μετά.

Σύμφωνα με τα ασφαλιστικά της ΔΕΗ στην περιοχή (ΠΕΚΑ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας), ο αριθμός των ασφαλισμένων της ΔΕΗ στην Π.Ε. Κοζάνης ανέρχεται περίπου στους 32.500, από τους οποίους οι 5.400 είναι συνταξιούχοι, οι 6.600 περίπου εργαζόμενοι και οι 20.500 περίπου μέλη των οικογενειών αυτών

Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της εφαρμογής της αναλογίας ένα προς δέκα στους διορισμούς της ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι που συντηρούν και το ταμείο της ΔΕΗ διαρκώς μειώνονται, ενώ οι συνταξιούχοι που το επιβαρύνουν διαρκώς αυξάνονται.
Επειδή η οικονομία της χώρας δε μπορεί να στηριχτεί στη θυσία της υγείας των πολιτών της και τα φάρμακα αποτελούν αγαθά πρώτης και ζωτικής ανάγκης, καθώς και κοινωνικό δικαίωμα του πληθυσμού. 
Επειδή τα όρια αντοχής των εργαζομένων και των συνταξιούχων που εργάστηκαν στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής, σε ιδιαίτερα ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και με μειωμένο το προσδόκιμο ζωής, έχουν εξαντληθεί.

Επειδή στη δύσκολη οικονομική κατάσταση των κατοίκων της χώρας μας (μειώσεις μισθών-συντάξεων, δυσβάσταχτα χαράτσια κ.α.), οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακα και τις ιατρικές τους εξετάσεις.

Επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση αθέτησε συμφωνία που η ίδια είχε θέσει σε ισχύ κατά την μετατροπή της ΔΕΗ σε Α.Ε. για την καταβολή 906 εκ.  ετησίως υπέρ του ΤΑΥΤΕΚΩ, περικόπτοντας 300 εκ.  ετησίως από το 2010 έως το 2015.
Επειδή οι πολίτες της περιοχής θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, λόγω της μεγάλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ενεργειακή καρδιά της χώρας, που διαρκώς προκαλεί χρόνιες παθήσεις (καρκίνο, αναπνευστικά προβλήματα κ.α.).
Επειδή τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που οι κρατήσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων των εργαζομένων για ασφαλιστική περίθαλψη πραγματοποιούνται κανονικά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πότε επιτέλους η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, προχωρώντας άμεσα στη χρηματοδότηση του ταμείου της ΔΕΗ;
2. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στη μη χρηματοδότηση του ταμείου και ποια είναι η προοπτική για το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ; 
3. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη διασφάλιση του αναγκαίου ύψους κρατικού πόρου, ο οποίος τελευταία καταβάλλεται μειωμένος και οδηγεί σε αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεων του ασφαλιστικού ταμείου της ΔΕΗ προς τα φαρμακεία, τα νοσοκομεία κ.α.;
4. Είναι στις προθέσεις σας η βελτίωση της διαδικασίας εξόφλησης των αποδείξεων και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων στα ΠΕΚΑ της χώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: