DEH

DEH

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

«Αντιστεκόμαστε κρεμασμένοι στο φουγάρο»


4-5-2011 Διαμαρτυρία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση from pressgenop on Vimeo.

«Εμείς θα μείνουμε εδώ πάνω όσο χρειαστεί. Δεν έχουμε σκοπό τη σύγκρουση, αλλά θέλουμε να κάνουμε μιά έκκληση που να ακουστεί έστω και την τελευταία στιγμή» δηλώνουν οι εναερίτες της ΔΕΗ που από τις 11 το πρωί μαζί με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχουν ανέβει στην καμινάδα του εργοστασίου στο Κερατσίνι, κρεμώντας πανό διαμαρτυρίας με κύριο σύνθημα ένα μεγάλο «ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ». Το «Βήμα» συνομίλησε μαζί τους την ώρα που βρίσκονταν στην καμινάδα, στο γνωστό «φουγάρο» του Κερατσινίου.

«Είμαστε 11 εναερίτες ανεβασμένοι εδώ πάνω, στα 173 μέτρα», λέει ο κ. Αγγελος Βλαστός,
εναερίτης με 26 χρόνια υπηρεσίας στη Διανομή, μιλώντας μέσω κινητού τηλεφώνου από την κορυφή
 της καμινάδας. «Μαζί μας είναι και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Φωτόπουλος. Σκοπός μας είναι να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε. Η ΔΕΗ είναι εθνικό κεφάλαιο και η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα» τονίζει.

Οπως αναφέρει, έρχονται απεργίες: «Είμαστε στο παρά πέντε, από την επόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να ξεκινήσουμε απεργίες, αλλά ακόμα και την τελευταία στιγμή κάνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό και περιμένουμε την τοποθέτησή του για το θέμα. Είναι σημαντικό να σας πώ ότι κι εγώ ο ίδιος προέρχομαι από το χώρο του ΠαΣοΚ, όπως και οι συνάδελφοί μου που είναι δίπλα μου, όμως για εμάς το θέμα δεν είναι πολιτικό αλλά εθνικό».

«Εθνικό κεφάλαιο»

Ο συνάδελφός του, κ. Δημήτρης Χατζηστρογγύλης, με 24 χρόνια βαριάς υπηρεσίας στη Μεταφορά, επισημαίνει ότι το δίκτυο της υψηλής τάσης που μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο του κράτους, «σαν να λέμε οι κεντρικές λεωφόροι και τα διόδια της ηλεκτρικής ενέργειας» όπως τονίζει χαρακτηριστικά. «Είναι τομέας εξαιρετικά σημαντικός από άποψης ασφάλειας και ομαλής λειτουργίας του κράτους, αλλά φέρνει και έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Ο τομέας της Μεταφοράς έγινε ξεχωριστή εταιρεία, θυγατρική της ΔΕΗ, και είναι η μόνη που είναι κερδοφόρα. Οι ιδιώτες παράγουν 4 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας αλλά τα διανέμουν μέσα από τα δικά μας δίκτυα υψηλής τάσης για να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή. Το δίκτυο αυτό υπάρχει και είναι ήδη πληρωμένο από τον πολίτη, δεν είναι δυνατόν σήμερα η Μεταφορά να φύγει από το Κράτος και να περάσει σε ιδιώτες!» τονίζει επίσης από την κορυφή της καμινάδας.

Εικοσιεπτά χρόνια υπηρεσίας στο δίκτυο της Διανομής, μετράει ο κ. Γιώργος Τσιτούρας. Ακούγοντας τους συναδέλφους του, συμπληρώνει ότι «με τη μείωση του προσωπικού στη Διανομή έχουμε φτάσει να έχει περάσει το 45% της δουλειάς σε ιδιώτες. Εμείς δουλεύουμε αποκλειστικά και μόνο σε επισκευές βλαβών και συντήρηση του δικτύου. Κάθε καινούργια εγκατάσταση όμως, όπως τοποθέτηση στύλων, δικτύων και μετρητών, έχει περάσει σιγά σιγά σε εργολάβους, αφού εμείς μένουμε όλο και λιγότεροι και δεν φτάνουμε πλέον για όλα». Ο κ. Τσιτούρας είναι 46 ετών και θεωρείται «νέος» στην ειδικότητα του εναερίτη, όπου ο μέσος όρος ηλικίας έχει ήδη ξεπεράσει τα 48 χρόνια, λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων επί πολλά χρόνια και της σταδιακής συνταξιοδότησης του προσωπικού λόγω ηλικίας.

Για την εξέλιξη της κινητοποίησης στην καμινάδα του Κερατσινίου, δεν υπάρχει πρόβλεψη: όπως λένε στο «ΒΗΜΑ» οι εναερίτες που βρίσκονται εκεί «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ή στόχος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: