DEH

DEH

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΟΤΕ & Η ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, μέσω μεταβίβασης του 17% των μετοχών, προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

Με την τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός, περιέγραψε ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό για την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, μέσω της μεταβίβασης του ποσοστού, συνδέοντας αυτή, με ανάπτυξη συνεργασιών για έξοδο της ΔΕΗ σε νέες αγορές, επέκταση δραστηριοτήτων στις ΑΠΕ και κυρίως ως ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας.

Αναφορικά με το θέμα του ελέγχου της ΔΕΗ από το Δημόσιο, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «το κράτος θα διατηρήσει σημαντικό, καθοριστικό μερίδιο και θα έχει τον τελευταίο λόγο σε κάθε
σημαντική απόφαση που λαμβάνεται». «Ωστόσο», τονίζει στη συνέχεια, «η παρουσία επενδυτών θα διασφαλίσει ότι ούτε τα πολιτικά κόμματα, ούτε κανένας άλλος θα διαχειρίζεται ως φέουδα τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις πελατειακά για απονομή ρουσφετιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με την πρόσληψη και τη διευκόλυνση ημετέρων, φεσώνοντας τελικά τον ελληνικό λαό με καθημερινό κόστος για το νοικοκυριό του».


Με την αποστροφή αυτή ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την επιχειρηματολογία όσων μέσα στο κόμμα, στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην Κυβέρνηση, αντιδρούν στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ.

Η καλύτερα, ότι είναι διατεθειμένος να ανοίξει μέτωπο με το μπλοκ κομματικών και συνδικαλιστών που αντιτίθενται στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και πολύ περισσότερο στο πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα για την ιδιωτικοποίησή της. Μάλιστα για να τονίσει ακόμη περισσότερο τη στάση του τονίζει: «Είναι στρατηγικής σημασίας, όμως, για ποιον; Για κάποια συντεχνία; Ή για τη χώρα και τους πολίτες;»

Με τα όσα είπε στη Βουλή, στην ουσία προδιάγραψε για τη ΔΕΗ, μοντέλο ιδιωτικοποίησης παρεμφερές με αυτό του ΟΤΕ. Η διαφορά σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι ότι θα ακολουθηθούν κανόνες διαφάνειας στη διάθεση του 17%, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή τιμή. Επιπλέον, όπως είπε, «η συνεργασία θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να ελεγχθεί ποιοι είναι, πόσοι είναι, πόσο αξιόπιστοι είναι και τι στοχεύσεις έχουν.»


Αρκετοί μέσα στη ΔΕΗ, ανέμεναν μία τέτοια εξέλιξη. Μάλιστα, όλοι θεωρούν ότι ο στρατηγικός μέτοχος που θα προκριθεί στη φάση αυτή, θα έχει και το προβάδισμα για πλήρη έλεγχο της επιχείρησης σε δεύτερη φάση.

Ωστόσο τόσο τα στελέχη της ΔΕΗ, όσο και η αγορά αναμένει τις μεθοδεύσεις που θα ακολουθηθούν. Κατά το παρελθόν, οι μόνες κινήσεις που έγιναν σε αντίστοιχες κατευθύνσεις, αφορούσαν πώληση μετοχών της ΔΕΗ μέσω δημόσιας προσφοράς (σε 3 δόσεις το 49% των μετοχών) και στρατηγική συνεργασία με τη γερμανική RWE μέσω της δημιουργίας μικτών εταιρειών (49% ΔΕΗ, 51% RWE), για την ανάπτυξη και λειτουργία λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Στην παρούσα φάση και σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, θα ακολουθηθούν διαδικασίες δημόσιας πρόσκλησης για μεταβίβαση του 17% των μετοχών, με παραχώρηση αμέσων ή εμμέσων προνομίων, έναντι προτάσεων για συνεργασίες σε τρίτες χώρες σε επιμέρους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: