DEH

DEH

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΔΕΚΟ: Τα συνδικάτα "θυμούνται" τη Θάτσερ

Αντιδρούν τα συνδικάτα στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καλεί για την Τετάρτη πανελλαδικό συλλαλητήριο το απόγευμα στις 6μμ στη Χαλκοκονδύλη, τα κεντρικά της ΔΕΗ
Ταυτόχρονα υπόσχεται ότι θα προχωρήσει σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες μόλις η κυβέρνηση ανακοινώσει τις αποφάσεις της.
Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υπόσχεται συνεχώς 48ωρες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βάλει πρόγραμμα υλοποίησης. Ωστόσο, βρίσκεται με το δάκτυλο στη σκανδάλη.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε, την κήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης, τη διοργάνωση Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου των εργαζόμενων του Ομίλου ΟΤΕ, σειρά συνδικαλιστικών ενεργειών και απεργιακών μέτρων σε Υπουργεία και Φορείς, συνέντευξη Τύπου με θέμα την αποχώρηση του Δημοσίου από τον ΟΤΕ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν σταματάνε στη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, απλώνονται στα ΕΛΤΑ, την ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και διάφορες άλλες ΔΕΚΟ.

Δεν έχουν εξαγγείλει όλες οι ομοσπονδίες κάποια προειδοποίηση κινητοποίησης. Κάποιες όμως το κάνουν. Και μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο πυροδότη.

Την αντίθεση τους με την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) εκφράζουν οι εργαζόμενοι του ΤΤ και ξεκινούν κινητοποιήσεις.

«Οι μάσκες έπεσαν. Σήμερα η κυβέρνηση αποκάλυψε το προσωπείο της. Πουλάει τα ασημικά του Δημοσίου. Η Τρόικα διατάζει. Η κυβέρνηση εκτελεί την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας του Ελληνικού Λαού», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων του ΤΤ.

«Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ασπίδα του μικροαποταμιευτή, παραδίνεται στους ιδιώτες ντόπιους και ξένους τραπεζίτες. Ο φτωχός Έλληνας αποταμιευτής παραδίδεται στο αχόρταγο και αδηφάγο τραπεζικό κατεστημένο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση και καταλήγει:

"Κανένα Ταμιευτήριο του κόσμου δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί. Οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από σήμερα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με κατάληψη των γραφείων της διοίκησης. Με κάθε τρόπο και μέσο θα αποδώσουν τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες αυτού του σκανδάλου».

Προετοιμασία
Η ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΣΤ) στα ΕΛΤΑ οργανώνει πρόγραμμα περιφερειακών συσκέψεων σε όλη την Ελλάδα για να προετοιμάσει τη μάχη που έρχεται, πιθανόν με εξαγγελίες απεργιακών κινητοποιήσεων.
Το πρόγραμμα των συσκέψεων είναι: 25 Μάη στην Ηγουμενίτσα για όλη την Ήπειρο, 10 Ιούνη Θεσσαλονίκη για Βόρεια Ελλάδα, 16 Ιούνη Πάτρα, 21 Ιούνη Χανιά (για Κρήτη) και την ίδια μέρα στην Αθήνα.
Η μάχη στις ΔΕΚΟ είναι κρίσιμη όχι μόνο για την τύχη των περιοριστικών μέτρων, αλλά και για την τύχη της ίδιας της κυβέρνησης.

Οι μάχες είναι κρίσιμες και το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της κυβέρνησης με τα συνδικάτα να βγαίνουν (έστω καθυστερημένα) στα κάγκελα.

* Όπως σχολιάζουν συνδικαλιστικά στελέχη δεν είναι τυχαίο ότι ο νόμος που πέρασε η Ν.Δ. για τις ΔΕΚΟ ποτέ δεν εφαρμόστηκε, εξαιτίας των μεγάλων αντιδράσεων.

* Επίσης προσθέτουν ότι δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο Αρσένης το 1983 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θέλησε να περιορίσει το δικαίωμα της απεργίας στις ΔΕΚΟ, μετά από δυο χρόνια έπαψε να είναι ο τσάρος της οικονομίας.

* Αρκετοί βέβαια θυμούνται τη Μάργκαρετ Θάτσερ στη Βρετανία τη δεκαετία του '80, όταν επέβαλε οδοστρωτήρα ιδιωτικοποιήσεων, διαλύοντας το «μαχητικό συνδικαλισμό τύπου Σκάργκιλ» όπως λεγόταν, όταν τσάκισε την πολυήμερη απεργία και μαζί το συνδικάτο των ανθρακωρύχων που είχε επικεφαλής τον Σκάργκιλ.

Θα επαναληφθεί η ιστορία; Θα έχει ομοιοκαταληξίες; Θα αποδειχθεί φάρσα ή τραγωδία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: