DEH

DEH

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Δηλώσεις του Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, συναδέλφου Βαγγέλη Μπουζούλα

Την αγορά επιχειρεί να "ανοίξει" η τρόϊκα και πιέζει την Ελληνική Κυβέρνηση, με προσθήκη στο μνημόνιο, για την πώληση του 40% κερδοφόρων μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ (υδροηλεκτρικούς και λιγνιτικούς σταθμούς). Η στρέβλωση τηςαπελευθέρωσης επιφέρει αύξηση της τιμής της ... Κwh και δημιουργεί ένα ισχυρό ολιγοπώλιο στην Ευρώπη.

Η λογική της "απελευθέρωσης" δεν δέχεται επί της ουσίας ούτε ακόμα αυτό το δίκαιο της Ευρώπης, για ένα υγιή ανταγωνισμό, που προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες των 800 Kwh, το μεροκαματιάρη, τον άνεργο και το συνταξιούχο.

H επιβολή αυτή αντικατροπτίζει σαφώς το κέρδος των ολιγωπωλίων, αλλά δεν απαντά πρωτίστως
στην ασφάλεια και την αντιπλημμυρική προστασία των υδροηλεκρικών, δεν απαντά στις υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας ή τις Επικουρικές Υπηρεσίες ή την εφεδρεία, που είναι άμισθη για τη ΔΕΗ ΑΕ, μέσα στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού.

Δεν απαντά στην παροχή υπηρεσιών άρδευσης, ύδρευσης και στην κοινωνική παροχή (αγροτών και πολυτέκνων). Δεν απαντά τέλος στα ανείσπρακτα τέλη των δήμων, ΥΠΕΧΩΔΕ (φωτισμός δημοσίων οδών,), υπουργείων, σχολικών κτηρίων κλπ, όπως και στα δυσθεώρητα χρέη, όπως, για παράδειγμα, της ΔΕΠΑ ή άλλων κοινωνικών παροχών.

Η εξέλιξη αυτή θα διαλύσει τον πυλώνα της ενεργείας (ΔΕΗ ΑΕ) θα πλήξει την εθνική οικονομία και θα μετακυλίσει το όλο κόστος στην αύξηση της Κwh, με αποτέλεσμα να την πληρώσει ο άνεργος, ο χαμηλόμισθος και ο ελληνικός λαός. Θα δημιουργήσει αντιαναπτυξιακή πολιτική, δίνοντας, ταυτόχρονα, δύναμη στο ολιγοπώλιο, που δημιουργείται στην ΕΕ.

Η ανταγωνιστική Κwh (από τις χαμηλότερες της ΕΕ), που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, θα πληγεί θανάσιμα και το αυξανόμενο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο θα είναι αδύναμο στον ανταγωνισμό.

Η απάντηση μας, καθώς και η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ότι "Δεν θα πάρουμε", θα πρέπει να προστατευθεί ο ελληνικός μας πλούτος, που είναι το νερό, ο ήλιος, ο αέρας και ο λιγνίτης. Δεν πουλάμε τα εθνικά μας προϊόντα σε κερδοσκόπους και αεριτζίδες, δεν μας το επιτρέπει ο πολιτισμός και η ιστορία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: