DEH

DEH

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Πουλήστε μονάδες της ΔΕΗ

Εμμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη θέση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παρ' ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διάθεση νέου πακέτου μετοχών ή σε πώληση μονάδων, αλλά θα εφαρμόσει την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρισμού και εν γένει της ενεργειακής αγοράς.

Χθες η Κομισιόν επανέφερε το ζήτημα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αλλά και της ΔΕΠΑ και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο, στην ανακοίνωσή της για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής
οικονομίας, στην οποία αναφέρει ότι «πρέπει να επισπευστεί η ιδιωτικοποίηση και η αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων στους τομείς των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ενέργειας».
Την ίδια στιγμή η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό της από το
Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μιλούσε μόνον για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας βάσει σχεδίου που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Τιμολόγια
Η υπουργός δεν αναφέρθηκε ούτε στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, θέμα που σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό δεδομένου ότι η αναδιοργάνωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που βάσει και του Μνηνονίου πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται τον Σεπτέμβριο προβλέπει αυξήσεις για πολλές κατηγορίες καταναλωτών, με μόνη βασική εξαίρεση τα εμπορικά τιμολόγια που θα μειωθούν για ορισμένες ομάδες κοινωνικά ευπαθών πολιτών.

Η διάσταση απόψεων κυβέρνησης και Επιτροπής για την τύχη της ΔΕΗ αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο κατά την τελευταία επίσκεψη των στελεχών της τρόικας, πριν από λίγες εβδομάδες. Η τρόικα και ιδιαίτερα η Κομισιόν φαίνεται πως «βλέπει» το μοντέλο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού να περνά μέσα από την ιδιωτικοποίηση ή την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να εισέλθουν άμεσα τρίτοι παίκτες στην αγορά και να λειτουργήσει άμεσα στην πράξη τη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Αντιδράσεις
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, κάτω και από την πίεση των αντιδράσεων των «σκληρών» της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αλλά και βουλευτών και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επιμένουν στο δόγμα ελέγχου από το δημόσιο του 51% των μετοχών της ΔΕΗ, προτιμά τον πιο «ήπιο» δρόμο της θεσμικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με υιοθέτηση των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών, οι οποίες πάντως δεν υποχρεώνουν σε ιδιωτικοποίηση ή πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η κ. Μπιρμπίλη απέφυγε χθες να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το κυβερνητικό πλάνο όσον αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Επανέλαβε όμως ότι θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου, παρ' ότι η τρόικα έχει ζητήσει ένα πρώτο σχέδιο να δοθεί τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ακολουθεί το Μνημόνιο «κατά γράμμα» δεδομένου ότι στο κεφάλαιο «Ενέργεια» η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει ότι «έως τον Σεπτέμβριο 2010 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού και να αρχίσει ο εξορθολογισμός των τιμολογίων για τους καταναλωτές». Και στους δύο αυτούς τομείς, οι ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα παραπέμπει για τον Μάρτιο 2011 την υιοθέτηση της νομοθεσίας γαι τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που αποτελούν και τα κομβικά σημεία της θεσμικής απελευθέρωσης της αγοράς με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το «σπάσιμο» των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, με τη δημιουργία αυτοτελών νομικών προσώπων που θα ανάλαβουν το δίκτυο και τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος και η αναδιργάνωση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.

Πρόστιμο 449.100 ευρώ στη ΔΕΗ για περιβαλλοντικές παραβάσεις
Πρόστιμο ύψους 449.100 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη ΔΕΗ για περιβαλλοντικές παραβάσεις προηγουμένων ετών από μονάδες της στην Πτολεμαΐδα.

Οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν μετά από έλεγχο που διενήργησαν τον Νοέμβριο 2009 οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδος του ΥΠΕΚΑ στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Πτολεμαΐδας. Οι παραβάσεις αφορούν τη διάχυση εκπομπών αερίων ρύπων, την έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, την ελλιπή παρακολούθηση εκπομπών αερίων ρύπων κ.λπ.

Πρόγραμμα
Για να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον το ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΗ έχουν αποφασίσει την από κοινού κατάρτιση πενταετούς περιβαλλοντικού επιχειρησιακού προγράμματος της ΔΕΗ με έμφαση στην εξειδίκευση περιβαλλοντικών επενδύσεων.

Στόχος του υπουργείου είναι η πλήρης συμμόρφωση των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής με την ισχύουσα και υπό έκδοση περιβαλλοντική νομοθεσία. Μόλις κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο θα οριστικοποιηθούν όλα τα περαιτέρω μέτρα για τη λειτουργία των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού και των ορυχείων και θα προσδιοριστεί ο υφιστάμενος χρόνος υλοποίησης των απαιτούμενων έργων.
Μανταλένα Πίου imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: