DEH

DEH

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Μέσο Μνημονίου 2 για την ενέργεια η πώληση λιγνιτικών & υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ

Μυστική ευρεία σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης στο υπουργείο Π.Ε.Κ.Α. μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για τις τελευταίες γραμμές άμυνες στην αρνητική εξέλιξη για την ΔΕΗ. 

     Με αίτημα που ουσιαστικά παραπέμπει σε ένα Μνημόνιο Νο 2 για την ενέργεια, τέθηκε με επίσημο τρόπο από την Τρόικα στη συνάντηση της Παρασκευής με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας κ. Κώστα Μαθιουδάκη η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
     Αρμόδιοι παράγοντες του ενεργειακού τομέα εκτιμούν ότι οι τελευταίες
γραμμές άμυνες για την Ελλάδα στην εξέλιξη δεν μπορεί να είναι άλλες παρά:

*Η εικονική πώληση των μονάδων, μέσω της διάθεσης προς τους ιδιώτες του παραγόμενου από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά εργοστάσια ρεύματος, το οποίο έχει σαφώς χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το φυσικό αέριο, προκειμένου οι ιδιώτες να το διαθέτουν πλέον εκείνοι στην χονδρική. Η σχετική πρόταση διατυπώθηκε πλέον επισήμως και τεχνοκρατικά από την ΡΑΕ, μέσω της χορήγησης, έπειτα από δημοπρασίες, για δύο χρόνια Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) από την ΔΕΗ στους ιδιώτες. Την ίδια πρόταση έθεσε και στη μυστική ευρεία σύσκεψη της τετάρτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ στο "τραπέζι", παρά το ότι η επιχείρηση χτες διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα. Η αίσθηση που υπήρξε από τη συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί κυριολεκτικά την τελευταία γραμμή άμυνας για την υπουργό κα. Τίνα Μπιρμπίλη.

* Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της παραγωγής της ΔΕΗ από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Η χώρα μας έχει επιλέξει, έως τώρα, τον λειτουργικό και νομικό διαχωρισμό (εξ ου και ο ΔΕΣΜΗΕ), η ΔΕΗ έχει ταχθεί υπέρ του επίσης αποδεκτού από την Ευρωπαϊκή Ένωση μοντέλου ΙΤΟ (νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός αλλά με τον ΔΕΣΜΗΕ να ανήκει στην ΔΕΗ) ωστόσο η Τρόικα ζητεί πλέον πιο ακραίες λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: