DEH

DEH

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ κα.ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ Υπουργό Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Η. ΛΥΓΚΙΣΤΗΣ

Φλώρινα 25/08/2010


Κίνδυνος τροφοδοσίας ΑΗΣ Μελίτης, άμεση ανάγκη λειτουργίας λιγνιτωρυχείων Κλειδιού και Βεύης
Η τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα από το τέλος του 2010 και μετέπειτα με ορατό τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός λειτουργίες λόγω πιθανότατης αστοχίας του προμηθευτή. Η πορεία των εργασιών εκμετάλλευσης στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας , του αποκλειστικού σήμερα τροφοδότη του ΑΗΣ , φαίνεται να έχει περιοριστεί στη συντήρηση υφιστάμενων προπορειών
 και δεν λαμβάνεται μέριμνα για τη δημιουργία προπορειών αναγκαίων για την κάλυψη των αναγκών του ΑΗΣ
σε λιγνίτη τους χειμερινούς μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, κατά τους οποίους η διακίνηση χωμάτων, λόγω καιρικών συνθηκών, είναι αναγκαστικά περιορισμένη και για αρκετές μέρες αδύνατη . Οι υπεύθυνοι του λιγνιτωρυχείου οφείλουν άμεσα να αυξήσουν σημαντικά τους ρυθμούς της εκμετάλλευσης προκειμένου να είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν τον ΑΗΣ Μελίτης επαρκώς κατά τους χειμερινούς μήνες.
Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο συγκεκριμένο λιγνυτωρυχείο είναι ακόμα πολλά :
- Στο νέο μέτωπο εκμετάλλευσης , περιοχή Γιουρούκι δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα το θέμα που φαίνεται να υπάρχει με την αρχαιολογία η οποία έχει δεσμεύσει μεγάλη περιοχή.
- Υπάρχει πρόβλημα χώρου αποθέσεων λόγω καθυστέρησης έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.
- Δε φαίνεται να προχωρά η περιβαλλοντική μελέτη για την επέκταση του λιγνιτωρυχείου προς τον κάμπο της Μελίτης , για την οποία γνωμοδότησε αρνητικά το τοπικό συμβούλιο Μελίτης, ο δήμος Μελίτης και η Νομαρχία Φλώρινας.
- Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια και δεν υπάρχει καμία σχετική πρόοδος για τη μετεγκατάσταση ή αναγκαστική απαλλοτρίωση του χωριού της Αχλάδας. Δεν έχει κατατεθεί καν η αναγκαία προς τούτο περιβαλλοντική μελέτη. Η αξιοποίηση του λιγνίτη που βρίσκεται κάτω από το χωριό Αχλάδα είναι αναγκαία για την εκτέλεση της σύμβασης που βρίσκεται σε ισχύ σήμερα καθώς τα περιφερειακά κοιτάσματα εξαντλούνται ταχύτατα.
Βάσει των σημερινών δεδομένων πριν το Φθινόπωρο του 2011,το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας θα βρεθεί σε αδυναμία παραγωγής λόγω έλλειψης νέων χώρων προς εκμετάλλευση ικανών για την παραγωγή των ποσοτήτων που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας. Οι μόνες ποσότητες που μπορούν να εξορυχτούν θα βρίσκονται στον χώρο του κάμπου της Μελίτης και εντός των ορίων του χωριού Αχλάδα. Δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η μετεγκατάσταση του οικισμού μπορεί να εγγυηθεί ότι η περιβαλλοντική μελέτη στον κάμπο θα εγκριθεί.
Το θέμα της μελλοντικής αστοχίας το γνωρίζουν πολλοί , κανείς όμως δεν θέλει να το ομολογήσει και να το αντιμετωπίσει στην ουσία του . Δεν είναι θέμα απλά καταλογισμού ευθυνών καθώς δε θα έχει καμιά σημασία εάν θα φταίει ή όχι ο ιδιώτης προμηθευτής , η ΔΕΗ , η πολιτεία ή οι εξωγήινοι για το σβήσιμο της μονάδας. Η ζημία για την περιοχή , τους εργαζομένους την ανεργία την οικονομία θα είναι ανυπολόγιστη και δύσκολα αναστρέψιμη.
Πρέπει ΑΜΕΣΑ :
- να δοθεί λύση για την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου Κλειδιού
- να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ στην ανάθεση της Βεύης.
- Να βρει λύσεις το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
- Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι φορείς , λειτουργοί και υπηρεσίες έτσι ώστε προχωρήσουν άμεσα όλα τα ανωτέρω.
Η ταχύτατη ανάπτυξη της εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων Κλειδιού και Βεύης είναι κρίσιμη καθώς αποτελούν τις μόνες διαθέσιμες λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή στην αστοχία του λιγνιτωρυχεία Αχλάδας και να διασφαλιστούν :
- η λειτουργία της μονάδας
- οι θέσεις εργασίας
- η σταθερή παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης
- η τοπική και Εθνική Οικονομία.

Τα επί χρόνια λιμνάζοντα νερά πλέον μυρίζουν στην περιοχή .Όταν έρθει η ώρα και ανακατευτούν από το μπουρίνι της αστοχίας της τροφοδοσίας , τότε η δυσωδία θα πάρει όχι μόνο τον επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται το λιγνιτωρυχείο αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους που συμπεριφέρθηκαν ή συμπεριφέρονται χρόνια ως τενίστες που διαρκώς πετούν μπαλάκια δεξιά αριστερά στοχεύοντας την κερκίδα , όσους γνωρίζουν και δεν μιλούν ή όσους δεν μίλησαν όταν κατείχαν θέσεις ευθύνης σχετικά με το θέμα καθώς και αυτούς που βρίσκονται εν υπνώσει από τη φύση τους.
Επειδή στα νερά αυτά κρύβονται πιθανότατα και καρχαρίες, όταν θα «σκάσει» το σύστημα της τροφοδοσίας , τότε θα εμφανιστούν και τα πτερύγια αυτών που χρόνια επιθυμούν την εξαφάνιση της ΔΕΗ και θα χαιρετήσουν μια τέτοια αρχή από το νομό Φλώρινας με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία , τους εργαζομένους και το μέλλον της επιχείρησης γενικότερα. Οι ευθύνες θα καταλογιστούν μέσω αυτών των κέντρων όχι μόνο στους τοπικούς φορείς και τον ιδιώτη αλλά και στις διοικήσεις της ΔΕΗ και τις κυβερνήσεις που επί χρόνια άφησαν αθωράκιστη την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης . Τότε όμως θα είναι αργά μια και η ζημία θα είναι ανεπανόρθωτη, τότε θα « δικαιώνονται» οι καρχαρίες.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ,ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
-κ.Ζερβό
-ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
-κ. Λιάνη Γεώργιο Βουλευτή ΠΑΣΟΚ
-κ. Κωνσταντινίδη Ευστάθιο Βουλευτή Ν.Δ.
-κ. Βοσκόπουλο Ιωάννη Νομάρχη ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: