DEH

DEH

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Aντώνης Τσάκωνας: «Οι θέσεις μας για τη ΔΕΗ»

Ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας που θα διαχειρίζεται συνολικά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, με ΔΕΗ ενταγμένη σ' αυτόν 100% δημόσια, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας (η.ε.), είναι η μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή πολιτική που μπορεί να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, των εργαζομένων και της χώρας, να συνδυαστεί με την περιφερειακή ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς η.ε. και της συρρίκνωσης της ΔΕΗ σε λιγνιτικές μονάδες πρέπει να ανατραπούν. Είναι καταστροφικές για την χώρα και την περιοχή μας.
Αυτές οι πολιτικές των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που συνεχίζονται, έχουν στόχο την πλήρη
παράδοση της η.ε. της Ελλάδας στους μονοπωλιακούς ομίλους για να διασφαλίσουν την αύξηση της κερδοφορίας τους, σε βάρος του λαού.
Οι μέχρι τώρα συνέπειες στη διαδικασία της απελευθέρωσης αγοράς η.ε. είχαν ως αποτέλεσμα:
Τη συνεχή αύξηση της τιμής της kwh κατά 48% τα προηγούμενα χρόνια.
Τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
Χάθηκαν πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας μόνιμης και σταθερής δουλειάς στη ΔΕΗ, ισοπεδώθηκαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην ενέργεια και τα λιγνιτωρυχεία.
Η περιοχή μας πλήρωσε ακριβά τις μέχρι τώρα αναδιαρθρώσεις με απώλεια πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας μόνιμης και σταθερής δουλειάς, (από 9.500 το 1997, σε λιγότερες από 5.500 σήμερα) με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία. Μόνο το οικονομικό κόστος από μισθούς των εργαζομένων στη ΔΕΗ λόγω αντικατάστασης των μόνιμων θέσεων εργασίας με εργολαβίες και συμβασιούχους, είναι πάνω από 50.000.000 ¤ το χρόνο! Είναι ανυπολόγιστο το κοινωνικό κόστος της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας που πλήττει τους κατοίκους της περιοχής, της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και των προβλημάτων μετεγκατάστασης των οικισμών (Ανάργυροι, Μαυροπηγή, Ποντοκώμη, Κόμανος, Ακρινή, ¶γιος Δημήτριος κλπ).
Οι πολιτοσυνδικαλιστικές παρατάξεις και οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι νομαρχιακές και δημοτικές διοικήσεις, συμπαρατάχθηκαν και στήριξαν αυτές τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στη ΔΕΗ, από τη μετοχοποίηση και εργολαβοποίηση της ΔΕΗ-ΑΕ ως την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση της η.ε. Καλλιέργησαν αυταπάτες προσδοκιών και αναμονής, ήταν οι πυροσβέστες της οργής και της αγανάκτησης του λαού, των λαϊκών αγώνων και κινητοποιήσεων, εγκλωβίζοντας το λαό με ψεύτικες υποσχέσεις για λύση των προβλημάτων του (σύμφωνο σταθερότητας, τοπικός πόρος κλπ). Επιστράτευσαν τη βία των ΜΑΤ και των κατασταλτικών μηχανισμών για να επιβάλλουν την αντιλαϊκή πολιτική τους.
Στις επικείμενες εκλογές οι υποψήφιοι αυτών των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων, θα αποποιηθούν τις ευθύνες των πολιτικών που στηρίζουν και εφαρμόζουν, θα το παίζουν «αυτοδιοικητικοί», ανεξάρτητοι παράγοντες από τα κόμματα που στήριξαν και θα τους στηρίζουν στις εκλογές. Θα το παίζουν υπερκομματικοί «αγωνιστές και υπερασπιστές» της δημόσιας ΔΕΗ.
Τους είδατε, τους ξέρετε, τους γνωρίσατε. ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ!
Μόνο η πολιτική απομόνωση και καταδίκη αυτών των δυνάμεων, όλων αυτών των μεγαλοσχήμονων παραγόντων και η υπερψήφιση των συνδυασμών της ΛΑ.ΣΥ μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές σε όφελος των εργαζομένων και του τόπου.
Αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί που κάνουν, για κλείσιμο 14 από τις 16 μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή και στην καλύτερη περίπτωση κατασκευαστούν η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V και ΜΕΛΙΤΗ II, σημαίνει μείωση της λιγνιτικής παραγωγής η.ε. στην περιοχή κατά 60%, από 4.300 MW σήμερα, σε λιγότερα από 1.740 MW και θα χαθούν πάνω από 6.000 θέσεις εργασίας. Είναι προφανές ότι αν αποφασιστεί η ΔΕΗ να μειώσει την παραγωγή της σε αυτά τα επίπεδα, κινδυνεύουν όχι μόνο οι μετεγκαταστάσεις αλλά συνολικά να εγκαταλειφθεί στην ερήμωση, την έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας, ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑ.ΣΥ.) Δυτ. Μακεδονίας επισημαίνει ότι για να ανοίξει ο δρόμος αυτών των ριζικών ανατροπών στο επίπεδο εξουσίας, το εργατικό ταξικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα, πρέπει άμεσα να διεκδικήσει και να επιβάλλει:
1. Τη στήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας σε η.ε., που σημαίνει κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με βασικό και ασφαλές καύσιμο τον λιγνίτη. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίο και απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα και αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, η κατασκευή των μονάδων ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V, ΜΕΛΙΤΗ II και να εκσυγχρονιστεί η μονάδα V του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Να γίνουν νέες σύγχρονες μονάδες στον ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ και στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ. Να προγραμματιστεί παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 3.500-4.000 MW από τους λιγνίτες της περιοχής, τουλάχιστον μέχρι το 2050. Οι λιγνίτες που υπάρχουν υπερεπαρκούν για ένα τέτοιο σχεδιασμό, αν δεν ξεπουληθούν σε ιδιώτες.
2. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην περιοχή, για να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (δουλεμπόριο, εργολαβίες, συμβασιούχοι κλπ). Να μη χαθεί η τεχνογνωσία από τη ΔΕΗ, να σταματήσει η υπερεντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων και οι εξοντωτικές υπερωρίες.
3. μεση μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Αναργύρων, Ακρινής. Να λυθούν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις μετεγκαταστάσεις Κομάνου και Κλείτους.
4. Πλήρη αποκατάσταση και προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος από κρατικό φορέα, με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, την αξιοποίηση και εκμετάλλευση σε όφελος του λαού και της περιοχής.
Μόνο με αυτό το σχεδιασμό μπορούν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και η ανάπτυξη της περιοχής, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Αυτές οι πολιτικές απαιτούν την ανατροπή των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του μνημονίου, την ανυπακοή στις εντολές της Ε.Ε. ΓιΆ αυτό απαιτείται οι συνδυασμοί που θα στηριχτούν από αυτά τα κόμματα, οι δήθεν «ανεξάρτητοι» και «υπερκομματικοί» συνδυασμοί που θα στήσουν οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να αποδυναμωθούν πολιτικά, να ηττηθούν παντού και ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας που είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας.
Χρειάζεται να βγουν ενισχυμένες οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζονται από το ΚΚΕ, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, το ταξικό λαϊκό κίνημα, που αντιτάχθηκαν με συνέπεια και αποφασιστικότητα στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:

 ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: