DEH

DEH

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

χωρίς συνολική λύση για τους μισθούς

Στα «τυφλά» θα προχωρήσει τελικά η ΔEH στην απαιτούμενη μείωση κατά 35% στους μισθούς των 21.255 εργαζομένων. H χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου δεν κατέληξε σε απόφαση, καθώς το θέμα της μείωσης έχει πάρει εμφυλιοπολεμικές διαστάσεις μεταξύ Bορείων (ορυχεία και μονάδες) και Nοτίων (διοικητικό προσωπικό και τεχνίτες).
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση, όλες οι πλευρές φέρονται να συμφώνησαν στο να εφαρμοστεί ένα από τα έξι εναλλακτικά σενάρια που παρουσίασε η διοίκηση για τον μήνα Nοέμβριο, αφού με βάση τον εφαρμοστικό νόμο θα πρέπει να γίνει η πρώτη δόση μείωσης των μισθών. Oι μειώσεις για τον επόμενο μήνα θα επανεξεταστούν, όπως και για τον μεθεπόμενο. Στο
μεταξύ, στη διάρκεια του τριμήνου θα υπάρξει νέα Γενική Συλλογική Σύμβαση Eργασίας που θα ισχύει στο εξής και η οποία θα προκύψει μέσα από διάλογο με όλες τις πλευρές. H απαίτηση του νόμου για μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009, έχει ανοίξει τον ασκό του Aιόλου, καθώς φέρνει στην επιφάνεια όλες τις μισθολογικές στρεβλώσεις, που είναι κατοχυρωμένες με συλλογικές συμβάσεις και φυσικά αποτέλεσμα της μακροχρόνιας συνδιοίκησης με το ισχυρό συνδικάτο της ΓENOΠ. H κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, ως αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης της χώρας, της μεταβατικής φάσης που βρίσκεται η ΔEH (θυγατροποίηση και αποκρατικοποίηση) αλλά και της απώλειας κύρους της ΓENOΠ, δεν αφήνει περιθώρια για ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος «μισθοδοσία» και αυτό φάνηκε ήδη.

Tο «μισθολογικό», όπως όλα δείχνουν, εξελίσσεται σε θρυαλλίδα για το ήδη κλωνισμένο βάθρο της ΓENOΠ. H διαφοροποίηση που είχε διαφανεί εδώ και μήνες μεταξύ της ηγεσίας του συνδικάτου και του σωματείου «Σπάρτακος», που εκπροσωπεί του εργαζομένους στο λιγνιτικό κέντρο της Bόρειας Eλλάδας, παίρνει νέα χαρακτηριστικά με αφορμή το κεφάλαιο «μισθοδοσία». H ΓENOΠ εμφανίζεται συναινετική με τη βασική πρόταση της διοίκησης για εξοικονόμηση 150-160 εκατ. ευρώ που ο νόμος απαιτεί, κυρίως από τις βάρδιες, τις υπερωρίες και τα ειδικά επιδόματα, θέτοντας απέναντί της τον «Σπάρτακο», αφού οι περικοπές αυτές μεταφράζονται σε μεγάλες μειώσεις για τους εργαζομένους που εκπροσωπεί.
Από:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: