DEH

DEH

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ - ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Η ΓΕΝΟΠ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ

Συνάδελφοι, -σες,
Σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσης μας για το εν λόγω θέμα σας ενημερώνουμε ότι και στην νέα συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με την Διοίκηση της επιχείρησης δεν υπήρξε συμφωνία για το πως θα γίνουν οι προσωρινές μειώσεις.

Η Διοίκηση επέμεινε να υλοποιηθούν οι μειώσεις με ένα από τα δύο σενάρια που έχει επεξεργαστεί ισχυριζόμενη ότι με αυτά τα σενάρια σηματοδοτεί απ΄τώρα από πού θα αναζητηθεί το ζητούμενο ποσό δηλαδή, πρώτα από τις μεταβλητές και τα ειδικά επιδόματα και μετά το υπολειπόμενο ποσό από το κλιμάκιο.

Στην αναγκαστική αυτή μείωση, εμείς έχουμε καθήκον να εξασφαλίσουμε την ελάχιστη φθορά για τον εργαζόμενο και δεν θα κινηθούμε σε κατεύθυνση που αυξάνει τις ανισότητες και τις αδικίες, γι αυτό και με την λογική της άρσης των στρεβλώσεων και του Εξορθολογισμού, μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα τόσο από τις μεταβλητές (ΧΩΡΙΣ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ) όσο και από τα ειδικά επιδόματα. Διαφωνούμε όμως να μπουν συγκεκριμένα ποσοστά, γιατί ανεξάρτητα εάν αυτό είναι προσωρινό, δεν είναι σωστό εκ των προτέρων να βάλεις ποσοστά χωρίς πρώτα, με κατάλληλη μελέτη και αίσθημα δικαίου εξακριβώσεις, τι μπορείς να εξοικονομήσεις από τις παραπάνω ενότητες δαπανών.

Επιπροσθέτως πέρα από τα ποσοστά διαφωνούμε το υπόλοιπο ποσό να εξευρεθεί με μείωση του κλιμακίου.

Η πρότασή μας όπως αναφέραμε και στην πρώτη ανακοίνωσή μας είναι οι μειώσεις να γίνουν χωρίς παρέμβαση στο κλιμάκιο.

Συγκεκριμένα :

Προτείνουμε να μην γίνει καμία παρέμβαση στο κλιμάκιο για να μην «χαλάσουμε» το μισθολόγιο μας.

Η πρότασή μας είναι οι μειώσεις να γίνουν κλιμακωτά και να αναγραφούν σε ειδικό κουτάκι για να μην αλλοιωθεί το κλιμάκιο όπως προτείνει η Διοίκηση.

Όπως αναφέρουμε και στην αρχή της ανακοίνωσης δεν μπορέσαμε να βρούμε κοινά αποδεκτή πρόταση.

Αύριο (σήμερα)  θα γίνει και νέα συνάντηση.
------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ
Συνάδελφοι-σες,

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σεβόμενη την αγωνία του κάθε συναδέλφου μας για το πώς θα γίνουν οι μειώσεις των μισθών μας παρότι οι συζητήσεις με τη Διοίκηση δεν έχουν ολοκληρωθεί με την παρούσα ανακοίνωση προβαίνει σήμερα σε μια πρώτη ενημέρωσή σχετικά με το εν λόγω θέμα.

Πιο συγκεκριμένα:

Αδιαπραγμάτευτος στόχος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι να παρακολουθήσει το θέμα από κοντά και να μην αφήσει την Διοίκηση να αυθαιρετήσει και να δημιουργήσει και νέες αδικίες ανάμεσα στις κατηγορίες και τις ειδικότητες του προσωπικού.

Όταν έχεις αυξήσεις (δηλαδή να μοιράσεις χρήματα) ακόμα και αν υπάρξει κάποια αδικία -αν και δεν είναι καθόλου σωστό- αυτό ίσως μπορεί «ξεπεραστεί».

Όταν όμως είσαι αντιμέτωπος με αναγκαστικές μειώσεις μισθών, τότε η λέξη αδικία δεν χωρά πουθενά και είναι ανεπίτρεπτη.

  • Ø Στόχος μας λοιπόν είναι να μην αδικηθεί κανείς.
  • Ø Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τον πιο αδύναμο οικονομικά.
  • Ø Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τον συνάδελφο της πρώτης γραμμής.
  • Ø Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τον συνάδελφο που φεύγει σε σύνταξη και να μην τον παραδώσουμε «έτοιμο» για περαιτέρω «σφαγή».
Όλα αυτά επειδή δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές υπηρετούνται κατά κύριο λόγο μέσα από το να μην μειωθεί ο βασικός μισθός εάν γίνεται καθόλου (αυτό θα ήταν το καλύτερο) ή εάν δεν γίνεται, να μειωθεί όσο γίνεται λιγότερο.

Για να συμβεί αυτό τα 160 εκ. που πρέπει να εξευρεθούν (τόσο πρέπει να πέσει η μισθοδοσία μας ώστε το μέσο κατά κεφαλή κόστος συγκριτικά με το 2009 να φτάσει στο 65%) πρέπει να βρεθούν είτε από περιορισμό του κόστους των μεταβλητών αποδοχών ή από περιορισμό των ειδικών επιδομάτων ή από συνδυασμό και των δύο.

Για να μην καλλιεργούμε αυταπάτες και προσδοκίες που δεν θα επιβεβαιωθούν σπεύδουμε από τώρα να πούμε ότι είναι φύση αδύνατον να εξευρεθούν και τα 160 εκ. από μείωση των δαπανών από τα ειδικά επιδόματα και τις μεταβλητές.

Συνεπώς είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει μείωση και του βασικού μισθού και όπως είναι λογικό όσο πιο πολύ παρέμβεις στα ειδικά επιδόματα και τις μεταβλητές αποδοχές τόσο λιγότερο θα παρέμβεις στον βασικό μισθό και το αντίστροφο.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ η οποία συμφωνεί στην λογική να μειωθεί ο βασικός μισθός όσο γίνεται πιο λίγο έχει επεξεργασθεί διάφορα σενάρια με τα οποία όμως εμείς διαφωνούμε για συγκεκριμένους λόγους.

Τα δύο βασικά σενάρια της Διοίκησης λένε

1ο Μείωση των μεταβλητών αποδοχών 50%.

Μείωση των ειδικών επιδομάτων 50%

και επειδή από αυτά δεν εξοικονομούνται τα 160 εκ. και μείωση του κλιμακίου κατά 1,5 (στην ουσία 1 γιατί ήδη με τις μειώσεις του Ν. 3833 και 3845 έχει ήδη μειωθεί κατά 0,5)

2ο Μείωση των μεταβλητών αποδοχών 35%.

Μείωση των ειδικών επιδομάτων 35% και

Μείωση του κλιμακίου κατά 1 (δηλαδή κατά 0,5 ακόμα).

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΔΙΑΦΩΝΕΙ με τα παραπάνω σενάρια ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ (οι μειώσεις αυτές είναι προσωρινές μέχρι να καταλήξουμε που οριστικά θα γίνουν), για τους εξής λόγους:

1ο) Δεν μπορείς να βάλεις ποσοστά μείωσης των μεταβλητών αποδοχών και των ειδικών επιδομάτων εκ των προτέρων πριν με κάθε σοβαρότητα και με άνεση χρόνου δεις τι μπορείς με διάφορες λογικές και δίκαιες παρεμβάσεις να «εξοικονομήσεις» από τις συγκεκριμένες πηγές.

2Ο) Τα ποσοστά μείωσης που βάζει η Διοίκηση ειδικά στις μεταβλητές για να βγουν δεν αρκεί το όποιο μάζεμα ή «νοικοκύρεμα» όπως λέει αλλά είναι ολοφάνερο ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στο ύψος αποζημίωσης.

ΑΥΤΟ Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ.

ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΝ.

Δεν θα αφήσουμε κανένα να διαλύσει την Επιχείρηση ούτε με μείωση της αποζημίωσης της υπερωρίας, ούτε με μείωση αποζημίωσης του εκτός έδρας.

Η ΔΕΗ δεν είναι οποιαδήποτε επιχείρηση και κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι από αυτή την Επιχείρηση παράγεται το αγαθό της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Και επειδή όπως είπαμε στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα υπερασπιστούμε το δίκιο της κάθε κατηγορίας ξεκινώντας από τον πιο οικονομικά αδύναμο συνάδελφο ρωτάμε τον καθένα από εμάς:

Θα καθόταν υπερωρία,

Θα πήγαινε εκτός έδρας,

εάν μετά την καταπόνηση των 8 ωρών δεν είχε κάποιο κίνητρο;

Ας απαντήσει πρώτη η Διοίκηση…

Κύριοι της Διοίκησης
Άλλο πράγμα το «νοικοκύρεμα» όπως λέτε και εντελώς διαφορετικό το πώς αντιμετωπίζεις τον εργαζόμενο που εξ’ ανάγκης πρέπει να μείνει υπερωρία , να δουλέψει βάρδια ή να πάει εκτός έδρας.
Η ΔΕΗ είναι βιομηχανία και όχι θερμοκήπιο με τριαντάφυλλα!

Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή εμείς διαφωνούμε έστω και στις προσωρινές μειώσεις να υπάρχουν συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης που σίγουρο είναι ειδικά στις μεταβλητές ότι δεν μπορούν να πιαστούν, η θέση μας είναι:

Οι προσωρινές μειώσεις να γίνουν όχι απλά οριζόντια αλλά κλιμακωτά χωρίς παρέμβαση στο κλιμάκιο ώστε να προστατευθούν οι χαμηλότερα οικονομικά συνάδελφοί μας μέχρι (εντός 3-4 μηνών) με απόλυτη σοβαρότητα, προσοχή και αίσθημα δικαίου καταλήξουμε (αφού δούμε τι μπορούμε να εξοικονομήσουμε από τον εξορθολογισμό των ειδικών επιδομάτων ή των μεταβλητών) στις οριστικές μειώσεις.

Η Διοίκηση διαφωνεί με την πρόταση μας.

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και με νεότερη ανακοίνωση θα ενημερωθείτε υπεύθυνα για τις όποιες εξελίξεις.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ

Ανεξάρτητα το πώς θα γίνουν οι προσωρινές μειώσεις όπως είναι αυτονόητο για να καταλήξουμε στο τι οριστικά θα γίνει (που αυτό είναι το σημαντικότερο) η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεσμεύεται ότι θα διεξαχθεί διεξοδικός διάλογος με κάθε σωματείο μας προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα ζητήματα.

Θα συνεδριάσουμε ξανά και ξανά.

Στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχουμε μάθει να σεβόμαστε τα μέλη μας και να μην καταλήγουμε σε τίποτα ΟΡΙΣΤΙΚΟ πριν κουβεντιάσουμε ξανά και ξανά.

Αυτό είναι δέσμευση μας.

Τέλος, και όχι για να χειροκροτήσει κανείς ή να ευλογήσουμε τα γένια μας (γιατί τίποτα δεν προσφέρεται για χειροκρότημα γιατί και πάλι έχουμε τεράστιες μειώσεις) θυμίζουμε για όποιον συνάδελφο θέλει να βλέπει όλη την εικόνα ότι χάρη στην ακαριαία αντίδραση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τις αποφασιστικές κινήσεις της που μέσα σε 2 ημέρες είδε τόσο τον Υπουργό Ενέργειας όσο και τον Υπουργό Οικονομίας, οι εργαζόμενοι του κεφαλαίου Β του Ν. 3429 εξαιρεθήκαμε από το Ενιαίο μισθολόγιο των Δημόσιων Υπαλλήλων που θα σήμαινε και νέες μειώσεις των μισθών πέρα από αυτές που έγιναν από 50% ως 60%!


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: