DEH

DEH

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

ΔΕΗ: Too big to fail - σε εγρήγορση, αλλά χωρίς σημάδια "πανικού", οι τράπεζες

ΔΕΗ: Too big to fail - σε εγρήγορση, αλλά χωρίς σημάδια "πανικού", οι τράπεζες 
Της Νένας Μαλλιάρα
 
Σε εγρήγορση, αλλά χωρίς σημάδια "πανικού", βρίσκονται οι πιστώτριες τράπεζες για τη ΔΕΗ, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.
Χθες οι τράπεζες, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πραγματοποίησαν conference call με τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ προκειμένου να έχουν ενημέρωση για το ακριβώς συμβαίνει με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της ΔΕΗ αναμένονται στις 28 Ιουνίου, με τις πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, να κάνουν λόγο για ζημίες 245 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο χθεσινό conference call, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρά οι τράπεζες, ήταν πιο πιεστική έναντι της πλευράς της επιχείρησης, με το κλίμα που επικρατεί μέχρι στιγμής να χαρακτηρίζεται ψύχραιμης αναμονής και να απέχει από στοιχεία υπερβολής.

"Η ΔΕΗ είναι μια τεράστια εταιρία, με στρατηγικό μέγεθος και ρόλο για τη χώρα, η οποία δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει από καμία κυβέρνηση. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, άλλωστε, θα συμπαρέσυρε και το τραπεζικό σύστημα", αναφέρει στο Capital.gr πηγή με γνώση των εξελίξεων, εκτιμώντας ότι θα βρεθεί τρόπος, χωρίς να υπάρξει τροπολογία, ώστε η ΔΕΗ να λάβει τα οφειλόμενα περίπου 250 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Ενέργειας αρνήθηκε να καταθέσει τροπολογία με την οποία θα διευθετείτο η είσπραξη από τη ΔΕΗ οφειλομένων από τις ΥΚΩ του 2011. Φαίνεται, όμως, ότι αναζητείται λύση ώστε η ΔΕΗ να μπορέσει να συμπεριλάβει την απαίτηση αυτή στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ θα κάνει τον υπολογισμό του ακριβούς ποσού των οφειλόμενων στη ΔΕΗ ώστε η τελευταία να το περάσει ως απαίτηση στις οικονομικές της καταστάσεις. Το ζήτημα, για την επόμενη κυβέρνηση, θα είναι ποιος θα κληθεί να πληρώσει την απαίτηση αυτή: ο κρατικός προϋπολογισμός ή οι καταναλωτές μέσω αυξήσεων των ΥΚΩ. Σημειώνεται ότι σε εκκρεμότητα είναι και η εκκαθάριση των ποσών που έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ από τις ΥΚΩ των ετών μετά το 2015.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται κανονικά το έργο της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της ΔΕΗ, με τους λεπτομερείς όρους αυτής να οριστικοποιούνται με την επόμενη κυβέρνηση. Στόχος της τιτλοποίησης της ΔΕΗ είναι η ενίσχυση της ρευστότητάς της κατά περίπου 300 έως 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το σχέδιο της τιτλοποίησης των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ προχωρά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους μεγαλύτερους διεθνείς χρηματοοικονομικούς "παίκτες". Η Deutsche Bank καθώς και η αμερικανική Finacity έχουν ήδη προχωρήσει στο underwriting. Εγγύηση αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σημειώνεται ότι σε κανέναν από τους όρους της τιτλοποίησης  δεν  περιλαμβάνεται πώληση πελατολογίου, αντιθέτως προβλέπεται απλή μεταφορά των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο "δανεισμός" από τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές (δεδομένου ότι στην πράξη αυτοί θα προπληρώσουν στην ΔΕΗ τις προσδοκώμενες εισπράξεις από τη διαχείριση των ανεξόφλητων λογαριασμών που θα τιτλοποιηθούν) περιλαμβάνει "κουπόνι" το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμα καθοριστεί.
Το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών από καταναλωτές ρεύματος προς τη ΔΕΗ ανέρχεται σε περίπου 2,5 δις. ευρώ. Από τα 2,5 δις. ευρώ, τα 1,6 δισ. ευρώ αφορούν τη χαμηλή τάση, δηλαδή ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: