DEH

DEH

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Ο Άνθρακας θα Αποτελέσει Παρελθόν για την Ηλεκτροπαραγωγή σε μια Δεκαετία - Απαιτούνται Σχέδια για την Ομαλή Μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια


του Αδάμ Αδαμόπουλου

Η ραγδαία μείωση του κόστους παραγωγής καθαρής ενέργειας θα υποσκάψει την οικονομική βιωσιμότητα της παραγωγής άνθρακα εντός της προσεχούς δεκαετίας, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Francesco Starace, διευθύνων σύμβουλος της Enel, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Ο ίδιος, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως η διαρκής απομείωση του κόστους της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας παραπέμπουν στην απομάκρυνση της αγοράς από τον άνθρακα, ή άλλες πηγές ηλεκτροπαραγωγής εντάσεως άνθρακα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να καταρτίσουν σχέδιο αναπλήρωσης των θέσεων εργασίας που θα εξαλειφθούν.


«Η στιγμή "ορόσημο" για τον άνθρακα είναι μπροστά μας, ενώ για κάποιες χώρες είναι ήδη εδώ, και αυτό πρόκειται να συμπεριλάβει όλες τις χώρες της Ευρώπης», ανέφερε ο CEO της Enel.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα που χρήζουν περαιτέρω και ενδελεχούς διερεύνησης, όπως οι τεχνικές και πρακτικές πλευρές της ενεργειακής μετάβασης, σε ό,τι αφορά στον άνθρακα, καθώς θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο διαχείρισης των μονάδων που αποσύρονται, των θέσεων εργασίας που θα εκλείψουν σε βάθος δεκαετίας και εικοσαετίας, καθώς και θέματα που αφορούν κυρίως, τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Euracoal, στη βιομηχανία άνθρακα απασχολούνται, συνολικά, 185.000 άτομα, ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ορισμένες χώρες, όπως Γερμανία και η Ισπανία, έχουν ήδη κλείσει ορισμένα ορυχεία και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να εξευρεθούν νέες θέσεις απασχόλησης για τους πρώην ανθρακωρύχους.

Ο κ. Francesco Starace πρόσθεσε ακόμη, ότι η χρήση της τεχνολογίας για τη διαχείριση της δυναμικότητας και της διανομής ισχύος, καθώς και η συνεχιζόμενη απομείωση του κόστους κατασκευής μονάδων παραγωγής καθαρής ενέργειας, σηματοδοτεί την απαρχή μιας περιόδου κατά την οποία τα μακρο-οικονομικά της καθαρής ενέργειας κερδίζουν έδαφος έναντι των πιο ρυπογόνων μορφών παραγωγής ενέργειας, οι οποίες και θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικές.

Δεινό πλήγμα στη βιωσιμότητα της ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα στην Ευρώπη, έχει καταβάλει και η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, από τις αρχές του 2018, με τις προβλέψεις των αναλυτών να κατατείνουν στην άποψη για ανοδική τάση το προσεχές χρονικό διάστημα, γεγονός που επιδεινώνει έτι περαιτέρω τους όρους βιωσιμότητας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Enel υπογραμμίζει πως «την στιγμή που το κόστος αιολικών και ηλιακών θα φτάσει να ανταγωνίζεται τις υπερχρησιμοποιημένες μονάδες άνθρακα, τότε είναι και η στιγμή που η παλαιά τεχνολογία θα πεθάνει».

Ο πρώην πρόεδρος της Eurelectric, υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία του να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και να εκπονηθούν σχέδια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και έγκαιρα, οι προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, με την απόσυρση του άνθρακα από το ενεργειακό αποτύπωμα της ΕΕ, δεδομένου του ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση στο καίριο αυτό ζήτημα, αλλά αντιθέτως, υπάρχουν 28 διαφορετικές ενεργειακές πολιτικές, δηλαδή, όσες και οι χώρες-μέλη της κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: