DEH

DEH

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΔΕΗ: Ξεκινά κυνήγι 890.000 οφειλετών για χρέη 1,05 δισ. ευρώ

ΔΕΗ: Ξεκινά κυνήγι 890.000 οφειλετών για χρέη 1,05 δισ. ευρώ
Κυνηγητό 890.000 καταναλωτών (τελικοί πελάτες) που με διάφορους τρόπους έχουν φορέσει φέσι άνω του 1 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.
Ο κ. Παναγιωτάκης στο περιθώριο της μεσημεριανής εκδήλωσης για την υπογραφή σύμβασης δανειοδότησης με την Παρευξείνια Τράπεζα και στον απόηχο των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων και των προβλημάτων ρευστότητας της εταιρίας, έκανε γνωστά στους δημοσιογράφους τη σειρά μέτρων που δρομολογούνται για την είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών. Ανάμεσα σε αυτές τις οφειλές περιλαμβάνονται και οι πλέον δύσκολες προς είσπραξη εκείνες πελατών της εταιρίας, οι οποίοι πρόκειται για:
1. Επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτα και κλειστά εξοχικά, τα οποία δεν ηλεκτροδοτούνται.
2. Νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που έχουν αλλάξει προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.
3. Επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ.
4. Καταναλωτές που μετέπεσαν στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίαςΔΕΗ του διέκοψε την παροχή ηλεκτροδότησης, εκείνοι δεν βρήκαν άλλον προμηθευτή και ηλεκτροδοτούνται με υψηλότερη κιλοβατώρα). Στην καθολική υπηρεσία υπολογίζεται ότι βρίσκονται περί τους 200.000.
 
Τα χρέη που έχουν αφήσει ανέρχονται στα 1,05 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των απλήρωτων λογαριασμών (μαζί με Υψηλή Τάση και διακανονισμούς) βρίσκεται σταθερά στα 2,7 δισ. ευρώ.
Η κατηγορία των τελικών πελατών έχουν φύγει εκτός ελέγχου και είναι χαρακτηριστικό πως περί τους 65.000 με 70.000 έχουν ο καθένας οφειλές άνω των 3.000 ευρώ με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Για τη συγκεκριμένη ομάδα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η ΔΕH θα προσλάβει περί τους 40 εργολαβικούς εργαζομένους οι οποίοι θα ετοιμάσουν τους φακέλους ανά περιοχή (Αττική, Θεσσαλονίκη, Υπόλοιπη Ελλάδα) και στη συνέχεια κατά τον πρόεδρο «οι υποθέσεις θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία. Αυτά θα διεκδικήσουν με κάθε ένδικο μέσο τα χρέη. Σε όλους θα σταλούν εξώδικα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας.
Πέρα από το προφανές όφελος που θα έχει η δημόσια εταιρία με το σαφάρι των συγκεκριμένων οφειλετών (ενίσχυση ρευστότητας) παράλληλα θα επιδιωχθεί: «Για τα χρέη που η ΔΕΗ θα αποδείξει στην Εφορία ότι είναι ανεπίδεκτα είσπραξης τότε η εταιρία θα μπορέσει να τα διαγράψει ή και να προχωρήσει σε επιστροφή ή συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος που έχει καταβάλει για αυτά. Ο φόρος είναι στο 29%».

Τον Αύγουστο η τιτλοποίηση

Ο άλλος στόχος με την είσπραξη μέρους των προαναφερόμενων οφειλών θα είναι η βελτίωση του τιμήματος από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη και σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη οι ανάδοχοι θα έχουν επιλεχθεί μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Ο στόχος είναι να αντληθούν 400 έως 500 εκ. ευρώ έως το τέλος του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι μέσω θυγατρικών εταιριών της ΔEΗ (SPVs) θα εκχωρηθούν σε επενδυτές οφειλές άνω των 90 και άνω των 60 ημερών.

Ευθύνες

Ο πρόεδρος της ΔΕH επέρριψε ευθύνες για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τόσο σε αδυναμίες της ίδιας της εταιρείας αλλά κυρίως στον ΔΕΔΔΗΕ: «Ο Διαχειριστής έχει τον διακόπτη, αλλά μας αντιμετωπίζει διαφορετικά σε σχέση με τους άλλους προμηθευτές», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Η ΔΕΗ στέλνει 300.000 εντολές αποκοπής ετησίως και από αυτές εκτελούνται μόλις το 20%».
Τέλος επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις πως η εταιρία δεν έχει ανάγκη από ρευστότητα 300 εκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι με την τιτλοποίηση οι ανάγκες θα καλυφθούν έως το τέλος του χρόνου.

Λογότυπο Euro2Day.gr www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: