DEH

DEH

Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

ΡΑΕ προς ΥΠΕΝ: Η ΔΕΗ δεν έχει ανακτήσει πλήρως τα ανταλλάγματα για τις ΥΚΩ πριν το 2012 – Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να προχωρήσουμε


Θοδωρής Παναγούλης
 

Ενημερωμένη πλήρως και έγκαιρα είναι η ηγεσία του ΥΠΕΝ σχετικά με το δίκαιο του αιτήματος της ΔΕΗ να εισπράξει (όχι στο ύψος που ζητάει, αλλά λιγότερα) τα χρήματα που αντιστοιχούν σε ανταλλάγματα για τις ΥΚΩ της περιόδου πριν το 2012 που δεν έχει ανακτήσει.
Αυτό προκύπτει από γραπτή ενημέρωση που απέστειλε στον κ. Σταθάκη και στον κ. Βερροιόπουλο, κοινοποιούμενη και στη ΔΕΗ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πριν από περίπου 1 μήνα, και συγκεκριμένα στις 3 Μαΐου, σε εφαρμογή απόφασης της Ολομέλειας στις 11 Απριλίου.
Στο έγγραφο αυτό που αποκαλύπτει το energypress, αφού περιγράφει το ιστορικό της υπόθεσης, και αφού ενημερώνει ότι η ΔΕΗ διεκδικεί ποσό τουλάχιστον ίσο με το αντάλλαγμα του έτους 2011 (681,7 εκατ. ευρώ) που δεν ανακτήθηκε ποτέ, η ΡΑΕ καταλήγει:
«Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, και σε συνέχεια των σχετικών εγγράφων της ΔΕΗ, η ΡΑΕ έχει προχωρήσει σε μια προκαταρκτική διερεύνηση για τα ανταλλάγματα ΥΚΩ των ετών 2007-2011, η οποία φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως τα ανταλλάγματα της περιόδου πριν το έτος 2012 να μην έχουν ανακτηθεί πλήρως και να προκύπτει για την περίοδο αυτή ποσό ελλείμματος, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να ανέρχεται σε ύψος αντίστοιχο του διεκδικούμενου από τη ΔΕΗ ποσού».
Η Ρυθμιστική Αρχή στο έγγραφό της δεν κάνει αναφορά στο ποιό είναι κατά τους δικούς της υπολογισμούς το έλλειμμα που οφείλεται στη ΔΕΗ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ.
Πάντως η ΡΑΕ προχωρά ένα βήμα παραπέρα και ζητάει κατά κάποιο τρόπο από το ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα της επιτρέψει να υποβάλλει επίσημη γνωμοδότηση για το ποσό που οφείλεται στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα στο έγγραφό της αναφέρει:
«Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα τις διατάξεις του άρθρου 36 του νόμου 4067/12, η περίοδος αυτή (2007-2011) έχει ρυθμιστεί οικονομικά. Προκειμένου η ΡΑΕ να δύναται να προχωρήσει σε ενδελεχή εξέταση για τυχόν υποανάκτηση του ανταλλάγματος παροχής ΥΚΩ από τη ΔΕΗ για την εν λόγω περίοδο, θα πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση που να παρέχει την αρμοδιότητα στην Αρχή να γνωμοδοτήσει προς εσάς».
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Σταθάκης δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να φέρει με τροπολογία μια τέτοια νομοθετική ρυθμιση, παρότι και ο ίδιος έχει εμφανιστεί στο παρελθόν να προεξοφλεί ότι η ΔΕΗ θα πάρει κάποια από τα χρήματα που ζητάει για τις ΥΚΩ, ενώ και στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι η ΔΕΗ έχει "λαμβάνειν" τα χρήματα αυτά: "Φαίνεται πως η ΔΕΗ αναζητά συμφωνία με τις αρχές σχετικά με την πληρωμή των ΥΚΩ προηγουμένων ετών, με τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ να αναμένεται".
Η μη κατάθεση κάποιας σχετικής τροπολογίας δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ, όχι μόνον σε επίπεδο ρευστότητας, αλλά και σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων.
Η επόμενη κίνηση της εταιρείας, εάν, όπως φαίνεται, δεν καταστεί δυνατό να υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση, θα είναι να επιχειρήσει να πείσει τη ΡΑΕ ότι δεν είναι απαραίτητο να περάσει από τη Βουλή το θέμα. Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της ΔΕΗ, υπάρχουν αξιόπιστες νομικές ερμηνείες, σύμφωνα με τις οποίες η ΡΑΕ είναι καλυμμένη να λάβει απόφαση χωρίς να έχει αλλάξει ο νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: