DEH

DEH

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Στην ΡΑΕ σήμερα για ακρόαση ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ για περιορισμό παραγωγής ΑΠΕ - Τι απαντούν

 
Κατηγορούνται για προνομιακή χρήση και μεταχείριση των θερμικών μονάδων της κρατικής επιχείρησης
Το κατώφλι της ΡΑΕ θα περάσουν σήμερα εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών σχετικά με τον περιορισμό της παραγωγής ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, προς όφελος των πετρελαϊκών μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. 
Ειδικότερα, στο «μικροσκόπιο» της Αρχής βρίσκονται
περιπτώσεις νησιών όπου ο ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται να μην κατανέμει τη λειτουργία των τοπικών μονάδων, ως οφείλει, με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 
Ακόμη χειρότερα, σε ορισμένα νησιά η διαχείριση των μονάδων γίνεται από την ίδια τη ΔΕΗ, κάτι που σημαίνει πως σε αυτά ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επιτελεί τον ρόλο του διαχειριστή των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων της χώρας. 
Όπως είναι φυσικό, τέτοια κρούσματα «μεταφράζονται» σε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της ΔΕΗ, η οποία λειτουργεί αποκλειστικά ως θερμικός παραγωγός στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. 
Από την άλλη πλευρά, συνιστούν πλημμελή άσκηση των αρμοδιοτήτων του ΔΕΔΔΗΕ, ως διαχειριστή των μη διασυνδεδεμένων νησιών.  

Κρήτη και Ρόδος στο επίκεντρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακρόαση της ΡΑΕ είναι απότοκο πλήθους καταγγελιών που έχει δεχθεί η Αρχή για προνομιακή μεταχείριση από πλευράς ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ των θερμικών μονάδων της επιχείρησης στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και εις βάρος της «πράσινης» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα, στις καταγγελίες αυτές  περιλαμβάνονται και περιπτώσεις νησιών με υψηλό επίπεδο ενεργειακής κατανάλωσης και σχετικά μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ, όπως η Κρήτη και η Ρόδος. 
Υπενθυμίζεται πως ως υπεύθυνος για τη διαχείριση παραγωγής και λειτουργία της αγοράς και των συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να μέριμνα για την οικονομικότητα της παραγωγής, χωρίς να κάνει διακρίσεις υπέρ συνδεδεμένων εταιρειών, δηλαδή της ΔΕΗ ως μητρικής του εταιρείας. 
Επίσης, πρέπει να διαχειρίζεται τις τοπικές μονάδες ώστε να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 
Από άλλη πλευρά, είναι γνωστό πως τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και η ΔΕΗ αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης στα νησιά, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις δυσχεραίνει στην πράξη τον διαχωρισμό της λειτουργίας του Διαχειριστή και της επιχείρησης. 
Επίσης, ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί τα συστήματα που θα επιτρέπουν πιο αυτοματοποιημένο έλεγχο και εποπτεία των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: