DEH

DEH

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Δεν επαρκούν λιγνιτικά και νερά για τα ΝΟΜΕ – Η ΔΕΗ πουλάει ποσότητες και από άλλα καύσιμα


Κωνσταντίνος Φιλίππου
 

Τη μεγάλη ζημιά που υφίσταται η ΔΕΗ από το μέτρο της δημοπράτησης ΝΟΜΕ παρουσίασε με στοιχεία ο πρόεδρος της εταιρίας.
Ο Μανόλης Παναγιωτάκης στη διάρκεια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων υποστήριξε ότι στους πρώτους μήνες του 2019 οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας της δημόσιας εταιρίας που δημοπρατούνται για το άνοιγμα της αγοράς ξεπερνούν το άθροισμα της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της. 
«Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη μέσω των ΝΟΜΕ να παραδίδει σε Τρίτους ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας η οποία δεν προέρχεται μόνο από λιγνίτες και νερά αλλά και από άλλα καύσιμα όπως φυσικό αέριο και ΑΠΕ», περιέγραψε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι ποσότητες αυτές έχουν εκτοξευτεί αν αναλογιστεί κανείς ότι «οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες παραδόθηκαν το 2018, αντιστοιχούσαν στο 77% του συνόλου της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ».
Πέρα, όμως από τη μεγάλη ζημιά που υφίσταται η εταιρία μέσω της αύξησης των ποσοτήτων ΝΟΜΕ ο πρόεδρος της επιχείρησης προσπάθησε να παρουσιάσει και την κατάχρηση του μέτρου μέσα από τις εξαγωγές που γίνονται: «Αγοράζουν τις ποσότητες φθηνά και τις πωλούν στη συνέχεια εκτός συνόρων», είπε και παρέθεσε τα ακόλουθα στοιχεία: «Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές της χώρας μειώθηκε κατά 1,2% στις 57.122 GWh έναντι του 2017. Ωστόσο, η συνολική ζήτηση, στην οποία περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές και άντληση, αυξήθηκε το 2018 κατά 2,2% εξαιτίας των αυξημένων κατά 75,2% εξαγωγών από Τρίτους μέσω των Βορείων Διασυνδέσεων. Η αύξηση αυτή των εξαγωγών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξαγωγή μέρους των ποσοτήτων που αποκτώνται μέσω των δημοπρασιών “ΝΟΜΕ”», σχολίασε.  
Το μέτρο των ΝΟΜΕ πάντως, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παναγιωτάκης δεν συνέδραμε ουσιαστικά στο άνοιγμα της αγοράς: «Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε το 2018 σε 81,9% από 86,7% το 2017. Το μέσο μερίδιο αγοράς στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα περιορίσθηκε σε 80,3% τον Δεκέμβριο του 2018 από 85,4% τον Δεκέμβριο του 2017».
Η δημόσια εταιρία έχασε πωλήσεις κατά 6,6% πέρυσι σε σχέση με το 2017. Τόσο λόγω της απώλειας μεριδίου όσο και της μείωσης της ζήτησης.
Πάντως, η δημόσια εταιρία είδε το μερίδιο της παραγωγής της στο διασυνδεδεμένο σύστημα να υποχωρεί στο 44,3% έναντι 45,6% το 2017.
Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ κάλυψαν το 47,9% της ζήτησης του συνόλου της χώρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν 49,4%. 
Έτσι, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 2,8%. Η παραγωγή από ΦΑ μειώθηκε κατά 16,9% και από λιγνίτη κατά 7%. Αντίθετα η υδροηλεκτρική παραγωγή αυξήθηκε κατά 46,2%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: