DEH

DEH

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Εντός των ημερών η ΚΥΑ Σταθάκη για παράταση ζωής των μονάδων της Καρδιάς 3 & 4 έως τις 32.000 ώρες λειτουργίας

Γιώργος Φιντικάκης

Ζήτημα ημερών θεωρείται η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης Σταθάκη, Φάμελλου, που θα προβλέπει την συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της Καρδιάς 3 & 4 της ΔΕΗ, καθως παρατείνεται η διάρκεια ζωής τους από τις 17.500 στις 32.000 ώρες.
Στην απόφαση δεν θα κατονομάζεται το συγκρότημα της Καρδιάς, ωστόσο θα αναφέρεται ότι δίνεται η δυνατότητα σε
μονάδες που παρέχουν τηλεθέρμανση στις γύρω περιοχές, να συνεχίσουν να δουλεύουν έως τις 32.000 ώρες, κατά παρέκλιση της Οδηγίας, βάσει της οποίας αυτές είχαν ενταχθεί σε καθεστώς περιορισμένου χρόνου λειτουργίας.
Στην πράξη δηλαδή η ΚΥΑ θα «φωτογραφίζει» τις δύο μονάδες της Καρδιάς (3 & 4), εξαιρώντας τις από το σχετικό πλαίσιο, και ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα που περιμένουν καιρό τώρα οι κάτοικοι της Πτολεμαίδας, καθώς από την συνέχιση της λειτουργίας τους εξαρτάται η θέρμανση της ευρύτερης περιοχής κατά την χειμερινή περίοδο.
Τόσο ο υπουργός Γ.Σταθάκης όσο και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης, είχαν δεσμευτεί εδώ και καιρό απέναντι σε κατοίκους, εργαζόμενους, και τοπικούς βουλευτές της περιοχής, ότι θα παρατείνουν την διάρκεια ζωής των συγκεκριμένων μονάδων, ενώ για το θέμα το ΥΠΕΝ βρίσκονταν εδώ και καιρό σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν.
Δίχως να είναι σαφές αν οι Βρυξέλλες συναίνεσαν και άναψαν το πράσινο φως, εντούτοις το τελευταίο διάστημα είχαν πληθύνει οι διαβεβαιώσεις από το ΥΠΕΝ (όπως προς τον δήμαρχο Πτολεμαΐδας Σ. Ζαμανίδη, αλλά και προς το σωματείο Σπάρτακος), περί παράτασης των ωρών λειτουργίας των δύο μονάδων του συγκροτήματος της Καρδιάς, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει συνομολογηθεί με την Κομισιόν.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κοζάνης, οι ώρες λειτουργίας της Καρδιάς 1 τελείωσαν χθες, Πέμπτη 13 Ιουνίου, με την μονάδα να τίθεται σε κατάσταση opt out (οριστική παύση λειτουργίας), ενώ για την Καρδιά 2, η αυλαία πέφτει οριστικά στις 24 Ιουνίου. Οσο για την Καρδιά 3, κανονικά και δίχως την δημοσίευση της ΚΥΑ, θα «έσβηνε» σε 16 ημέρες, και η Καρδιά 4 σε 31 ημέρες.
Θυμίζουμε πάντως ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά διαδικασίες παραπομπής της Ελλάδας για την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί βιομηχανικών ρύπων, με αφορμή τη συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου.
Είχε προηγηθεί ΚΥΑ για συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου πέραν του Νοεμβρίου του 2018, οπότε και έληξε το καθεστώς παρέκκλισης των 17.500 ωρών το οποίο είχε εγκρίνει η Κομισιόν. Η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας Γ. Δραγασάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου προέβλεπε μονομερή παράταση στη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου από τις 17.500 ώρες στις 32.000 ώρες, προσμετρώντας στη λειτουργία των μονάδων και τη δοκιμαστική λειτουργία.
Η κυβέρνηση είχε καταλήξει σε αυτό τον χειρισμό ύστερα από δύο αιτήματα προς την ΕΕ για παράταση λειτουργίας των μονάδων στις 32.000 ώρες, την υιοθέτηση των οποίων προεξοφλούσε με το σκεπτικό ότι κανείς δεν θα αφήσει χωρίς θέρμανση την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο μέσα στον χειμώνα.
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: