DEH

DEH

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Από το «πάγωμα» μισθών ξεκινά η διαμόρφωση του νέου SPA για τις λιγνιτικές μονάδες – «Κλειδί» η αποτίμηση

Από το «πάγωμα» μισθών ξεκινά η διαμόρφωση του νέου SPA για τις λιγνιτικές μονάδες – «Κλειδί» η αποτίμηση
Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η ενσωμάτωση μηχανισμού επιμερισμού των ζημιών για μια εξαετία
Εις γνώσιν των ενδιαφερόμενων επενδυτών είναι από χθες (19/3) το σχέδιο του νέου SPA (Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετόχων) για τις μονάδες Μεγαλόπολης και Μελίτης.Το κείμενο του αναρτήθηκε στο Viral Dada Room δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το προηγούμενο, οι όροι του οποίου σε συνδυασμό με την αποτίμηση οδήγησαν το διαγωνισμό σε ναυάγιο.
Μοναδικό σημείο διαφοροποίησης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αναφορά για «πάγωμα» των μισθολογικών αμοιβών των εργαζομένων που θα μεταβιβαστούν στις εταιρίες που θα πουληθούν στα τρέχοντα επίπεδα, όπως είχε προβλεφθεί στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Ουσιαστικά δηλαδή το νέο σχέδιο SPA προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται πλέον στις νέες εταιρίες με ιδιοκτησιακό καθεστώς που δεν θα προσδιορίζεται από τη νομοθεσία που διέπει τις εταιρίες δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, δεν θα έχουν δικαίωμα καταβολής 13ου και 14ου μισθού και άρα δεν θα ανέβει το κόστος μισθοδοσίας για τους νέους μετόχους. 
Η μη ουσιαστική μεταβολή του νέου SPA από αυτό του προηγούμενου διαγωνισμού δεν διαφοροποιεί και το προς πώληση χαρτοφυλάκιο για τους επενδυτές.

Διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αγοραστές

Αν και οι τελικοί όροι θα συνδιαμορφωθούν μέσω διαπραγματεύσεων με τους υποψήφιους επενδυτές στη διαβούλευση που ξεκίνησε ήδη, αυτό που τελικά θα κρίνει τον διαγωνισμό είναι η νέα αποτίμηση.
Αυτό υπαινίχθηκε εξάλλου και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.
«Κάναμε αλλαγές για να διευκολυνθεί η διαδικασία, όπως για παράδειγμα στον τρόπο αποτίμησης της πραγματικής αξίας των μονάδων αυτών. Θα έχουμε θετικό πρόσημο με την αλλαγή αυτή», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις ευθύνες τις ΔΕΗ για την αποτίμηση του προηγούμενου διαγωνισμού και την αρνητική έκβασή του. 
Ουσιαστικά δηλαδή ο κ. Σταθάκης είναι σαν να ομολόγησε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός ναυάγησε λόγω της υψηλής αποτίμησης των μονάδων.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην προοπτική συμφωνίας για τη διευθέτηση της τιμής προμήθειας του λιγνίτη από τα ορυχεία Αχλάδας για την τροφοδοσία της Μελίτης, ώστε, όπως είπε, οι επενδυτές να εκτιμήσουν το κόστος επάρκειας και τιμής τροφοδοσίας.
Για το θέμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, είναι διατεθειμένη να πάει ακόμη και στα Δικαστήρια.

«Περνά» ο επιμερισμός ζημιών

Σε ότι αφορά στη διαβούλευση για το τελικό κείμενο του SPA, βέβαιη θεωρείται η πρόταση της τσέχικης εταιρίας Seven Energy για ενσωμάτωση μηχανισμού επιμερισμού ζημιών για μια εξαετία, κάτι που πάντως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο της τροπολογίας που κατέθεσε ο υπουργός Ενέργειας στη Βουλή για το νέο διαγωνισμό και απορρίφθηκε από την DGcomp.  
Eνα ακόμη αίτημα που αναμένεται να υποβάλει η πλευρά των επενδυτών είναι η περαιτέρω μείωση του προσωπικού, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός συνολικά για τις τρεις μονάδες στα 600 άτομα, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις καθιστά τις μονάδες βιώσιμες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 1.248 άτομα που απασχολούνται στις προς πώληση μονάδες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στα δύο προγράμματα εθελουσίας εξόδου 273 άτομα, ενώ 70 εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ.


πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: