DEH

DEH

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

“Fast Track” και κατά… παρέκκλιση η εγκατάσταση μονάδων της ΔΕΗ στη Κρήτη για να αποφευχθεί το μπλακ άουτ - Τι προβλέπει η τροπολογία

Γιώργος Φιντικάκης

Επείγουσες “fast track” διαδικασίες, χωρίς να απαιτείται οικοδομική άδεια, επιστρατεύει η κυβέρνηση για τη μεταφορά και εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στη Κρήτη, προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού. Οι μονάδες αυτές μπορεί να είναι αεριοστροβιλικές ή και τα γνωστά Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) που μπορεί να νοικιάσει ή να
μεταφέρει η ΔΕΗ από τη Ρόδο κ.λπ.
Στην τροπολογία για τον επαναληπτικό διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, περιλαμβάνεται ειδική διάταξη για την κατά παρέκκλιση μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων σε υφιστάμενους σταθμούς στη Κρήτη, προκειμένου να διασφαλίσουν την ενεργειακή της επάρκεια το 2020, μετά την απόσυρση των πιο παλιών μονάδων (στο τέλος του 2019) και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η μικρή διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου, κι ενώ η κατανάλωση ρεύματος αυξάνεται ραγδαία χρόνο με το χρόνο.
Εξάλλου ακόμη και μετά τη λειτουργία του μικρού καλωδίου που τοποθετείται κάπου μέσα στο 2020, και στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της μεγάλης διασύνδεσης με την Αττική το 2022, θα προκαλείται στο σύστημα έλλειμμα ισχύος έως και 200 MW, σύμφωνα με κοινή μελέτη των ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ.
Κι αυτό καθώς η ΔΕΗ θα πρέπει να αποσύρει μια σειρά από πετρελαϊκές μονάδες στη Κρήτη, λόγω των αυστηρών κοινοτικών περιορισμών που τίθενται σε ισχύ κατά το διάστημα 2020–2021.
Το πρόβλημα είναι μείζον, καθώς στα τέλη του 2019 πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν οι παλαιές ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες Αθερινόλακκος ισχύος 195 MW, Λινοπεράματα (243 MW) και Χανίων (290 MW), όπως έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ο Επίτροπος Ενέργειας Αρίας Κανιέτε, παρά τα όσα υποστήριζε αρχικά η κυβέρνηση.
Τα παραπάνω αθροίζουν συνολικά 728 MW, που σημαίνει ότι σε ένα νησί που κάθε χρόνο βουλιάζει από τον τουρισμό και η ζήτηση για ρεύμα κάνει ρεκόρ, η μεταφορά νέων μονάδων είναι εξαιρετικά επείγουσα. Σήμερα η ζήτηση στην Κρήτη ανέρχεται στα 630 MW – ήδη το περασμένο καλοκαίρι η ΔΕΗ νοίκιασε πρόσθετα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη- ενώ το 2020 αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 MW. Τα Λινοπεράματα μάλιστα πρέπει να παύσουν τη λειτουργία τους όταν θα ηλεκτριστεί το μικρό καλώδιο Πελοποννήσου – Κρήτης.
Χαρακτήρα του επείγοντος
Και επειδή ο στόχος ολοκλήρωσης της διασύνδεσης Κρήτης -Πελοποννήσου μέσω του μικρού καλωδίου, ισχύος 150-180 MW, ναι μεν έχει τεθεί για την 1η Ιανουαρίου 2020, ωστόσο δεν αποκλείεται ως τότε να μην είναι ακόμη έτοιμη, η τροπολογία προβλέπει, και μάλιστα με “το χαρακτήρα του επείγοντος”, τη μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία στη Κρήτη, πρόσθετων μονάδων για την κάλυψη του όποιου ελλείμματος διαπιστώνεται.
Σε αυτήν ακριβώς την λογική, η ρύθμιση αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών, προβλέποντας κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, ότι δεν θα απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας για τις εργασίες αποξήλωσης και εγκατάστασης των μεταφερόμενων μονάδων και του βοηθητικού τους εξοπλισμού.
Επίσης κατά παρέκκλιση των διατάξεων, η ρύθμιση χορηγεί άδεια εγκατάστασης έως 2 χρόνια στις νέες μονάδες, οι οποίες υποχρεούνται να τηρούν την υφιστάμενη νομοθεσία για τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα.
Από τη δική της πλευρά, η ΔΕΗ υποχρεούται εντός 6 μηνών από την ψήφιση του νόμου, να υποβάλλει στην αρμόδια πολεοδομική αρχή όλα τα απαραίτητα έγγραφα των νέων εγκαταστάσεων.
Αεριοστρόβιλοι
Στη διάταξη δεν προσδιορίζονται οι τύποι των νέων μονάδων που θα μεταφερθούν, παρά αφήνεται ανοικτό ως προς το κατά πόσο αυτές θα είναι αεριοστρόβιλοι, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, κλπ. Ειδικά για τους αεριοστροβίλους, αναφέρεται ότι για τη λειτουργία τους με φορτίο άνω του 70%, θα ισχύουν οι οριακές τιμές.
Εντός 6 μηνών από την εγκατάσταση, η ΔΕΗ θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα στις αρμόδιες αρχές για την τροποποίηση των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των παλαιών σταθμών, στους οποίους και θα εγκατασταθούν οι καινούργιοι.
Έπειτα, εντός 3 μηνών από την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, η ΔΕΗ υποχρεούται να υποβάλλει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την τροποποίηση της άδειας λειτουργίας των σταθμών όπου θα εγκατασταθούν οι προστιθέμενες μονάδες.
Εκτός από την τοποθέτηση πρόσθετων αεριοστροβιλικών μονάδων, στο παρελθόν είχαν πέσει στο τραπέζι σενάρια, για τη δημιουργία μικρών σταθμών με καύσιμο το φυσικό αέριο που θα έρχεται στο νησί με φορτία LNG. Τέτοιες λύσεις είχαν παρουσιάσει πέρυσι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Socar και η εταιρεία του Κατάρ.  
Παράταση αεριοστροβιλικών
Ταυτόχρονα το Φεβρουάριο, η ΡΑΕ είχε αποφασίσει την παράταση της διάρκειας ισχύος της άδειας παραγωγής της ΔΕΗ για τις δύο εγκατεστημένες αεριοστροβιλικές Μονάδες, ισχύος 27,95 MW έκαστη στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων Ηρακλείου Κρήτης, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Οπως ανέφερε η Αρχή στο σκεπτικό εκείνης της απόφασης, η ασφάλεια εφοδιασμού της νήσου Κρήτης ιδίως μετά το έτος 2020 έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα, αποτελεί εθνική προτεραιότητα και κατά τούτο επιβάλλεται η λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποφυγή κινδύνων που ανάγονται στην τροφοδοσία της νήσου με ηλεκτρική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: